‘Follow’ – Russische activisten tegen gezichtsherkenning

In Moskou hangen naar schatting zo’n 100.000 camera’s die uitgerust zijn met gezichtsherkenning. Ze zijn te vinden in metrostations, in parken en op straathoeken. Activisten maken zich steeds meer ongerust over die razendsnelle groei, zeker omdat al verschillende keren is gebleken dat gezichtsherkenning gehanteerd wordt als een politiek instrument om protesten te controleren.

Een groep kunstenaars en activisten die zichzelf ‘Follow’ noemt, probeert die gezichtsherkenningscamera’s te dwarsbomen met een simpel actiemiddel: gezichtsverf. De kleuren en vormen die ze op hun gezicht aanbrengen, zijn bedoeld om hun gelaatstrekken te verdoezelen en op die manier de camera’s in de war te brengen.

De journalisten van Coda Story volgden politiek kunstenaar en activist Katrin Nenasheva en de groep ‘Follow’ tijdens een van hun protesten tegen het gebruik van de gezichtsherkenningscamera’s. Lang heeft het protest niet geduurd, al na een paar minuten werd de groep gearresteerd. Achteraf kon Nenasheva wel uitleggen waarom ze zich zo’n zorgen maakt over gezichtsherkenning.