Buggenhout – Duffel

Buggenhout

 • 07/07/2012 – Buggenhout zal via de politiezone meer samenwerken met buurgemeente Lebbeke. De aanschaf van een infrarode, mobiele camera moet in beide gemeenten het sluikstorten in straten en bij glascontainers inperken. In het kader van de wet op de privacy zullen borden bij de gemeentegrenzen de aanwezigheid van camera’s aankondigen.
 • 14/03/2013 – De politiezone Buggenhout – Lebbeke voorziet een camerasysteem dat uitbreidbaar is. Er komen camera’s in de dorpscentra, aan de Pit-site en in de stationsbuurt. Er worden ook mobiele camera’s aangekocht. Opvallend. De gemeente Buggenhout deelt ook mee dat ze het contract voor camerabewaking bij cc De Pit opzegt. De beelden van de ene camera die werkte waren te onduidelijk. De andere camera’s waren blijkbaar nep.
 • 07/11/2016 – Er komt camerabewaking op de site De Pit aan de Platteput in Buggenhout, waar het cultuurcentrum, de sporthal en sportterreinen zich bevinden. Er komen vijf vaste en één mobiele camera. Kostprijs ongeveer 100.000 euro.
 • 26/10/2020 – Het gemeentebestuur zal investeren in bewakingscamera’s aan de Dries in deelgemeente Opdorp.

Diepenbeek

 • 22/05/2019 – Zowel op de Luikersteenweg in Hasselt als aan het op- en afrittencomplex op de Verbindingslaan in Diepenbeek werd een ANPR-camera geplaatst. Het plaatsen van deze camera’s is een samenwerkingsinitiatief tussen de politiezones Limburg Regio Hoofdstad en Kanton Borgloon. Voor de politiezone Kanton Borgloon zijn het de 3e en 4e ANPR-camera’s waar zij beroep op kunnen doen.

Diest

 • 26 camera’s op het provinciedomein Halve Maan.

Damme

Politiezone Damme / Knokke-Heist

 • 04/05/2018 – Aan het kruispunt Dorpsstraat / Oedelemsesteenweg komt camerabewaking.
 • 22/04/2022 – Binnen de politiezone Damme/Knokke-Heist staan 130 bewakingscamera’s op 63 verschillende locaties en 22 ANPR-camera’s met nummerplaatherkenning. De politie beschikt ook over twee verplaatsbare camera’s. Er rijden eveneens twee politiewagens rond die elk zijn uitgerust met drie nummerplaatlezers.
  Voor de toekomst staan er nog verschillende nieuwe cameralocaties op de planning, worden extra bodycams aangekocht en bekijkt het team de mogelijkheden van artificiële intelligentie.

De Haan

De Panne

In Politiezone Westkust (Nieuwpoort – Koksijde – De Panne) staan 20 officiële camera’s + 6 met nummerplaatherkenning.
Politieagenten van de zone Westkust worden uitgerust met een kleine camera in hun mobiele radio, de VIDMIC. Die videomicrofoon beschikt over een fotoapparaat en over een videocamera en wordt ingebouwd in de microfoon van de mobiele radio, die al of niet op het uniform bevestigd wordt. Kostprijs ongeveer 1000 euro per VIDMIC.
De VIDMIC is de opvolger van de bodycam, een videocamera die op de pet van een politieagent bevestigd werd. Blijkbaar voldeed de “petcam” niet aan de verwachtingen.
“Grappig” detail: bij de invoering van de “bodycam” werd gezwaaid met het Britse voorbeeld, waar de camera zou gezorgd hebben voor een daling van verbaal en fysiek geweld tegen agenten met 15 tot 20 procent. Eén jaar later, bij de invoering van de VIDMIC, wordt met exact dezelfde cijfers gegoocheld: “een spectaculaire daling van het geweld tegen agenten met 15 tot 20 procent.” Raar?

De Pinte

Politiezone Schelde-Leie : De Pinte, Gavere, Nazareth en Sint-Martens-Latem

 • 01/05/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.
 • 21/06/2021 – Er komt extra camerabewaking aan het Sportpark Moerkensheide in De Pinte. Momenteel hangen er al verschillende camera’s.

Deerlijk

Deinze

Astene, Bachte-Maria-Leerne, Gottem, Grammene, Meigem, Petegem-aan-de-Leie, Sint-Martens-Leerne, Vinkt, Wontergem, Zeveren
Nevele, Hansbeke, Landegem, Merendree, Poesele, Vosselare

 • 8/6/2016 – Deinze en Zulte hebben het licht op groen gezet voor de plaatsing van extra ANPR-camera’s in de politiezone Deinze-Zulte. De politiezone investeerde in 2014 reeds in ANPR-camera’s op vijf locaties: het kruispunt Gaversesteenweg- Karrewegstraat in Petegem, de Emiel Clauslaan, ter hoogte van de Karrestraat, in Astene, de Leernsesteenweg aan het rond punt Sint-Martens-Leerne, op de N43 aan de Statiestraat in Zulte en Lotenhullestraat-Beekkant in Vinkt.
  De camera’s in de Emiel Clauslaan worden gerecupereerd om te gebruiken op een andere locatie. Zij zijn daar niet meer nodig omdat de politiezone Schelde-Leie dit jaar ook investeert in de plaatsing van ANPR-camera’s.
  De bijkomende vaste ANPR camera’s zullen op vier nieuwe locaties het binnenkomend en uitgaand verkeer in de politiezone registreren: in de Kerkstraat in Olsene ter hoogte van het oude kerkhof, op de Kortrijksesteenweg ter hoogte van Sint-Jozef in Petegem, op de Oudenaardsesteenweg in Petegem en op de Tieltsesteenweg in Deinze.
  Op elke nieuwe locatie zijn er twee camera’s die elk ongeveer €15.000 kosten. De gezamenlijke kostprijs bedraagt ongeveer €120.000.
 • 1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.

Denderleeuw

 • Oktober 2009 – 44 camera’s in het station, die gecontroleerd worden vanuit Brussel.
 • 25/04/2015 – OPMERKELIJK. De gemeente onderzoekt de mogelijkheid om bewakingscamera’s op het kerkhof op te hangen.
 • 05/07/2017 – De gemeente koopt een anonieme mobiele camera aan om sluikstorten en zwerfvuil tegen te gaan.
 • 04/09/2017 – De gemeente koopt 6 bewakingscamera’s aan voor de fietsenstallingen aan het station, kant van de Kouterbaan. Er hangen in en rond het station van Denderleeuw reeds 52 camera’s van de NMBS die voornamelijk de voetgangerstunnel en de perrons in de gaten houden. Daarnaast heeft de gemeente ook acht camera’s die een oogje in het zeil houden in de buurt van het station zelf, namelijk de Stationsstraat, de parking aan de Stationsstraat, de Spoorweglaan en de parking aan de Kouterbaan.
 • 07/05/2022 – Het gemeentebestuur gaat twaalf vaste camera’s plaatsen op een aantal ‘cruciale plaatsen’ en aan openbare gebouwen: de drie begraafplaatsen, aan het gemeentehuis, ’t Kasteeltje, het Dorp, de oude voetbalkantine op de Thontlaan en aan de sporthal.

Dendermonde

Politiezone Dendermonde
De politiezone beschikt over drones.

Opvallend. “In Dendermonde gaat de politie slimme camera’s inzetten die de pakkans onder dronken bestuurders moeten verhogen. De camera’s registreren en herkennen nummerplaten en wanneer blijkt dat de bestuurder van een auto al eens betrapt werd op rijden onder invloed, dan is de kans groot dat hij opnieuw moet stoppen om te blazen.” (06/05/2011)
 • 10/04/2018 – De voorbije jaren investeerden stad en lokale politie al in camerabewaking. Nu heeft de gemeenteraad haar fiat gegeven voor de plaatsing van extra camerabewaking op acht plaatsen in de binnenstad: aan de rotonde Brusselsestraat, bibliotheek, Justitieplein, Oude Vest, Sas, rotonde LeopoldII-laan en twee in de stationsomgeving. Het project kost ongeveer 100.000 euro.
 • 13/04/2018 – In Dendermonde werd op de Hamsesteenweg in Grembergen de laatste camera in het kader van een cameraschild rond de stad geïnstalleerd. Daarmee zijn alle toegangswegen van de stad voorzien van ANPR-camera’s. Op elke toegangsweg zijn telkens twee ANPR-camera’s geplaatst, gecombineerd met twee bewakingscamera’s. De camera’s zijn rechtstreeks verbonden met de server van de federale politie, die de beelden screent. Kostprijs van het project: 300.000 euro. Primeur voor België: de camera’s zijn, via een samenwerking met Eandis, op verlichtingspalen aangebracht. Mobiele ANPR-camera’s, geïnstalleerd in politievoertuigen, waren in Dendermonde al langer een feit.
 • 21/06/2018 – Het OCMW van Dendermonde zorgt voor camerabewaking op enkele van haar sites. Er komt bewaking op de site van sociaal restaurant ’t Vork, aan de Vijfde Januaristraat. Ook de terreinen van lokaal dienstencentrum het Zilverpand aan de Nieuwburcht in Dendermonde krijgt bewakingscamera’s. Het project kost het OCMW 101.000 euro. Het project wordt in de toekomst uitgebreid naar de OCMW-campus aan de Kerkstraat.
 • 28/05/2020 – Het Dendermondse stadsbestuur zal op regelmatige basis ANPR-camera’s inzetten tegen het sluipverkeer in de Zijpestraat in Oudegem. Oppositieraadslid Tom Bogman (sp.a) pleitte voor de plaatsing van een tractorsluis. Maar de stad kiest dus voor controles met een ANPR-camera.
 • 31/07/2021 – De politie van Dendermonde zet een drone in om tijdens de controle van een werf door de arbeidsinspectie zwartwerkers te betrappen.
 • 17/02/2022 – De Dendermondse Business Club DBC heeft haar cameranetwerk van het Hoogveld overgedragen aan stadsbestuur en lokale politie van Dendermonde. De ANPR-camera’s werden tien jaar geleden geplaatst. Aanvankelijk werden drie camera’s aan toegangswegen geplaatst, in een tweede fase werden later nog een aantal camera’s bijgeplaatst. De stad zal de camera’s moderniseren en inschakelen om haar cameraschild rond de stad te vervolledigen.

Dentergem

Politiezone Midow (Meulebeke, Ingelmunster, Dentergem, Oostrozebeke, Wielsbeke)
29/09/2023 – De politiezone neemt bodycams in gebruik.

 • 09/02/2018 – Afvalintercommunale IVIO gaat verplaatsbare camera’s aan de glasbollen plaatsen.

Dessel

Destelbergen

 • 03/01/2020 – Politiezone Regio Rhode & Schelde zet het nieuwe jaar in met de aankondiging dat het de komende vier jaar 1.900.000 euro zal investeren in een cameraproject in de gemeentes Destelbergen, Melle, Merelbeke en Oosterzele. Het gaat om overlastcamera’s, bewakingscamera’s, ANPR-camera’s en snelheidscamera’s. Plaatsing zal gebeuren door de firma Jacobs & Seris. Het project kreeg de naam “Havik”. De politiezone zet sinds enkele jaren reeds twee mobiele ANPR-camera’s, geplaatst op anonieme voertuigen, in. (bron)
 • 14/01/2020 – Nieuwssite Apache besteedt uitgebreid aandacht aan Project Havik en geeft meer details over de precieze omvang maar ook over het politieke debat errond. Momenteel beschikt de politiezone Regio Rhode & Schelde over negen vaste flitscamera’s en twee verplaatsbare snelheidscamera’s: één in een voertuig en een andere camera die onder meer in een vuilnisbak kan worden gemonteerd. Tegen 2024 moet het totaal aantal camera’s in diezelfde zone tot bijna tachtig zijn aangegroeid. Concreet worden tegen 2024 45 ANPR-camera’s operatief, waaraan nog eens 28 bewakingscamera’s gekoppeld worden. Lees meer bij Apache

Diepenbeek

Diest

Politiezone Demerdal (Diest en Scherpenheuvel-Zichem)

 • 00/00/0000 – 26 camera’s op het provinciedomein Halve Maan.
 • 07/11/2019 – Politiezone Demerdal neemt een Volkswagen Transporter in dienst die permanent uitgerust is met een ANPR-camera.
 • 19/01/2022 – Het schepencollege heeft begin deze maand de aankoop goedgekeurd van 10 vaste camera’s voor de Citadelsite. Kostprijs 12.000 euro. Die zullen de huidige camera’s vervangen en kunnen zowel overdag als ‘s nachts gebruikt worden. De camera’s worden opgenomen in het cameranetwerk van de stad. Binnenkort volgt ook een verdere uitbreiding van het cameraschild in het stadscentrum. Ook de aankoop van een mobiele camera werd opgestart. De bedoeling is om de camera’s vanaf voorjaar 2022 te gebruiken. Het gemeentebestuur heeft in haar meerjarenplan een jaarlijks budget van 40.000 euro voorzien voor de uitbreiding van het cameranetwerk.

Diksmuide

Politiezone Polder (Diksmuide, Houthulst, Koekelare, Kortemark)

 • 23/9/2017 – In de politieraad van politiezone Polder werd de aankoop van vijf nieuwe ANPR-camera’s goedgekeurd, vier vaste en een mobiele camera. De camera’s zijn de eerste in de politiezone, behalve enkele camera’s in de buurt van de politiekantoren. De vier vaste camera’s zullen geplaatst worden op de belangrijkste invalswegen nabij Kortemark, Houthulst, Diksmuide en Koekelare. De mobiele camera zal ingezet worden op politievoertuigen. De politiezone informeerde ook al naar het inzetten van camera’s nabij de stations in Diksmuide en Kortemark.
 • 21/06/2018 – Tien camera’s bewaken de vernieuwde Grote Markt. Centraal op de Grote Markt staat tegenover restaurant Bloom een paal van de openbare verlichting waaraan een set met 4 camera’s hangt. Verder hangt er nog een camera aan een verlichtingspaal ter hoogte van slagerij Guy, er is er eentje geplaatst aan de Boterhalle en de laatste op de Grote Markt hangt nabij het Konijnenstraatje.  Tenslotte hangt er aan de gevel van huisnummer 39 aan het begin van de Stationsstraat nog een set van drie camera’s die richting Grote Markt gericht zijn. Bij de heraanleg zijn er ook al voorzieningen om nog eens 5 bijkomende camera’s te plaatsen.
  Bij de heraanleg van de Bortierlaan zijn ook voorzieningen genomen om een 6-tal camera’s te plaatsen.
  Het is ook de bedoeling om een ANPR-camera te plaatsen op de Grote Markt.
 • 16/08/2018 – Binnen politiezone Polder zijn al twee vaste ANPR-camera’s actief. Daarvan staat er eentje op Diksmuids grondgebied, in Leke langs de Oostendestraat op het kruispunt met de Lekedorpstraat. De andere camera staat in Koekelare aan het kruispunt Belhutte. Daarnaast heeft politiezone Polder ook een mobiele ANPR-camera, geïnstalleerd op een interventievoertuig.
 • 15/11/2018 – Zes camera’s in de stationsbuurt: aan de hoek van herberg Botaniek hangen er vier camera’s die niet alleen beelden maken van de Bortierlaan maar ook van het stationsgebouw zelf; plus twee camera’s naast de containerkantoren van De Lijn. Kostprijs: een slordige 43.000 euro.
  De gemeente plant ook camera’s in de omgeving van het nieuw recyclagepark aan de Heernisse.
  Volgens politiekorpschef Johan Geeraert (die tussendoor ook de “belangrijke rol” van privaat geplaatste camera’s benadrukt) komen ook de Stationsstraat ter hoogte van het stadspark, het zwembad, het sportpark en de IJzertoren nog in aanmerking. Niet van enig cynisme gespeend, waarschuwt de korpschef tegelijk dat men met de plaatsing van camera’s niet mag overdrijven, “men mag er geen politiestaat van maken”.
 • 20/06/2019 – Naast een mobiele ANPR-camera heeft politiezone Polder zelf vier vaste camera’s staan op de toegangswegen tot de zone: aan Langewaede (Iepersteenweg), de Oostendestraat (foto), kruispunt Belhutte (Wijnendalebaan) en op de grens met het gehucht Sint-Henricus op de gewestweg N35 te Kortemark. Daarnaast heeft ook het Agentschap Wegen en Verkeer nog camera’s staan, wat het totaal in de zone op 17 ANPR-camera’s brengt.
 • 23/02/2021 – Diksmuide wil een tijdelijke vaste camera plaatsen bij het voormalig zwembad De Kupe. Dat was een voorwaarde om daar een vaccinatiecentrum onder te brengen.
23/02/2021 – Een opmerkelijke (en zeldzame?) discussie in de gemeenteraad.
Raadslid Kurt Vanlerberghe (SP.a-open) maakt bekend dat het stadsbestuur heeft beslist om 8 vaste camera’s te hangen in de Wilgendijk naar aanleiding van de werken in deze straat. Raadslid Vanlerberghe vond het niet kunnen dat zo, op een voor hem slinkse wijze, de privacy in het centrum wordt ingeperkt zonder dat de gemeenteraad wordt geraadpleegd.  En opmerkelijk, meerderheidsraadslid Jonas Debaillie (Idee Diksmuide) sloot zich aan bij de visie van oppositieraadslid Kurt Vanlerberghe.  Ook hij wil niet op spreekwoordelijk iedere hoek van de straat een camera.  Maar voor de plaatsing van deze camera’s werd dus geen goedkeuring gevraagd aan de gemeenteraad, al was het ook wel duidelijk dat men hiervoor geen meerderheid zou kunnen vinden.
Volgens burgemeester Lies Laridon (CD&V) worden deze 8 vaste camera’s niet allemaal in de Wilgendijk zelf geplaatst.  Enkele worden ook gehangen op de straathoeken met de Kiekenstraat en de Generaal Baron Jacquesstraat.  Gecombineerd met de reeds bestaande camera’s op de Grote Markt, bekomt Diksmuide in zijn centrum wat men een cameraschild zou kunnen noemen. Volgens de burgemeester is dit noodzakelijk wil men de menigtes bij evenementen kunnen volgen. Nog volgens de Diksmuidse burgemeester heeft de huidige pandemie alvast bewezen dat het soms noodzakelijk is over dergelijke camerasystemen te beschikken om zonodig te kunnen ingrijpen bij een volkstoeloop.
Deze visie stootte evenwel op onbegrip bij raadslid Vanlerberghe voor wie er in Diksmuide geen evenementen zijn die een dermate massale volkstoeloop op de been brengen die zou moeten gevolgd worden met camera’s om deze in goede veilige banen te houden.  Hij verdacht er burgemeester Laridon dan ook van eerder Chinese en Japanse systemen, die ze tijdens haar buitenlandse reizen zag werken, op een slinkse wijze in het Diksmuids straatbeeld te willen brengen. Maar die Chinese steden zijn voor hem niet te vergelijken met een klein stadje als Diksmuide dat slechts enkele duizenden inwoners telt. Voor het raadslid wordt hiervoor ook nog eens een budget van 28.000 euro vrij gemaakt, een bedrag dat voor hem een breder debat verdiende.
Meerderheidsraadslid Jonas Debaillie (Idee Diksmuide) ging opmerkelijk volmondig akkoord met het oppositieraadslid. Camera’s plaatsen waar ze hun nut bewijzen als in de omgeving van het station of op de Grote Markt, daar kan hij mee leven. Maar niet op iedere hoek van de straat.  Jonas Debaillie was enkele maanden terug ook al kritisch bij de aankoop van een drone door politiezone Polder. Ook toen vreesde hij dat dit een inperking van de privacy zou kunnen betekenen.
Maar ook al kunnen deze camera’s dus niet rekenen op de goedkeuring door de meerderheid van de gemeenteraad, ze komen er toch want het stadsbestuur was dus niet verplicht hiervoor aan de Diksmuidse gemeenteraad de goedkeuring te vragen.
Bron: eDiksmuide
 • 16/08/2021 – Tijdens de verlofperiode werden de heraangelegde Wilgendijk en Stovestraat officieel in gebruik genomen. Bij de opwaardering van de Wilgendijk is deze straat meteen ook de best bewaakte straat van Diksmuide geworden want er werden niet minder dan 8 bewakingscamera’s geplaatst. Zowel op de aansluiting met respectievelijk de Kiekenstraat en de Generaal Baron Jacquesstraat, als in de straat zelf bij ondermeer het Alleyepad, werden de camera’s geplaatst. Dat leidde een paar maanden eerder nog tot een stevige discussie in de Diksmuidse gemeenteraad. De investering van de bewakingscamera’s bedroeg 28.000 euro.
  Nog opvallend: hoewel het gemeentebestuur beweert te willen inzetten op meer laadpalen voor elektrische wagens, werd bij de heraanleg van de Wilgendijk en Stovestraat geen enkele laadpaal voorzien. Maar dus wel camera’s. Misschien waren minder camera’s en meer laadpalen een betere zaak geweest voor milieu én samenleving.

Dilbeek

Chronologisch

 • (datum?) – Bewakingscamera’s aan het zwembad Dilkom
 • Juni 2016 – De gemeenteraad geeft groen licht voor de plaatsing van ANPR-camera’s langs de Ninoofsesteenweg, ter hoogte van op- en afrittencomplex 13. De kosten van de aankoop en plaatsing bedragen 115.000 euro, een som die volledig uit de gemeentekas komt. De camera’s zouden in februari 2017 actief moeten zijn.
 • 17/5/2017 – De ANPR-camera’s langs op- en afrittencomplex 13, waarvan de plaatsing vertraging opliep door een werf aan de Henri Moeremanslaan, worden binnenkort actief. Ze komen tijdelijk in de middenberm van de steenweg en aan de Rozenlaan te staan. In oktober verhuist de camera in de middenberm naar de kant van de Moeremanslaan. Burgemeester Willy Segers (N-VA) ziet de camera’s als een eerste schakel in een ketting. Hij denkt onder meer aan uitbreiding naar Groot-Bijgaarden, aan de op- en afrit van de E40.

Goed nieuws uit Dilbeek

24/08/2021 – Burgerinitiatief wil “Dilbeekse straten toegankelijk voor iedereen” en noemt ANPR-camera’s “schending van de privacy”. In Dilbeek zijn buurtbewoners begonnen met een petitie tegen de komst van ANPR-camera’s in de Berchemstraat en de Kattebroekstraat. Vanaf september mag je die straten tijdens de piekuren enkel nog inrijden als je een vergunning hebt. Volgens de bewoners zal het probleem van sluipverkeer zich alleen maar verplaatsen naar andere straten. Ze wijzen ook op de schending van de privacy. In plaats van het camerasysteem stelt het burgerinitiatief andere maatregelen voor.

Dilsen-Stokkem

 • 29/7/2017 – De gemeente is gestart met de plaatsing van zes bewakingscamera’s. De camera’s komen aan de Zavel, aan speelplein Graanwijk, aan speelplein Saalweg, in de omgeving van het centrumplein en administratief centrum, in de omgeving van ’t Kempken, de serviceflats en parking Langs De Graaf en aan het containerpark.

Drogenbos

Politiezone Rode : Drogenbos, Linkebeek en Sint-Genesius-Rode

 • 05/12/2012 – twee nieuwe camera’s, op de hoek van de Langestraat en de Sterstraat en op de hoek van de Verlengde Stallestraat met de Langestraat. Er hingen reeds vijf bewakingscamera’s: aan de sporthal, aan het politiecommissariaat en op drie plaatsen aan de Grote Baan.

Duffel

 • 25/08/2015 – camerabewaking aan de overdekte fietsenstalling in de Hermansstraat
 • 10/12/2016 – De nieuwe fietsenstallingen in de Hermansstraat en naast de goederenloods worden voorzien van camerabewaking.