Art & Surveillance /// James Bridle – Citizen Ex / Drone Shadow

james-bridle-drone-shadow

De Britse essayist en kunstenaar James Bridle heeft onder meer installaties gemaakt over migratie, oorlogvoering en grenstoezicht. De plek waar privacy, controle en technologie samenkomen, is voor hem een essentieel onderwerp.

Met Citizen Ex maakte hij inzichtelijk hoe burgerschap verandert door de inzet van digitale data van burgers. De software van Citizen Ex toont tijdens het websurfen in welk land de fysieke webserver staat, en wat dat betekent voor het eigendom van de data die je daar achterlaat. Voor zijn project The Right To Flight maakte hij in 2014 ballonvaarten vanaf een speciaal ontworpen hangar op de top van een Londens dak. Bridle onderzoekt daarin de utopische ideeën van fotograaf en ballonvaarder Nadar met hedendaagse technologieën en probeert in het drukbezette luchtruim van Londen de macht van het observeren terug te geven aan de geobserveerde. Tegelijkertijd bekijkt hij de meer duistere kant van ballonvaren, zoals observatieballonnen boven Irak, Afghanistan en de Amerikaans-Mexicaanse grens. Zijn fascinatie met drones groeide uit tot het project Drone Shadow: krijttekeningen op straat, eerst in Londen en later ook in andere steden, met de afmetingen van een Predator-drone. Ander drone-geïnspireerd werk van Bridle is The Light of God.

Links