Een getuigenis: zo voelde de jacht op criminelen en terroristen bij de lowcostbus

Een paar dagen geleden werden tijdens een grootschalige actie de inzittenden van 9 lowcostbussen gecontroleerd. De Wereld Morgen laat een van de reizigers aan het woord over wat het betekent om mikpunt van dit soort veiligheidstheater te zijn. Het volledige verhaal van Helenka Spanjer kan je bij De Wereld Morgen lezen. We pikken er hieronder haar conclusies uit.

Alles voor ‘de veiligheid’

Alles voor ‘de veiligheid’. “Het zorgt inderdaad voor een beetje ongemak, maar in deze tijden kijken weinigen nog op van een extra controle”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon diezelfde dag nog tegen Het Laatste Nieuws. Jambon blijkt zelfs in gezelschap van zijn partijvoorzitter Bart De Wever, tevens burgemeester van Antwerpen, trots een kijkje te hebben genomen om met eigen ogen te zien hoeveel ‘veiliger’ ze het land maken. Aan Het Laatste Nieuws vertelt hij dat ik me nu “als reiziger” een stuk veiliger zou voelen, want nu weet ik “dat er geen verkeerde individuen meereizen”.

Want dat was het doel: om een beeld te krijgen van het publiek dat Europa met zulke lowcostbussen doorkruist, staat uitgelegd in de kranten. Het was voor het eerst dat de Belgische politie en overheid zo’n actie op touw zetten. “Hier of daar zal er wel nog wat te verbeteren zijn, om het toch wat sneller en efficiënter te laten gaan. Er zijn dus zeker leerpunten uit deze actie te trekken. Maar voor mij is toch wel het grootste leerpunt om hiermee verder te gaan”, verklaart Jambon tegen VTM Nieuws. “De resultaten zijn er en die zeggen we moeten nog meer doen.”

“Dit is een krachtig signaal dat we het net rond het criminele en terroristische milieu in ons land nog meer sluiten”, zegt Jambon nog tegen Het Laatste Nieuws. Want “uit het verleden weten we dat het criminele milieu gebruik maakt van deze bussen, waarmee je zonder enige identiteitscontrole en voor slechts een handvol euro’s Europa doorkruist.”

Maar …

In dat geval, om echt ‘die veiligheid’ te bereiken, zou je een totaalcontrole moeten houden. Er reizen net zo goed bendes, criminelen én terroristen per trein of per auto. Het is duidelijk dat het Jambon en De Wever gaat om de statement van ‘kijk, we zijn ermee bezig’. Maar wie raak je bij deze vorm van ‘controle’? De Vlaamse middenklasburger – op een enkele uitzondering na – in ieder geval niet. Want wie zitten vooral in deze bussen? Studenten, internationale reizigers en de mensen voor wie een treinkaartje, laat staan een eigen auto, te duur is.

En is ons ‘veiligheidsgevoel’ nu vijf dagen later inderdaad hoger? Hoeveel criminelen en terroristen zullen in de tussentijd met hun auto of trein de grens over zijn gegaan?

Een getuigenis: zo voelde de jacht op criminelen en terroristen bij de lowcostbus

Meer over PNR / Passagiersgegevens

dossier