Peer – Puurs-Sint-Amands

Peer

Pelt

Overpelt / Neerpelt

  • 18/02/2020 – De NMBS investeert 50.000 euro in camerabewaking aan het station van Neerpelt.
  • 07/03/2022 – De gemeente plaatst twaalf vaste camera’s in de omgeving van de Kerkstraat en het Kerkplein. Er wordt ook een verplaatsbare camera ingeschakeld. Fluvius staat in voor de plaatsing, het beheer van de beelden en het onderhoud. Op vraag van oppositiepartij Groen werd een amendement bij het besluit gevoegd dat een jaarlijks evaluatiemoment voorziet. De partij vreest ook dat de problematieken zullen verschuiven naar andere locaties in het centrum. Aan het cameratoezicht hangt een prijskaartje dat de gemeente kan betalen met trekkingsrechten van Fluvius. Voor de vaste camera’s is er een eenmalige kost van 41.794 euro met een jaarlijkse onderhouds van 14.174 euro. De verplaatsbare camera kost 19.181 euro met een onderhoudskost van jaarlijks 1.595 euro.
    Behalve toestemming voor vaste en verplaatsbare camera’s, krijgt de politie ook toestemming voor mobiele exemplaren zoals bodycams, dronecamera’s en dashcams.

Pepingen

Politiezone Pajottenland (Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen)

  • 19/04/2021 – Politie Pajottenland rolt fase 5 van het camerabeleidsplan uit en neemt vier nieuwe ANPR-camera’s op gewestwegen in de zuidwestelijke uithoek van de politiezone in gebruik. Naast de camera’s in de Geraardsbergsestraat in Galmaarden, in de buurt van de Patriot op de grens van Herne met Edingen en in de Beverstraat in Viane op de grens van Geraardsbergen met Bever is nu ook de camera op Commijn op de gewestweg N263 ter hoogte van het kruispunt met Romont en op de grens met Silly operationeel. Met Geraardsbergen werd overeengekomen dat op dezelfde gewestweg op de grens met Viane in de Beverstraat eveneens een ANPR-camera zou geplaatst worden.
    Het camerabeleidsplan loopt nog verder. Politie Pajottenland: “Naast de op termijn 17 voorziene ANPR-camera’s met eventueel bijhorende trajectcontroles en andere controlemogelijkheden benut de politie ook nog de roodlicht- en snelheidscamera’s her en der in de zone, de bewakingscamera’s op de Markt in Lennik en mobiele camera’s in de strijd tegen sluikstorten.”
    Trajectcontrole is momenteel operationeel op 6 sites: in Lennik op de Ninoofsesteenweg (N8), de Jozef Vandenbosschestraat (N282), de Brusselstraat (N282) en de Schapenstraat, in Herne op de steenweg Asse in Kokejane (N285) en in de Gooikse deelgemeente Oetingen op de as Kerkstraat/Lenniksestraat.”

Pittem

  • 27/02/2013 – Het gemeentebestuur wil 2 bewakingscamera’s aan het nieuwe gebouw De Fontein. Daar hebben onder meer de kinderopvang Stekelbees, de muziekschool en enkele jeugdverenigingen een lokaal. De oppositie wil echter van geen camera’s weten. Koen Berton (Groep2012) noemt de camera’s een schending van de privacy. Burgemeester Ivan Delaere (CD&V) antwoordt dat veiligheid primeert boven alles.
Quote
Koen Berton : “Het doet denken aan het boek 1984 van George Orwell. Daarin ondervond het hoofdpersonage een beklemmend gevoel omdat hij constant gefilmd werd.”
  • 09/02/2018 – Afvalintercommunale IVIO gaat verplaatsbare camera’s aan de glasbollen plaatsen.

Poperinge

  • 22/03/2012 – Op alle toegangswegen naar het bedrijventerrein Sappenleen komen camera’s die nummerplaten herkennen en overzichtscamera’s. De opgenomen beelden worden rechtstreeks doorgestuurd naar de centrale meldkamer van de politiezone Arro Ieper. Het gaat om een investering van meer dan 100.000 euro, die geleased wordt over een periode van vijf jaar, waarna de vzw PopIn volledig eigenaar zal zijn van het cameranetwerk. De vzw PopIn verenigt de meeste bedrijven op Sappenleen. De stad Poperinge betaalt voor veertig procent mee. De collectieve camerabewaking voor een bedrijventerrein is een primeur in Vlaanderen. Het project is ook uniek omdat het initiatief en de realisatie volledig bij de ondernemers zelf ligt.
  • 23/04/2012 – Het schepencollege stelt voor om in het centrum zes bijkomende digitale hogeresolutiecamera’s te plaatsen. 3 op de hoek van de Veurnestraat en de Grote Markt, waarvan 2 camera’s met een 180-gradenzicht op de Grote Markt en 1 camera met zicht op de ingang van de Veurnestraat. 3 andere camera’s op de hoek van de Vlamingstraat, de Gasthuisstraat en Grote Markt (1 camera gericht op elke straat). De kostprijs wordt geraamd op 23.500 euro. Er hangen al twintig bewakingscamera’s in Poperinge.
Dixit: “Hiermee wil het stadsbestuur zorgen voor een aangename sfeer in het stadscentrum.”
  • 03/05/2013 – De gemeenteraad heeft de aankoop van vier bijkomende bewakingscamera’s goedgekeurd. Ze zullen worden geplaatst op het kruispunt “Vismarkt” (Vroonhof, Garenstraat, Priesterstraat en Burg. Bertenplein). Er komen ook 2 nieuwe bewakingscamera’s in de Goudenhoofdstraat, die een uitloper is van de fuifomgeving. De kostprijs voor de plaatsing bedraagt 13.368 euro. In totaal heeft Poperinge zo’n 20 bewakingscamera’s in het stadscentrum. Ze staan verspreid over vier zones: de omgeving van het stadspark en het jeugdcentrum (Komstraat), de bibliotheek, de Paardenmarkt en de openbare toiletten in het Vroonhof.
  • 2014 – 5 camera’s op het kruispunt Gasthuisstraat, Hondstraat, Casselstraat en Duinkerkestraat
    25/02/2015 -Er komen 4 extra bewakingscamera’s op het kruispunt van de Paardenmarkt en de Bruggestraat. De gemeente koopt ook een onopvallende draagbare mobiele camera aan voor “sluikstortgevoelige plaatsen zoals langs landelijke wegen”. Die zal worden ingezet naast de camera die de omgeving van de glascontainers in het oog houdt. Daarnaast wordt er in het kader van het cameraschild op de grens tussen België en Frankrijk een ANPR-camera geplaatst op de Frans-Vlaanderenweg ter hoogte van het kruispunt met de Boescheepseweg. Eens het nieuwe zwembad gerealiseerd is, zullen ook daar bewakingscamera’s geplaatst worden. (link)
    Voor 2016 worden camera’s gepland ter hoogte van het nieuwe stedelijke zwembad (Bruggestraat).
  • Stand van zaken 2015 – Het stadsbestuur beschikt over 42 vaste camera’s, verspreid over de binnenstad. Alle beelden worden realtime doorgestuurd naar de lokale politie post te Poperinge en tevens naar de control room van de politiezone Arro Ieper. Op bedrijventerrein Sappenleen staan er sinds 2013 in totaal 17 camera’s. Hiervan zijn 7 camera’s voor nummerplaatherkenning en 10 camera’s voor openbaar toezicht. De realisatie kwam er in samenwerking met de vzw PopIn. Er zijn twee draagbare bewakingscamera’s in dienst: een eerste bij tijdelijke evenementen in het stadscentrum, bij feest- en ontmoetingszalen, op bedrijfsterreinen en in zones waar toekomstige vaste of tijdelijke beveiligingscamera’s kunnen geplaatst worden; een tweede (onopvallende) beveiligingscamera tegen sluikstorten. Alle camerabeelden worden realtime doorgestuurd naar de lokale politie post te Poperinge en de control room van de politiezone Arro Ieper.
  • 13/05/2019 – In opdracht van Politiezone Arro Ieper komt er een systeem van camerabewaking dat meer dan 400 camera’s in de 10 gemeenten centraal laat beheren. Het gaat om een systeem dat onder andere automatisch verdachten volgt en waarmee gezochte personen snel zijn terug te vinden op opgeslagen beelden. Eén intelligent camerasysteem voor 10 Belgische gemeenten
  • 17/01/2023 – Er komen zeven nieuwe camera’s in en rond jeugdcentrum De Kouter: vier in de buitenruimte, één in de gang en twee in de zaal.

Puurs-Sint-Amands

Fusiegemeente van Puurs (Puurs, Breendonk, Liezele, Ruisbroek en Kalfort) en Sint-Amands (Sint-Amands, Oppuurs en Lippelo)
Politiezone Rivierenland (Mechelen, Bornem, Puurs-Sint-Amands en Willebroek)

  • 26/06/2012 – Het gemeentebestuur voorziet eind 2012 twee camera’s aan het station en twee of drie op de Hondsmarkt. Dixit korpschef Marc Vervoort: “Het is niet zo dat we de camera’s op het politiebureau op elk moment in het oog kunnen houden. Dan zouden we vijf of zes extra agenten nodig hebben.”
  • In 2014 plaatste politiezone Klein-Brabant de eerste 12 camera’s in Puurs: aan het station, op de Hondsmarkt en aan het Kloosterhof. Dat bewakingscameranetwerk werd later nog verder uitgebreid naar het Dorpshart en het nieuwe cultuurcentrum.
  • 1/7/2016 – Op 15 plaatsen in Puurs, Bornem en Sint-Amands zijn de voorbije weken 22 ANPR-camera’s geplaatst. Vanaf 1 september moet het systeem helemaal op punt staan. Momenteel zit het in een testfase. Vanaf 2017 zullen de ANPR-camera’s ook worden ingezet voor trajectcontroles op de N16 en N17. Wellicht zullen er extra mensen worden aangetroffen om de verwerking van de ANPR-gegevens vlot te laten verlopen.
  • 22/1/2019 – De gemeente gaat op zoek naar een oplossing voor het grote aantal fietsdiefstallen. Ondanks de camerabewaking is het probleem het grootst in de stationsbuurt. Bron: Het Laatste Nieuws.