Baarle-Hertog – Bree

Baarle-Hertog

Politiezone Regio Turnhout (Baarle-Hertog, Beerse, Kasterlee, Lille, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar).
De politiezone was in 2006 een van de eerste in ons land om ANPR-camera’s te installeren. Die is sinds november 2009 gestart met de uitbouw van een “netwerk van bewakingscamera’s – nummerplaatlezers”. Deze camera’s staan opgesteld aan alle afritten van de E34, alle invalswegen tot de 7 gemeenten en op verbindingswegen binnen de politiezone.
In 2019 beslist de politiezone om, gespreid over 4 jaar, 30 bewakingscamera’s te hangen in de zeven gemeentes van de zone.
Volgens cijfers van 3/2/2022 hangen er zo’n 175 camera’s in de pôlitiezone.

  • 12/3/2019 – Politiezone regio Turnhout heeft beslist om, gespreid over 4 jaar, 30 bewakingscamera’s te hangen in de zeven gemeentes van de zone.

Balen

  • 2012 – Twee ANPR-camera’s op de brug in Balen langs de Molsesteenweg en aan de spoorwegovergang in de Statiestraat in Mol.
  • 25/10/2016 – In de politiezone Mol-Balen-Dessel worden in totaal 39 camera’s geplaatst in het kader van trajectcontroles en het ANPR-cameranetwerk. In Balen komen de camera’s langs de Olmensebaan en de Meerhoutsebaan en in Dessel langs de Nieuwedijk. De trajectcontrole langs de N18 in Balen werd eerder al goedgekeurd.
  • 12/01/2018 – Het gemeentebestuur plant camerabewaking aan het gemeentehuis, jeugdcentrum Biesakker, VC De Kruierie en sportcomplex Bleukens.

Beernem

  • Verschillende camera’s aan het station
  • 29/03/2014 – De gemeenteraad van Beernem geeft de opdracht aan de Politiezone Het Houtsche voor de aankoop en installatie van een ANPR-camera. De paal met de camera’s komt in de Reigerlostraat aan de afrit van de E40 en filmt het binnenkomend verkeer dat richting Wingene rijdt. De beelden worden doorgestuurd naar de centrale kamer van de politiezone in Oostkamp. De aankoop wordt geraamd op 19.886,87 euro, exclusief btw. Daarbij komen nog extra kosten voor de installatie, Belgacom VDSL-huurlijn, het elektriciteitsverbruik en op termijn het onderhoudscontract.
    Aan het afrittencomplex van de E40 staat al een camera in de Wingenesteenweg aan de afrit komende van Gent en de oprit naar Brugge.
  • 20/09/2018 – Beernem neemt een mobiele camera tegen sluikstorten en zwerfvuil in gebruik.

Beerse

Politiezone Regio Turnhout (Baarle-Hertog, Beerse, Kasterlee, Lille, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar).
De politiezone was in 2006 een van de eerste in ons land om ANPR-camera’s te installeren. Die is sinds november 2009 gestart met de uitbouw van een “netwerk van bewakingscamera’s – nummerplaatlezers”. Deze camera’s staan opgesteld aan alle afritten van de E34, alle invalswegen tot de 7 gemeenten en op verbindingswegen binnen de politiezone.
In 2019 beslist de politiezone om, gespreid over 4 jaar, 30 bewakingscamera’s te hangen in de zeven gemeentes van de zone.
Volgens cijfers van 3/2/2022 hangen er zo’n 175 camera’s in de pôlitiezone.

  • 2 camera’s aan NV Campine, Nijverheidsstraat.
  • 10/05/2007 – Tijdelijke (?) bewakingscamera op het Kerkplein in Beerse.
  • 20/10/2012 – Toch lichtjes hallucinant. Inwoners die de politie willen helpen om overlast te bestrijden, kunnen een bewakingscamera laten plaatsen in hun huis en krijgen daarvoor 2 euro per dag. Een voorbeeld van overlast, volgens de Kempense politie, is overlast van jongeren op speelpleinen. (lees meer)
  • 24/02/2018 – Er komt in de loop van 2018 een camera in het centrum van Beerse. De precieze locatie moeten nog bepaald worden.
  • 12/3/2019 – Politiezone regio Turnhout heeft beslist om, gespreid over 4 jaar, 30 bewakingscamera’s te hangen in de zeven gemeentes van de zone.

Beersel

Alsemberg, Beersel, Dworp, Huizingen en Lot
Politiezone Zennevallei : Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw

  • 03/12/2012 – De gemeente Beersel plande een mobiele camera aan het Winderickxplein en trok daarvoor 100.000 euro uit. De plannen gingen toen niet door, “omdat het toestel niet voldeed aan de eisen”.
  • 26/09/2015 – Drie bewakingscamera‘s aan het Winderickxplein en twee camera’s aan de evenementenhal DOC in Alsemberg. Kostprijs 90.000 euro. Vlak aan de ingang en in de evenementenhal staan nog twee camera‘s.
  • 22/01/2018 – Politiezone Zennevallei (Sint-Pieters-Leeuw, Halle, Beersel) heeft plannen om het cameraschild rond de zone fors uit te breiden. Op termijn moeten er in totaal meer dan vijftig slimme camera’s komen, al dan niet gekoppeld aan trajectcontrole. In Sint-Pieters-Leeuw wordt het aantal uitgebreid, terwijl in Halle en Beersel de eerste stuks geïnstalleerd worden. Daarnaast worden ook een anoniem voertuig en een gestreept voertuig aangekocht, beiden uitgerust met een ANPR-camera. Het is de bedoeling alles nog in 2018 in gebruik te nemen. Door de forse verhoging van het aantal camera’s in de politiezone, van twaalf naar meer dan vijftig, vraagt de politie ook extra personeel aan de gemeentebesturen om de beelden te verwerken.
  • 09/10/2018 – Najaar 2018 worden er in Halle en Beersel zeventien nieuwe ANPR-camera’s in gebruik genomen. Die maken deel uit van het cameraschild rond de politiezone Zennevallei. In Halle komen er camera’s langs de Nijvelsesteenweg, de Welkomstlaan, het op- en afrittencomplex langs de Bergensesteenweg in Lembeek, de Edingsesteenweg en de Halleweg. Voorts wordt het op- en afrittencomplex van de Ring in Lot en Huizingen uitgerust, net als de kruispunten ter hoogte van de winkels Vastiau Godeau en Delhaize in Beersel.
  • 27/10/2021 – Negentien camera’s filmen de klok rond haast ieder hoekje van de Gemeenveldsite in Alsemberg. Er hingen al camera’s, die onder meer de toegang van de evenementenhal filmden. Dat aantal is nu gevoelig opgetrokken met camera’s die ook scherpere beelden afleveren, die de politie in staat stellen om figuren en nummerplaten te herkennen. Op de site zijn cultureel centrum De Meent, evenementenhal DOC, bezoekerscentrum De Lambiek, de bibliotheek, gemeenteschool De Springveer en cultuurbar Alzenbar gevestigd. De kostprijs voor het plaatsen en het onderhoud van de camera’s bedraagt 114.000 euro.
  • 27/10/2021 – Op het Winderickxplein in Alsemberg is het aantal camera’s opgetrokken van drie naar vier.

Begijnendijk

Bekkevoort

Politiezone Hageland (Bekkevoort, Geetbets, Glabbeek, Kortenaken en Tielt-Winge)

  • 11/12/2023 – Bekkevoort voert in 2024 vier trajectcontroles in: op de Oude Tiensebaan, de Tiensebaan, de Minnestrraat en de Eugeen Coolsstraat. Op de vier wegen gaat het telkens op een traject van zowat 400 meter. Er komt ook een tweede flitspaal op de Staatsbaan (N2, gewestweg Diest-Leuven), in de omgeving van het Hageveld. De eerste staat al enkele jaren tussen het kruispunt met de Steenberg en de gemeenteschool. Wie op de trajectcontroles en aan de flitscamera’s in Bekkevoort te snel rijdt, riskeert een GAS-boete.

Beringen

incl. Beverlo, Koersel en Paal
Politiezone Beringen-Ham-Tessenderlo

  • 26/11/2015 – Camerabewaking voor het kapelleke op de Klitsberg in Paal. (Belang van Limburg) Want God ziet u. Of neen, blijkbaar toch niet.
  • 26/09/2019 – Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat dit najaar op vier plaatsen in Ham en Beverlo slimme camera’s plaatsen. Zo worden drie ‘elektronische vrachtwagensluizen’ gecreëerd, die ervoor moeten zorgen dat vrachtwagens die door de woonstraten rijden makkelijker beboet kunnen worden. Naast een centrale camera langs de N73 komen er nog drie op de Nijverheidsweg en Wasseven in Ham en in de Zuidstraat in Beverlo. Burgemeester van Beringen Thomas Vints (CD&V) wijst wel op het risico dat de vrachtwagens daarna gewoon door de dorpskern van een andere gemeente gaan rijden.
  • 27/02/2021 – 31 bewakingscamera’s houden voortaan de hele omgeving van be-Mine, inclusief de toegangswegen in de gaten. Ook aan het station van Beverlo is er sinds vorig jaar camerabewaking. Volgens burgemeester Thomas Vints (CD&V) gaat de stad nog meer inzetten op camera’s: “be-Mine en het station van Beverlo zijn nog maar het begin, want ook op andere plaatsen komen nog camera’s. We hebben in Beringen extra budget voorzien in ons meerjarenplan voor de aankoop van die camera’s. Daarnaast werken we met mobiele camera’s voor bijvoorbeeld het sluikstortprobleem en bekijken we of er in Beringen een trajectcontrole zal worden geïnstalleerd.”

Berlaar

Politiezone BERN (Berlaar, Nijlen)

  • 27/05/2021 – Politiezone BERN en de gemeente Berlaar investeren samen met de stad Lier in de aankoop van ANPR-camera’s. Ze komen aan de Liersesteenweg in Berlaar en de Berlaarsesteenweg in Lier, telkens één camera. Politiezone BERN betaalt hiervoor 77.232 euro.
    De gemeente Berlaar overweegt in de toekomst nog ANPR-camera’s te plaatsen o.m. richting Nijlen, Herenthout en Heist-op-den-Berg.
  • 8/12/2023 – Op de Liersesteenweg werd in 2023 al een trajectcontrole voorzien, vanaf lente 2024 komen er ook ANPR-camera’s in de Stationsstraat, de Itegembaan, de Melkouwensteenweg en de Smidstraat. In de schoolomgeving van de Pastorijstraat staat momenteel een flitscamera.

Berlare

Bertem

Politiezone Voer en Dijle (Bertem, Huldenberg, Oud-Heverlee, Tervuren)

Bever

Politiezone Pajottenland (Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen)

  • 19/04/2021 – Politie Pajottenland rolt fase 5 van het camerabeleidsplan uit en neemt vier nieuwe ANPR-camera’s op gewestwegen in de zuidwestelijke uithoek van de politiezone in gebruik. Naast de camera’s in de Geraardsbergsestraat in Galmaarden, in de buurt van de Patriot op de grens van Herne met Edingen en in de Beverstraat in Viane op de grens van Geraardsbergen met Bever is nu ook de camera op Commijn (Bever) op de gewestweg N263 ter hoogte van het kruispunt met Romont en op de grens met Silly operationeel. Met Geraardsbergen werd overeengekomen dat op dezelfde gewestweg op de grens met Viane in de Beverstraat eveneens een ANPR-camera zou geplaatst worden.
    Het camerabeleidsplan loopt nog verder. Politie Pajottenland: “Naast de op termijn 17 voorziene ANPR-camera’s met eventueel bijhorende trajectcontroles en andere controlemogelijkheden benut de politie ook nog de roodlicht- en snelheidscamera’s her en der in de zone, de bewakingscamera’s op de Markt in Lennik en mobiele camera’s in de strijd tegen sluikstorten.”
    Trajectcontrole is momenteel operationeel op 6 sites: in Lennik op de Ninoofsesteenweg (N8), de Jozef Vandenbosschestraat (N282), de Brusselstraat (N282) en de Schapenstraat, in Herne op de steenweg Asse in Kokejane (N285) en in de Gooikse deelgemeente Oetingen op de as Kerkstraat/Lenniksestraat.

Beveren

Beveren, Melsele, Haasdonk, Vrasene, Kieldrecht, Verrebroek, Kallo, Doel

  • 30/07/2012 – aankoop van twee mobiele slimme camera’s door de lokale politie. De camera’s scannen de nummerplaten van geparkeerde en rijdende wagens en vergelijken ze met gegevens uit verschillende databanken. Ook vaste slimme camera’s aan de invalswegen staan gepland.
    10 camera’s aan de Grote Markt, het zwembad, het gemeentehuis, jeugdhuis Togenblik en cultuurcentrum Ter Vesten.
    15 camera’s in de omgeving van de nieuwe winkelwandelstraat en de ingang van de Freethiel langs de Lindenlaan.
  • 31/05/2018 – De tramterminus in Melsele wordt uitgerust met 36 camera’s. De gemeente heeft daarvoor een samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd met De Lijn en het Agentschap Wegen & Verkeer (AWV). De camera’s moeten alle hoeken van de fietsenstalling, perrons en de parking dekken. De beelden zullen live worden doorgestuurd naar de politie. Opvallend. De inspanningen van De Lijn doen de burgemeester vermoeden dat er een verborgen agenda is. Als de nieuwe parkeertoren op Linkeroever niet zou aanslaan bij pendelaars zou deze park&ride betalend kunnen worden. Er is slechts één in- en uitgang en het is eenvoudig om die uit te rusten met slagbomen.
  • 07/07/2018 – Vanaf midden 2019 houden 44 nieuwe camera’s de tramterminus in Melsele in de gaten. De gemeente ondertekende hiervoor een samenwerkingsovereenkomst met De Lijn, het Agentschap wegen en Verkeer en de politiezone Waasland-Noord. Het gaat om een investering van 125.000 euro in de veiligheid op het populaire knooppunt. 36 camera’s nemen de parking voor hun rekening, acht camera’s het bus- en tramstation. Ze worden geïnstalleerd aan palen hoog boven de grond en worden voorzien van full HD beeldkwaliteit. De beelden worden 30 dagen opgeslagen en kunnen door de politiezone Waasland-Noord steeds worden geraadpleegd.
  • 4/2/2019 – De nieuwe overdekte fietsenstalling aan het station van Beveren zal worden uitgerust met bewakingscamera’s die alle in- en uitgangen in beeld zullen brengen.
  • 26/12/2022 – Ibogem zal camera’s plaatsen bij textielcontainers. Daartoe werd in het nieuwe bestek voor de inzameling van textiel op het openbaar domein opgenomen dat elke locatie een statief voor een camera krijgt. Het gaat over meer dan veertig plaatsen verspreid over Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht.
  • 26/08/2023 – De gemeente sloot in 2018 een overeenkomst met De Lijn en het Agentschap Wegen & Verkeer om 44 camera’s te plaatsen op de Park & Ride in Melsele. Het bleef echter bij een krabbel op papier, want er staan nog altijd geen camera’s op de parking. De Lijn en Agentschap Wegen en Verkeer laten nu weten dat de financiering over de camerabewaking in de laatste rechte lijn zit. Op 28 augustus start Equans met de voorbereidende grondwerken en het voorzien van de nodige bekabeling. De camera’s zelf zouden er tegen 29 september moeten hangen. Vanaf dan start een testperiode, om het systeem op 13 oktober finaal in gebruik te nemen.

Bierbeek

Bilzen

  • Mei 2012: ook Bilzen volgt de nationale trend om mobiele camera’s in te zetten tegen sluikstorten.

Blankenberge

Politiezone Blankenberge / Zuienkerke

De oude (verouderde?) cijfers: 2 camera’s in de uitgaansbuurt rond het casino (Casinostraat en Casinoplein), 1 camera in de uitgaanszone aan de Hoogstraat-Langestraat, 1 camera op de hoek van de West- en Consciencestraat, 1 camera op de hoek van de Langestraat en de Hoogstraat, 1 camera op de betonnen toren van de King Beach: de camera werd oorspronkelijk geplaatst voor het algemeen toezicht door de strandredders, maar wordt nu ook ingeschakeld als bewakingscamera “voor onregelmatigheden op het strand”.

Opmerkelijk – Dit klinkt ondertussen als een bericht uit de goede oude tijd. Een man uit Blankenberge die een bewakingscamera installeerde omwille van het toegenomen vandalisme in zijn straat, moet die weer weghalen van de politie. “Inbreuk op de privacy”, stelt hoofdcommissaris Charles Franck. Hij ontving klachten van buren die zich door de camera bespied voelden. Klinkt als een eeuwigheid geleden? Mja, way back in 2005. Lees het artikel.
  • 9/8/2018 – Blankenberge wil Knokke-Heist achterna op het vlak van camerabeveiliging. Burgemeester Ivan De Clerck (Open VLD) vroeg de lokale politie van Knokke-Heist uitleg over het cameraschild in de buurgemeente. De burgervader wil tegen volgend zomerseizoen tientallen camera’s extra installeren in zijn stad. Hij schat dat het om een investering van enkele honderdduizenden euro’s zal gaan. Die wordt volgend jaar opgenomen in de begroting van de politie. (Zouden er verkiezingen in aantocht zijn?)
  • 31/8/2023 – Het lokaal bestuur van Blankenberge heeft beslist dat er geen auto’s meer mogen rijden in de Kerkstraat tussen 13 tot 18 uur. De zijstraten van de Kerkstraat vallen hier niet onder, die zijn enkel verkeersvrij in de zomermaanden. ANPR-camera’s zullen de nummerplaten van de voertuigen automatisch scannen. Rijd je zonder vergunning door het autoluw gebied, dan riskeer je een GAS-boete van 58 euro.

Bocholt

Politiezone CARMA : Genk, As, Oudsbergen, Zutendaal, Houthalen-Helchteren, Bocholt, Bree en Kinrooi

  • 7/7/2017 – Opmerkelijk – In een wassalon in de Brugstraat in Bocholt is de diefstal van wasgoed en bewakingscamera’s vastgesteld.

Boechout

Politiezone Minos (Boechout, Borsbeek, Mortsel, Wijnegem, Wommelgem) De Politiezone maakt sedert maart 2020 gebruik van bodycams.

  • 25/09/2020 – Politiezone Minos neemt in oktober zes mobiele overlastcamera’s in gebruik.

Goed nieuws (hopelijk)

24/11/2020 – Misschien maakt het niet echt veel verschil, maar het is wel verheugend dat een gemeentebestuur ook eens luistert naar een andere klok die van politiediensten en cameradealers. We kunnen het elke gemeente aanraden. In Boechout hebben ze twee experten gevraagd om op de gemeenteraad toelichting te geven over het gebruik van ANPR-camera’s en de impact op de privacy. Tom De Schepper (VVSG) en Paul De Hert (professor privacy- en strafrecht aan de VUB) mogen er spreken over wat ANPR-camera’s zijn, hoe je ze inzet, wat het maatschappelijk doel ervan is, hoe het zit met de impact op onze privacy en wat de voor- en nadelen zijn.

Bonheiden

  • 09/06/2012 – Opmerkelijk. Korpschef Marc Dondeyne van politiezone BoDuKaP noemt zich “geen fan van slimme camera’s met nummerplaatherkenning langs de gewestwegen. We evolueren alsmaar meer naar een Big Brother-samenleving. Als wij langs de weg camera’s installeren, zullen we ook kunnen zien of iemand met zijn gsm achter het stuur aan het bellen is. Dat gaat ver. Van mij mag iedereen weten wat ik achter het stuur doe, maar er bestaat ook nog zoiets als privacy.” Ook het kostenplaatje is voor de korpschef een struikelblok. Hij vreest wel dat op lange termijn geen enkele politiezone aan deze camera’s zal ontkomen. (Politiezone denkt aan camera’s met nummerplaatherkenning)
  • 06/11/2021 – Bonheiden is de eerste gemeente die intekent op de zgn ‘trajectcontrole as a service’.
    ‘Keizer van de wegwijzer’ ontvangt geld per uitgeschreven boete in Bonheiden

Boom

  • 27/12/2023 – Het cameranetwerk wordt in 2024 uitgebreid met een vrachtwagensluis met ANPR-nummerplaatherkenning en met trajectcontrole op de vier invalswegen: Kerkhofstraat, Kapelstraat, Nielsestraat en Beukenlaan. Ook in het binnengebied Kruiskenslei zijn camera’s gepland.

Boortmeerbeek

Borgloon

Politiezone Kanton Borgloon : Alken, Borgloon, Heers, Kortessem en Wellen

  • 03/01/2020 – De politiezone plaatste in januari 2018 twee ANPR-camera’s op haar grondgebied, waarvan één in Rijkel te Borgloon en één in Heers op de Steenweg ter hoogte van het keuringsstation. Tezamen met Politie Limburg Regio Hoofdstad werd geïnvesteerd in twee ANPR-camera’s, die begin 2019 geplaatst werden op de N76 op de grens tussen Kortessem en Diepenbeek en op de N20 op de grens Kortessem – Wimmertingen. Politiezone Sint-Truiden/Gingelom/Nieuwerkerken heeft twee ANPR-camera’s geplaatst op de grens met Alken waarvan één aan de Steenweg en de andere op de N80. Politiezone Tongeren-Herstappe plaatste op haar grondgebied een ANPR-camera op de grens met Heers en Wallonië.

Bornem

Politiezone Rivierenland (Mechelen, Bornem, Puurs-Sint-Amands en Willebroek)

  • 1/7/2016 – Op 15 plaatsen in Puurs, Bornem en Sint-Amands zijn de voorbije weken 22 ANPR-camera’s geplaatst. Vanaf 1 september moet het systeem helemaal op punt staan. Momenteel zit het in een testfase. Vanaf 2017 zullen de ANPR-camera’s ook worden ingezet voor trajectcontroles op de N16 en N17. Wellicht zullen er extra mensen worden aangetroffen om de verwerking van de ANPR-gegevens vlot te laten verlopen.
  • 10/11/2016 – De gemeente Bornem gaat voor cameratoezicht in de stationsomgeving, rondom het Landhuis en op de parkeergarage in de Achterweidestraat. De toestellen komen er in het voorjaar van 2017. De exacte kostprijs is nu nog niet geweten, maar de schatting ligt rond de 130.000 euro voor de toestellen in Bornem én Sint-Amands. Ze worden aangesloten op het bestaande cameranetwerk van de politiezone Klein-Brabant in de gemeente Puurs.

Borsbeek

Politiezone Minos (Boechout, Borsbeek, Mortsel, Wijnegem, Wommelgem)
De Politiezone maakt sedert maart 2020 gebruik van bodycams.

  • 25/09/2020 – Politiezone Minos neemt in oktober zes mobiele “overlastcamera’s” in gebruik.

Boutersem

  • 10/05/2022 – “Camera’s schrikken dieven niet af”
    De gemeente heeft met Infrabel, NMBS en Securail het probleem van fietsdiefstallen aan het station van Vertrijk besproken. Het is de bedoeling vooral in te zetten op preventief handelen: meer controles en bewustmaking. Schepen van Mobiliteit Maarten Devroye (N-VA) wijst er in dat kader op dat camerabewaking geen garantie biedt op minder diefstallen en vandalisme. “Camera’s schrikken de dieven niet af. Ze kunnen eventueel wel helpen bij de opsporing van de daders, maar bieden geen garantie hiervoor.” Met de komst van mobiliteitshub Hoppin-punt (zomer 2023) en de voltooiing van F24 fietssnelweg Leuven-Tienen verwacht de schepen ook dat de sociale controle zal verhogen. “Uit de praktijk is gebleken dat dat nog het meest effectief is tegen diefstallen en vandalisme”, besluit de schepen.

Brakel

Politiezone Brakel-Horebeke-Maarkedal-Zwalm

  • 26/10/2022 – De korpschef van de politiezone Brakel-Horebeke-Maarkedal-Zwalm vraagt de principiële toestemming om op het grondgebied van de politiezone gebruik te maken van vaste, tijdelijk vaste en mobiele camera’s, dashcams en bodycams.

Brasschaat

  • 06/10/2012 – Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits keurt de plaatsing van camera’s met nummerplaatherkenning goed op de gewestwegen in de regio Brasschaat, Brecht en Sint-Job-in-’ t-Goor. Het op- en afrittencomplex aan de E19 in Sint-Job en aan de E19 in Brecht-centrum zullen dienst doen als ‘controlepoorten’. Dit proefproject houdt in dat nummerplaten kunnen worden herkend en geregistreerd. De camera’s verzamelen automatisch een aantal data van elk passerend voertuig zoals nummerplaat, nationaliteit, tijdstip en zo meer. De camera’s worden ook ingezet voor verkeershandhaving zoals trajectcontrole en controle op het inhaalverbod. Ze zijn ook gelinkt aan de gegevens van de politie. Kostprijs 450.000 euro.
    Camera’s aan de Remise.

Brecht

PZ Voorkempen : Brecht, Malle, Schilde en Zoersel

  • 06/10/2012 – camera’s met nummerplaatherkenning (zie: Brasschaat)
  • 19/06/2014 – Er komen ANPR-camera’s aan de Brugstraat in Sint-Job-in-’t-Goor. Daar voorziet de politie een vrachtwagensluis die het zwaar vrachtverkeer uit het centrum dient te weren. De installatie van die camera’s werd op de Brechtse gemeenteraad van juni goedgekeurd, maar ze werken momenteel nog niet.

Bredene

Bree

Politiezone CARMA : Genk, As, Oudsbergen, Zutendaal, Houthalen-Helchteren, Bocholt, Bree en Kinrooi

  • Begin 2008: camera’s in de Hof van de Deken, bij de site van de Grauwe Toren langs de kleine ring en in de tuin van het stadhuis aan het Vrijthof.
  • 18/09/2015 – camera’s op de invalswegen naar uitgaansbuurt ‘t Stift: op het kruispunt van ‘t Stift, de Glycinestraat en de Bloemenstraat, op het kruispunt van ’t Stift met de Witte Torenstraat en op het kruispunt van ’t Stift met de Bocholterstraat. Off topic: er komt ook een vaste afsluiting tussen ’t Stift en de woonwijk het Lindehof.