EU wil nog maar eens een nieuw registratiesysteem invoeren voor reizigers naar Europa

Een mens zou er de laatste tijd nogal sterk aan beginnen twijfelen, maar er bestaan gelukkig nog politici met gezond verstand. Bart Staes, europarlementslid voor Groen, reageert bij Radio 1 op het nieuws dat de Europese Commissie de controle op wie de Europese Unie binnenkomt, wil versterken. Reizigers die uit een land komen zonder visumplicht – zoals Australië, Canada of de VS – zullen zich in de toekomst eerst online moeten registreren vooraleer ze naar een land binnen de Europese Unie kunnen reizen. Zij zullen onder meer hun naam, leeftijd en doel van hun reis moeten opgeven en enkele vragen over hun gezondheid beantwoorden.

Met andere woorden, nog maar eens een nieuwe databank. Of, om het bij de gekende beeldspraak te houden, nog maar eens een nieuwe hooiberg waarin politiediensten op zoek moeten naar die ene naald. eentje waarvoor de Europese Commissie duidelijk leentjebuur gespeeld heeft bij de Verenigde Staten. Daar geldt al jaren het ESTA-systeem waarbij reizigers naar de VS eerst online een aanvraag moeten doen en vooraf gescreend worden door Homeland Security om daarna al dan niet te worden toegelaten tot het Amerikaans grondgebied.

bart-staesBart Staes maakt de vergelijking met de recent in België goedgekeurde maatregel om passagiersgegevens van alle reizen binnen de Europese Unie bij te houden. “Eens te meer wordt een groot databestand gecreëerd waarin je dan zou moeten zoeken om mogelijke terroristen er uit te pikken. De vraag is of dat de goede manier is om aan terrorismebestrijding te doen. Het is een heel kostelijk systeem. Ik denk dat we dat geld veel beter kunnen gebruiken door in te zetten op een betere samenwerking tussen politiediensten.”

Dat laatste was inderdaad een van de voornaamste conclusies na de recente terreurdaden. Het probleem lag niet in het gebrek aan informatie, maar vooral in de gebrekkige doorstroming van de beschikbare informatie. Dat is een euvel dat je niet verhelpt met nog meer informatie toe te voegen. Wel door werk te maken van een betere samenwerking en uitwisseling.

Het kostenplaatje dat Bart Staes vermeld, heeft overigens ook een extra cynisch kantje. Het prijskaartje zou eenmalig 200 miljoen euro en daarna 80 miljoen euro per jaar bedragen. Kosten die gedekt zouden moeten worden door de 5 euro die elke reiziger moeten betalen. Betalen dus maar om gescreend te worden.

  • Lees hier het persbericht over ETIAS – het Europees systeem voor reisinformatie en -autorisatie
  • Meer via privacynieuws.nl, met onder meer het verslag van de bijeenkomst van de expertgroep (pdf)