Regering wil uw oogscan en vingerafdruk

We zijn benieuwd of staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer even kordaat zal reageren als zijn voorganger Tommelein. Wij vrezen van niet, maar hopen uiteraard van wel.

Premier Charles Michel (MR) wil op zijn superministerraad over veiligheid van komende zondag uitpakken met de biometrische identiteitskaart. Die bevat niet alleen uw pasfoto, maar ook uw oogscan en vingerafdruk. N-VA-minister Jan Jambon lanceerde na de aanslagen van 22 maart al eens het voorstel om de vingerafdrukken van alle Belgen in een databank op te slaan, maar toenmalig staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open Vld) blokte dat toen af. Michel lijkt nu wel op een compromis te hopen rond een afgezwakt voorstel. Daarin zouden de gegevens niet langer opgeslagen worden in een grote databank, maar louter technische hulpmiddelen voor een identificatie zijn. — bron: Het Laatste Nieuws

Ter herinnering. Begin 2016, na een bezoek aan Marokko, lanceerde minister Jambon de idee voor een databank met de vingerafdrukken van alle Belgen.

De reacties waren duidelijk.

En tot slot.

Lees hier al onze artikels over biometrie