Beeld van de week /// #Thermocop @ Istanbul Airport

Luchthavens houden van veiligheidstheater, dat is al langer geweten. Met de coronacrisis doen veel luchthavens er blijkbaar graag nog een schepje bovenop. De foto hierboven en het filmpje hieronder tonen een bewakingsagent op de luchthaven van Istanbul die – gewapend met een ‘slimme helm’ – op zoek gaat naar reizigers met een verhoogde lichaamstemperatuur. Wie eruit gepikt wordt, moet de luchthaven weer verlaten. Los van het feit dat dit soort maatregelen eigenlijk niets bijdraagt aan de veiligheid van wie met een vliegtuig reist, roept het beeld ook ongemakkelijke referenties op aan de robocops die we eerst in science fiction films maar daarna steeds meer in het straatbeeld zagen opduiken. Maar dit keer dan wel met het woord “hygiëne” breed op de rug uitgesmeerd. Terwijl “dystopia” uiteraard toepasselijker was geweest.

Dit soort slimme helmen wordt overigens niet alleen in de luchthaven van Istanbul gebruikt. Er circuleren volop beelden en berichten van dit soort “smart helmet” uit andere luchthavens (Rome of Dubai), van gebruik in moskeeën. Ook de politie in sommige Chinese steden maakt er al een tijdje gebruik van. Om het dystopisch plaatje helemaal af te maken, worden ze daar zelfs gekoppeld aan technologie voor gezichtsherkenning. Een van de producenten van dit soort helmen, Granule Holdings uit Zuid-Afrika, maakt daar ook allemaal geen geheim van.

“The AI capabilities support offline face and licence plate recognition. Face recognition allows the device to recognise a person’s face and pull up their personal information from its database, making it an ideal use case for airports, banking sector, mining sites and manufacturing plants, to manage their employees and visitors. With number plate recognition, the wearer can identify unauthorised vehicles recorded in its database. Bluetooth and Wi-Fi capability make the data easily transferable at a later stage.”

Dat alles terwijl er heel wat twijfel bestaat of dit soort maatregelen ook echt wel iets bijdraagt aan de veiligheid en gezondheid. Grootste winnaar, nog maar eens, is de surveillance-industrie en ondertussen worden dit soort beelden nog wat verder genormaliseerd. Alsof het ooit zal wennen.