“Drogreden dat cameraschild ons land veiliger zal maken”

De federale regering investeert fors in een zogenaamd cameraschild van ANPR-camera’s. Dat wij een netwerk van 10.000 camera’s alles behalve een hoera-verhaal vinden, zal wellicht niet verwonderen. Maar we zijn gelukkig niet de enigen. VRT NWS sprak met criminoloog Jelle Janssens (UGent) die zich erg kritisch uitlaat over de wildgroei aan zogenaamd slimme camera’s. In het Radio 1-programma De Wereld Vandaag noemt hij het een drogreden dat een cameraschild ons land veiliger zal maken.

Herbeluister hier het gesprek met criminoloog Jelle Janssens.

We halen er hieronder enkele quotes uit.

Over het zogenaamde cameraschild. “We weten uit wetenschappelijk onderzoek al dat camera’s weinig criminaliteit voorkomen, met uitzondering van vermogenscriminaliteit en snelheidsovertredingen. Iedereen weet dat als hij te hard rijdt hij op het einde van de trajectcontrole een boete kan verwachten. Maar criminelen zijn wel zo snugger dat ze geen zware feiten zullen plegen met hun eigen wagen.”
De camera’s en het schild kunnen misdaad dus niet voorkomen.

Over infobesitas. De camera’s kunnen wel helpen bij de opsporing na de misdaad. Maar het gebied dat gedekt kan worden door het cameraschild is heel groot, want het aantal slimme camera’s is in enkele jaren tijd verdrievoudigd. “De vraag is maar hoe de politie daarmee zal omgaan. Want ze lijdt nu al aan infobesitas. Als daar nu nog eens zoveel signalen en data bijkomen dan bestaat de kans dat de politie in al die gegevens verzuipt.”

Over function creep. “Er zijn ook risico’s verbonden aan zo’n cameraschild. Bij een eventuele regimewissel zouden camera’s die initieel met goede bedoelingen werden geïnstalleerd ook voor andere doeleinden kunnen worden ingezet. Camera’s om de verkeersveiligheid te verhogen, zouden ingezet kunnen worden om te voorkomen dat vakbondsmilitanten ergens samenkomen om actie te voeren. In vaktermen noemen we dat de function creep.”

Over de veiligheid van onze data. “En dan is er nog zoiets als vertrouwen. Vertrouwen we de overheid wel met onze data? We weten uit het recente verleden dat er hackers aan het werk waren in de haven van Antwerpen of bij Defensie. Hoe zeker zijn we dat de data die de overheid verzamelt wel veilig is bij haar?”

linkHerbeluister hier het gesprek met criminoloog Jelle Janssens. – Federale regering investeert fors in ANPR-camera’s, maar is dat wel een goed idee? “Drogreden dat cameraschild ons land veiliger zal maken”

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.