De Snowden Files

obama-yes-we-scanIn juni 2013 publiceren The Washington Post en The Guardian een reeks onthullingen over de spionageactiviteiten van de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Daaruit blijkt dat de NSA zowat alles wat zich verspreidt over het internet, onderschept, opslaat en analyseert. De powerpoint blijkt deel uit te maken van een massa geclassificeerde documenten – naar verluidt tussen de vijftig- en tweehonderdduizend – die meegenomen zijn door Edward Snowden, die als systeembeheerder via het bedrijf Booz Allen Hamilton voor de NSA werkte. In de maanden die daarop volgen, worden met een grote regelmaat documenten gepubliceerd waaruit duidelijk wordt op welke massale schaal de Amerikaanse veiligheidsdiensten (samen met hun collega’s in onder meer Groot-Brittannië) de bevolking bespioneren. Daarbij komen allerlei geheime programma’s boven water. Het begon met PRISM en ging onverminderd door met programma’s als XKeyscore of Bullrun dat beveiligde internetcommunicatie kan ontcijferen. Bijna wekelijks zagen nieuwe onthullingen het daglicht. Zo werd in december nog een interne NSA-catalogus met surveillance technologieën gepubliceerd.

Meer over de Snowden Files op datapanik.org:

Het nieuws over de onthullingen kan je volgen via deze links:

Documenten en analyses vind je ook via BuggedPlanet, Cryptome, Electronic Frontier Foundation, Electrospaces, Mindmeister.

En verder:

  • FREE SNOWDEN – In support of Edward Snowden – via The Courage Foundation

Interessante lectuur zijn ook de officiële rapporten van de Europese Unie.

  • Het volledige rapport van Claude Moraes (MEP) over het Amerikaanse NSA programma vind je hier (pdf, 2013)
  • Ook interessant is het rapport over ECHELON dat in 2001 werd uitgebracht. ECHELON was een wereldwijd systeem dat door de VS en haar bondgenoten gebruikt werd voor het onderscheppen van private en commerciële communicatie. Lees het hier (pdf, 2001) On the existence of a global system for the interception of private and commercial communications (ECHELON interception system) (2001)

Alle artikels op datapanik.org in verband met de onthullingen van Edward Snowden.