Aalst

inclusief Baardegem, Erembodegem, Gijzegem, Herdersem, Hofstade, Meldert, Moorsel en Nieuwerkerken.
Aalst maakt deel uit van Politiezone Aalst (Aalst).

Opmerkelijk

(1) “Omdat één man zich al enkele weken agressief gedraagt tegenover Aalsterse buschauffeurs, beveiligt De Lijn er nu vijf buslijnen met camera’s en extra controleurs. Het gaat om lijn 57 tussen Aalst en Dendermonde en om de vier Aalsterse stadslijnen.” (nieuwsblad.be, 24/07/2010)

(2) Aalst ondersteboven van camerabewaking? In Erembodegem, langs de Ninovesteenweg, werd het verplichte bord ondersteboven gehangen. Per ongeluk of stiekem verzet? (nieuwsblad.be, 29/03/2014)

(3) Na een diefstal in het gerechtsgebouw van Aalst blijkt dat de enige bewakingscamera die er hangt een nep-exemplaar is. (hln.be, 8/3/2017)

Chronologisch

  • 19/10/2010 – Het stadsbestuur is het eens over de plaatsing van 16 bewakingscamera’s in de centrumstraten. Opzet is dat er in alle belangrijke centrumstraten camerabewaking komt. Het zou gaan om vier camera’s op de Grote Markt, drie op de Hopmarkt, drie aan het Sint-Martensplein, drie aan het Vredeplein, twee op het Statieplein en één in de Lange Zoutstraat. De camera’s zouden een beeld geven van 360° en kunnen inzoomen op gezichten op mensen in mensenmassa’s. Samen goed voor een investering van 745.000 euro. Daarnaast voorziet het voorstel in ANPR-camera’s aan de invalswegen. Hiervoor zijn de Brusselsesteenweg, de Dendermondsesteenweg, de Gentsesteenweg, de Siesegemlaan en de rotonde Haring geselecteerd. Die zijn goed voor een investering van 194.000 euro.
  • 19/03/2011 – Het stadsbestuur beslist dat er bewakingscamera’s komen in het centrum van de stad. In eerste instantie werd alleen camerabewaking op de Varkensmarkt overwogen maar nu is beslist dat ook de Grote Markt camera’s krijgt. De stad heeft een studiebureau aangesteld dat zal bepalen welke plaatsen het meest aangewezen zijn en welk soort camera best gebruikt wordt. De beelden van de bewakingscamera’s zullen door de politiediensten worden beheerd. Citaat schepen van Openbare Werken Ann Van de Steen (SP.A): “Uiteraard moeten de regels van de privacy gerespecteerd worden. Dit is geen big brother. Het is niet de bedoeling om de terrasjes te bekijken en te zien wie welk ijsje eet.”
  • 06/07/2012 – Bewakingscamera’s in het centrum worden operationeel. Een week later volgen het Vredeplein en de buurt van het station. Half augustus komt er ook op de Varkensmarkt camerabewaking. Voormalig hoofdcommissaris Carlos De Troch pleit voor nog meer camerabewaking. Hij denkt aan de Vaartstraat en de Graanmarkt of de omgeving Houtmarkt en Osbroek.
  • 05/01/2013 – Permanente camerabewaking tijdens de carnavalsweek
  • 19/03/2014 – De lokale politie van Aalst wil 8 bijkomende ANPR-camera’s op vier grote invalswegen plaatsen. Dat betekent een bijkomende investering van 141.000 euro naast de 210.000 euro die al geïnvesteerd werd in 13 camera’s rond het op- en afrittencomplex van de E40 op de grens van Erembodegem, Nieuwerkerken en Aalst. Als het project goedgekeurd wordt komen er ANPR-camera’s aan de Brusselbaan in Erembodegem op de grens met Affligem, aan de Ninovesteenweg in Erembodegem, aan de Opwijkstraat in Baardegem en aan de N406 op de grens van Gijzegem en Oudegem.
  • 22/04/2015 – Het gemeentebestuur plant vier extra bewakingscamera’s, type “dome”. Van dat type hangen er reeds camera’s op de Hopmarkt en de Grote Markt.
  • 30/10/2017 – Op de gemeenteraad van september werd beslist over te gaan tot de aankoop van vijf verplaatsbare camera’s, inclusief toebehoren. Die camera’s zullen ingezet worden bij milieumisdrijven zoals sluikstorten, overlast in bepaalde regio’s, bij evenementen waar geen andere camera’s voorhanden zijn en bij politionele gerechtelijke acties. De camera’s zullen in 2017 nog operationeel zijn.
  • 19/02/2021 – In het centrum van Aalst is de stad begonnen met de installatie van camera’s die nummerplaten herkennen. Er worden in totaal dertien camera’s geplaatst op de in- en uitvalswegen van de voetgangerszone. Het systeem met camera’s vervangt de verzinkbare paaltjes. De camera’s zullen eind 2021 in werking treden.