Sint-Truiden – Stekene

Sint-Truiden

Politiezone Sint-Truiden/Gingelom/Nieuwerkerken

 • 09/03/2013 – 17 bewakingscamera’s in het stadscentrum: aan het sportcomplex Sint-Pieter, aan jeugdcentrum de Tochtgenoot en het Kabouterbos, aan de stationsomgeving, aan de kruispunten van de Stapelstraat met de Stationsstraat en de Tiensesteenweg met de Rijschoolstraat, aan de Tiensevest en aan de Veemarkt.
 • 03/07/2017 – Sinds mei 2016 zijn er op 4 locaties in de politiezone ANPR-camera’s in gebruik: op de Tiensesteenweg en Luikersteenweg in Sint-Truiden, op de Steenweg (N80) in Gingelom en op de Diestersteenweg in Nieuwerkerken. Daarnaast is er ook een mobiele ANPR op een politievoertuig. Nu worden er op 5 bijkomende plaatsen ANPR-camera’s in gebruik genomen door de politiezone: Hasseltsesteenweg In Sint-Truiden aan de gemeentegrens met Alken; N80 aan het kruispunt met de Nachtegaal in Sint-Truiden; Kasteelstraat in Jeuk (Gingelom); Hoogstraat in Vorsen (Gingelom); Emile Beaudouinstraat in Jeuk (Gingelom).
 • 02/06/2021 – Sint-Truiden wil het aantal vaste bewakingscamera’s uitbreiden naar nieuwe locaties om blinde vlekken verder weg te werken. Ook zullen er meer mobiele camera’s komen. Die worden ingezet in de strijd tegen sluikstorten en zwerfvuil en bij toezicht op evenementen. Daarnaast zal de stad investeren in ANPR-camera’s.
 • 14/12/2021 – In 2020 plaatste het Agentschap Wegen en Verkeer twee ANPR-camera’s op de N722, waarvan één in Alken op de Steenweg richting Sint-Truiden en één in Sint-Truiden op de Hasseltsesteenweg richting Alken. Vanaf woensdag 15 december zullen die camera’s ook gebruikt worden in het kader van trajectcontrole.
 • 06/05/2022 – De parking aan het Haspengouw Sportpark in Sint-Truiden wordt betalend. Er komen ANPR-camera’s die de nummerplaten scannen.

Spiere-Helkijn

Politiezone Mira (Waregem, Zwevegem, Anzegem, Avelgem, Spiere-Helkijn)

 • In 2014 koopt de politiezone Mira een mobiele ANPR-camera aan. Daarmee zal iedere lokale politie in het voormalige gerechtelijke arrondissement Kortrijk over zo’n mobiele nummerplaatherkenner beschikken. (9/4/2014)
 • Tegen eind 2017 ontrolt de politiezone een eigen cameraschild. Op invalswegen komen 15 camera’s met nummerplaatherkenning om de grenscriminaliteit tegen te gaan. In Waregem komen er acht camera’s met nummerplaatherkenning aan het op- en afrittencomplex met de E17 en twee camera’s die voor trajectcontrole dienen. Anzegem krijgt een camera in Kaster en in Vichte komt eind dit jaar nog een ANPR-camera op het kruispunt van de Oudenaardestraat en de N36. Waregem investeert 150.000 euro, de andere gemeenten investeren 20.000 euro. Alleen Avelgem doet voorlopig niet mee en focust zich eerst op haar bewakingscamera’s.
 • De politiezone schaft een ‘half- anoniem’ snel interventievoertuig met ANPR technologie aan (17/4/2019).
 • In 2020 verhuisde het politiekorps van Politiezone Mira naar een ultramodern nieuw commissariaat. RTS installeerde in en rond dit gebouw camera’s die, net zoals de camera’s in de stad, uitgerust zijn met zogenaamd intelligente software.
  Ook de wijkpost van Vichte wordt uitgerust met 2 IP-camera’s.
 • Maart 2011 – Op de site van het Nieuw Centrum komen er in een eerste fase vijf camera’s. Die moeten de omgeving en de gebouwen in de gaten houden. Het gaat over het gemeentehuis, basisschool de Polyglot, kinderonthaal de Vlinder, sporthal Michelsberg annex cafetaria, het voetbalterrein van FC Helkijn en het jongerenhonk. In het budget van 2011 staat hiervoor 26.000 euro ingeschreven. Plaatsing is voorzien voor 2011. De opgenomen beelden zullen een maand bewaard blijven, nadien worden ze gewist. Het aantal camera’s kan op termijn opgetrokken worden naar dertien.

Stabroek

 • 11/3/2017 – De gemeente plant camera’s aan lokaal ’t Kalf in Putte. In Hoevenen komen er aan de sportvelden en de gebouwen van de korfbalclub in de Abelenlaan, aan de sporthal en het jeugdcentrum JOS in de Kerkstraat en aan lokaal Molenhoek in de Geelvinckstraat in Stabroek. Ook aan de bareel op het einde van Danckersweg wordt er geregistreerd om sluipverkeer tegen te gaan. De beelden worden zeven dagen bijgehouden.
 • Stand van zaken 01/11/2020 via gemeentelijke website
  Er hangen vaste camera’s op volgende openbare locaties:
  – Terrein ’t Kalf en het polyvalent lokaal, Veldstraat 97 te Putte-Stabroek.
  – Terrein Molenhoek en het polyvalente lokaal,  Binnenpad 50 te Stabroek.
  – Speel- en sportvelden en gebouwen Korfbal aan de Populierenlaan z/n te Hoevenen.
  – Gemeentelijke sporthal en jeugdcentrum (met inbegrip van de polyvalente lokalen van het jeugdcentrum) en parking op het terrein Blokwegvelden, Kerkstraat 89 te Hoevenen.
  – Danckerse Weg, ter hoogte van de slagboom
  Het gemeentebestuur zet ook permanent een mobiele camera in op het publiek domein van de gemeente

Staden

 • 24/04/2019 – Afvalintercommunale Mirom zet camera’s in om de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten aan te gaan.
 • 13/05/2019 – In opdracht van Politiezone Arro Ieper komt er een systeem van camerabewaking dat meer dan 400 camera’s in de 10 gemeenten centraal laat beheren. Het gaat om een systeem dat onder andere automatisch verdachten volgt en waarmee gezochte personen snel zijn terug te vinden op opgeslagen beelden. Eén intelligent camerasysteem voor 10 Belgische gemeenten

Steenokkerzeel

22/06/2021 – OPMERKELIJK – Een Vilvoordenaar is veroordeeld omdat hij eind vorig jaar verschillende keren betrapt werd op sluikstorten in Perk. Daarnaast ging hij ook aan de haal met de bewakingscamera’s die sluikstorters moeten betrappen.

Stekene

 • 10/8/2017 – Het plaatsen van de bewakingscamera’s in de centrumzone is afgerond. Er zijn in totaal negen bewakingscamera’s geplaatst. De camera’s staan rond het marktplein van Stekene, op parking Tack en in de zone rond De Sportstek. De kostprijs bedraagt 48.400 euro. De grond- en installatiewerken voor het WIFI-netwerk kosten nog eens 57.430 euro. (PKM)