Controleorgaan wil politiediensten ondervragen over gebruik software van Clearview

Het mysterie van de Belgische link met het Amerikaanse bedrijf Clearview AI gaat verder. Een kleine maand geleden raakte bekend dat ook een Belgische politiedienst gebruik zou maken van Clearviews software voor gezichtsherkenning. Even later ontkende de federale politie dat ze de software gebruikt en zei het controleorgaan op de politionele informatie (COC) geen weet te hebben van gebruikers bij de Belgische politie.

Om volledig uitsluitsel te krijgen, is het COC nu wel alle politiediensten aan het ­bevragen, zowel lokaal als federaal, vernam De Standaard. ‘Voor zover wij weten, wordt de technologie momenteel niet gebruikt, maar daar willen wij nu een officiële bevestiging van bekomen’, zegt Frank Schuermans, lid-raadsheer van het COC. ‘Als een politiedienst dit soort technologie zou willen gebruiken, dan is ze wettelijk verplicht om vooraf het COC daarover te raadplegen.’ Volgens de huidige regels is gezichts­herkenningssoftware sowieso verboden.

Het COC heeft nog geen verklaring voor het opduiken van een Belgische dienst in de lijst met gebruikers van Clearview. ‘We gaan daar ook niet actief naar op zoek, want wij zijn zelf geen politie- of opsporingsdienst. Het is ook niet helemaal zeker of het bericht correct is. We hebben in elk geval nog geen begin van bewijs gezien. Overigens zijn het de korpsen en hun verantwoordelijken voor de dataverwerking die deze mogelijke inbreuk binnen hun werking moeten opsporen.’

De bevraging van het COC heeft ook te maken met een breder onderzoek van de European Data Protection Board. Die ­koepel van gegevensbeschermingsautoriteiten van de EU-lidstaten wil weten in welke mate technologie voor gezichtsherkenning hier toegepast wordt. Voor zover geweten, heeft in ­België alleen de federale politie dergelijke software gebruikt bij een proefproject op de luchthaven van Zaventem. Omdat daar het een en ander aan schortte, werd het project op aandringen van het COC stopgezet. ­

  — Meer lezen bij De Standaard