Nog geen terrorist aangehouden door screening vliegtuigpassagiers

De massale screening van vliegtuigpassagiers in de strijd tegen het terrorisme heeft nog geen resultaat opgeleverd. Bovendien worden slechts 2 op de 5 passagiers gescreend.

Sinds januari 2018 heeft België een “Passagiersinformatie-eenheid” (BelPIU) die alle vliegtuigpassagiers moet screenen. BelPIU moet alle data verwerken van vliegtuigpassagiers die in ons land vertrekken, aankomen of doorreizen. Ze krijgen onder andere de namen, adresgegevens, factuurgegevens, geboortedata en paspoortnummers van passagiers binnen. Hoewel die screenings zijn ingevoerd met als argument de strijd tegen het terrorisme, is nog geen enkele terreurverdachte aangehouden dankzij de doorgespeelde passagiersgegevens.

Tussen 1 april en 1 december 2018 zijn op Brussels Airport 287 controles uitgevoerd, nadat overeenkomsten waren gevonden tussen de passagiersgegevens, de databanken van onze veiligheidsdiensten en zoekopdrachten op basis van profielen. Die controles hebben bij de politie geleid tot 12 zaken waarbij 17 mensen zijn aangehouden. Die hadden niet met terrorisme te maken, wel met drugshandel, mensensmokkel, parentale ontvoering, fraude en cybercriminaliteit. Ook de douane heeft 11 positieve controles uitgevoerd dankzij de screenings. 37 van de uitgevoerde controles hadden wel te maken met activiteiten van terrorisme of radicalisme, maar die leidden alleen tot informatieverslagen of processen-verbaal. “Niet elke keer als er een hit in een databank is, volgt actie op het terrein”, benadrukt Crisiscentrum-woordvoerder Stevens.

De resultaten zijn minder spectaculair dan die waar de vorige minister van Binnenlandse Zaken Jambon mee uitpakte in de zomer van 2018. Hij focuste toen op de ‘834 mensen’ die al een hit hadden opgeleverd dankzij de screenings. Maar lang niet elke automatische hit blijkt een terechte hit te zijn waarvoor een controle nodig is.

Lees verder bij De Tijd

Meer over PNR / Passagiersgegevens

dossier