Zoutleeuw – Zwijndrecht

Zoutleeuw

 • 26/07/2016 – Vanaf oktober 2016 worden de ANPR-camera’s op de Linterseweg in Zoutleeuw in gebruik genomen. De trajectcontrole begint  op de gemeentegrens Linter-Zoutleeuw en eindigt ter hoogte van het kruispunt Linterseweg-Roelstraat. De kostprijs bedraagt 75.000 euro.

Zuienkerke

maakt deel uit van politiezone Blankenberge / Zuienkerke

 • 30/04/2014 – De politiezone Blankenberge-Zuienkerke heeft beslist om een ANPR-camera te kopen. De camera komt op de grens tussen Zuienkerke en Brugge. Met deze ANPR-camera wil de politiezone instappen in het provinciaal schild dat de gouverneur in heel West-Vlaanderen wil uitrollen.”

Zulte

 • 8/6/2016 – Deinze en Zulte hebben het licht op groen gezet voor de plaatsing van extra ANPR-camera’s in de politiezone Deinze-Zulte. De politiezone investeerde in 2014 reeds in ANPR-camera’s op vijf locaties: het kruispunt Gaversesteenweg- Karrewegstraat in Petegem, de Emiel Clauslaan ter hoogte van de Karrestraat in Astene, de Leernsesteenweg aan het rond punt Sint-Martens-Leerne, op de N43 aan de Statiestraat in Zulte en Lotenhullestraat-Beekkant in Vinkt. De camera’s in de Emiel Clauslaan worden gerecupereerd om te gebruiken op een andere locatie. Zij zijn daar niet meer nodig omdat de politiezone Schelde-Leie dit jaar ook investeert in de plaatsing van ANPR-camera’s. De bijkomende vaste ANPR camera’s zullen op vier nieuwe locaties het binnenkomend en uitgaand verkeer in de politiezone registreren: in de Kerkstraat in Olsene ter hoogte van het oude kerkhof, op de Kortrijksesteenweg ter hoogte van Sint-Jozef in Petegem, op de Oudenaardsesteenweg in Petegem en op de Tieltsesteenweg in Deinze. Op elke nieuwe locatie zijn er twee camera’s die elk ongeveer €15.000 kosten. De gezamenlijke kostprijs bedraagt ongeveer €120.000.
 • 1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.
 • 04/02/2022 – Er komt een trajectcontrole in de Waregemstraat. Het project is een samenwerking met het gemeentebestuur van Waregem. Ook daar komt een trajectcontrole in de Zultseweg.

Zutendaal

maakt deel uit van politiezone CARMA : Genk, As, Oudsbergen, Zutendaal, Houthalen-Helchteren, Bocholt, Bree en Kinrooi

 • 16/08/2018 – Het gemeentebestuur plant ANPR-camera’s om zwaar verkeer uit het centrum te weren. Er komt nog een mobiliteitsstudie die de plaatsing van de toestellen voorafgaat.

Zwalm

maakt deel uit van Politiezone Brakel-Horebeke-Maarkedal-Zwalm

 • 20/3/2019 – De politie van de zone Brakel/Maarkedal/Horebeke/Zwalm mag nu ook op het grondgebied van Zwalm een ANPR-camera inzetten. De gemeenteraad zette hiervoor het licht op groen.
 • 20/4/2020 – Nadat een sluikstorter de afgelopen maanden al vier keer gebruikte luiers achterliet in de Zwalmbeekvallei, koopt de gemeente  2 mobiele camera’s aan. “Ze zullen op het hele grondgebied ingezet worden maar zeker ook aan de Zwalmbeek om deze sluikstorter te proberen vinden”, verklaart burgemeester Eric De Vriendt.  (VRTNWS)
 • 26/10/2022 – De korpschef van de politiezone Brakel-Horebeke-Maarkedal-Zwalm vraagt de principiële toestemming om op het grondgebied van de politiezone gebruik te maken van vaste, tijdelijk vaste en mobiele camera’s, dashcams en bodycams.
 • 26/05/2024 – De gemeente neemt een derde zwerfvuilcamera in gebruik om sluikstorten aan te pakken.

Zwevegem

Politiezone Mira (Waregem, Zwevegem, Anzegem, Avelgem, Spiere-Helkijn)

 • In 2014 koopt de politiezone Mira een mobiele ANPR-camera aan. Daarmee zal iedere lokale politie in het voormalige gerechtelijke arrondissement Kortrijk over zo’n mobiele nummerplaatherkenner beschikken. (9/4/2014)
 • Tegen eind 2017 ontrolt de politiezone een eigen cameraschild. Op invalswegen komen 15 camera’s met nummerplaatherkenning om de grenscriminaliteit tegen te gaan. In Waregem komen er acht camera’s met nummerplaatherkenning aan het op- en afrittencomplex met de E17 en twee camera’s die voor trajectcontrole dienen. Anzegem krijgt een camera in Kaster en in Vichte komt eind dit jaar nog een ANPR-camera op het kruispunt van de Oudenaardestraat en de N36. Waregem investeert 150.000 euro, de andere gemeenten investeren 20.000 euro. Alleen Avelgem doet voorlopig niet mee en focust zich eerst op haar bewakingscamera’s.
 • De politiezone schaft een ‘half- anoniem’ snel interventievoertuig met ANPR technologie aan (17/4/2019).
 • In 2020 verhuisde het politiekorps van Politiezone Mira naar een ultramodern nieuw commissariaat. RTS installeerde in en rond dit gebouw camera’s die, net zoals de camera’s in de stad, uitgerust zijn met zogenaamd intelligente software.
  Ook de wijkpost van Vichte wordt uitgerust met 2 IP-camera’s.

Zwevegem

 • 29/04/2020 – De gemeenteraad van Zwijndrecht heeft de aankoop goedgekeurd van een reeks bewakingscamera’s die geplaatst worden in en rond het sportcentrum Den Draver. Aan jeugdcentrum Den Trechter hangen reeds camera’s.
 • 26/12/2022 – Ibogem zal camera’s plaatsen bij textielcontainers. Daartoe werd in het nieuwe bestek voor de inzameling van textiel op het openbaar domein opgenomen dat elke locatie een statief voor een camera krijgt. Het gaat over meer dan veertig plaatsen verspreid over Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht.

Zwijndrecht

 • 29/04/2020 – De gemeenteraad van Zwijndrecht heeft de aankoop goedgekeurd van een reeks bewakingscamera’s die geplaatst worden in en rond het sportcentrum Den Draver. Aan jeugdcentrum Den Trechter hangen reeds camera’s.
 • 26/12/2022 – Ibogem zal camera’s plaatsen bij textielcontainers. Daartoe werd in het nieuwe bestek voor de inzameling van textiel op het openbaar domein opgenomen dat elke locatie een statief voor een camera krijgt. Het gaat over meer dan veertig plaatsen verspreid over Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht.