Aalter

Aalter, Bellem, Poeke, Lotenhulle, Knesselare, Ursel

Opmerkelijk

Sneller rijden dankzij ANPR-camera’s? Het kan in Aalter. Tot voor kort mocht je op het kruispunt van Lodorp en de Nevelestraat maar 30 kilometer per uur rijden. Maar nu komen er camera’s voor trajectcontrole op de N409 (Steenweg op Deinze – Heirstraat) en voor een trajectcontrole moet de maximum snelheid overal dezelfde zijn. Dus werd die in alle stilte opgetrokken tot 50 kilometer per uur. De reactie van Groen: “Dat wil zeggen dat je nu sneller mag rijden op dat gevaarlijk kruispunt. Een maatregel die in alle stilte werd doorgevoerd, enkel en alleen om boetes te kunnen uitschrijven met de camera’s. Door sneller te rijden op de doortocht, maak je het daar echt niet veiliger. Het kruispunt Lodorp en Nevelestraat is al langer onveilig, en dat wordt nu alleen maar erger.” (Het Laatste Nieuws, 21/05/2019)

Chronologisch

  • 24/09/2016 – De gemeente beschikt over twee politiewagens met ANPR-camera’s.
  • 16/09/2017 – De gemeente Aalter plaatst in januari volgend jaar op vijf plaatsen in totaal twintig camera’s. Er komen camera’s in het centrum aan de Weibroekdreef, aan het Loveld in de Lotenhullestraat, in Maria-Aalter aan de Wingenestraat, in Poeke aan de Knokstraat en in Lotenhulle aan de Steenweg op Deinze. Het gaat om een investering van zo’n 600.000 euro.
  • 01/05/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.
  • 24/05/2018 – Op negen plaatsen in Aalter worden ANPR-camera’s geplaatst. Het gemeentebestuur trekt hiervoor 629.859 euro uit. Locaties trajectcontrole: Steenweg op Deinze 156 -> Heirstraat 61; Wingenestraat 6 -> Blekkervijverstraat 47; Weibroekdreef 57 -> Weibroekdreef 125 Locaties flitscamera’s: Knokstraat 36 en Bellemdorpweg 31 Locaties nummerplaatherkenning: Watermolenstraat 1
  • 19/09/2019 – De negen nieuwe ANPR-camera’s die vorig jaar werden aangekondigd, treden vanaf oktober in werking. Het gaat om flitscamera’s en camera’s voor trajectcontrole.