Kraainem – Kuurne

Kraainem

Kruibeke

(+ Bazel en Rupelmonde)

  • datum? – Camera’s aan het gemeentehuis en de bibliotheek (Onze-Lieve-Vrouwplein), aan Park Kerckhoek, aan sporthal De Dulpop en de pastorie in Bazel.
  • 29/11/2017 – De gemeente investeert zo’n 10.000 euro voor een camerabewakingssysteem aan de Onze-Lieve-Vrouw-Bezoekingkerk van Rupelmonde. Eerder werden ook de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk van Kruibeke en de Sint-Pieterskerk van Bazel uitgerust met bewakingscamera’s.
  • 26/12/2022 – Ibogem zal camera’s plaatsen bij textielcontainers. Daartoe werd in het nieuwe bestek voor de inzameling van textiel op het openbaar domein opgenomen dat elke locatie een statief voor een camera krijgt. Het gaat over meer dan veertig plaatsen verspreid over Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht.

Kruisem

Huise, Kruishoutem, Lozer, Nokere, Ouwegem, Wannegem-Lede en Zingem
Politiezone Vlaamse Ardennen: Kluisbergen, Kruisem, Oudenaarde, Wortegem-Petegem
De Politiezone Vlaamse Ardennen beschikt over een aantal vaste camera’s in de publieke ruimte. Deze camera’s hangen voornamelijk in het centrum Oudenaarde en in de stationsbuurt. Naast de vaste camera’s beschikt de Politiezone Vlaamse Ardennen ook over 9 ANPR-camera’s. Zij staan voornamelijk opgesteld op de grenzen van onze politiezone op de voornaamste invalswegen in Kluisbergen, Kruisem, Oudenaarde en Wortegem-Petegem. Naast de vaste camera’s beschikt de politiezone over bodycams. (info 4/11/2021)

  • 20/2/2017 – De gemeente Zingem zet het gemeentelijke speelplein aan de Sportstraat onder camerabewaking. De vier camera’s hangen er al en zijn gebruiksklaar, maar eerst moet de gemeenteraad nog groen licht geven. Het voorliggende reglement voorziet dat er ook op andere plaatsen in de gemeente bewakingscamera’s kunnen komen. Onder meer het Gemeentecomplex Huise, het gemeentehuis in Zingem en de pastorietuin in Ouwegem komen in aanmerking. Ook in het containerpark komt er een camera, die alleen zal filmen buiten de openingsuren. De beelden van de bewakingscamera’s zullen worden opgeslagen en indien nodig acheraf bekeken.
  • 19/04/2019 – Politiezone Vlaamse Ardennen kondigt haar cameraschild aan, met de plaatsing van negen ANPR-camera’s. Het politiecollege maakt hiervoor 370.500 euro vrij. De ANPR-camera’s komen in de Kortrijkstraat, Keerstraat en Anzegemsesteenweg in Wortegem-Petegem, langs de Grote Herreweg, Ronse Baan en Kruisstraat in Kluisbergen en op de Herlegemstraat, Karreweg en Olsensesteenweg in Kruisem. Half juni 2019 moeten het cameranetwerk operationeel zijn. Later komen er ook nog camera’s op Hauwaert en in de Weldenstraat in Oudenaarde en in de Stationsstraat in Kluisbergen.

Kuurne

  • Februari 2011 – In Kuurne (dat deel uitmaakt van politiezone Vlas – zie Kortrijk) staat er een camera in het sportpark, gericht op de fietsenstallingen. Burgemeester Carl Vereecke (Kartel) wil er ook één in de wijk Spijker en Schardauw, “om het sluikstorten tegen te gaan.” Verder wil hij niet gaan. “Vaste camera’s moeten een allerlaatste middel zijn om de criminaliteit te beheersen en in de buurt van de feestzalen Vanwonterghem werken we liever, zoals nu al het geval is, met stewards en bewakers om overlast tegen te gaan.”
  • 17/10/2015 – Aanschaf mobiele camera tegen sluikstorten of “als er fenomenen opduiken, zoals inbraakplagen, winkel- of fietsdiefstallen of om overlast te voorkomen tijdens grote evenementen.”
    Veelzeggende redenering van burgemeester Francis Benoit (CD&V): “Voor sommige problemen is dit de enige oplossing.” Hij heeft het dan over sluikstorten. En ach, als die camera’s er toch zijn, kunnen we ze even goed gebruiken voor problemen die er niet zijn. Maar wel kunnen “opduiken”.
  • 25/3/2019 – Bedrijvenpark Kortrijk-Noord, gelegen op het grondgebied van Kortrijk en Kuurne en palend aan de R8, krijgt camerabewaking. De financiering voor zeven camera’s met nummerplaatherkenning ligt vast, ze kosten 93.108,04 euro. De camera’s worden toegevoegd aan het cameraschild van de politiezone Vlas. De Vlaamse overheid subsidieert 37.500 euro. De rest van de som wordt betaald door de stad Kortrijk (40 procent) en de gemeente Kuurne (60 procent), gespreid over vijf jaar. Waar de camera’s precies komen in het bedrijvenpark, is geheim.
    De gemeente Kuurne krijgt ook camera’s aan het Vlaspark (1) en op het Marktplein (2). Die camera’s zijn tegen de zomer actief.