Waasmunster – Wuustwezel

Waasmunster

Wachtebeke

 • 3/2/2016 – Begin 2016 verschijnt de eerste camera met automatische nummerplaatherkenning in Wachtebeke. De camera komt op Walderdonk in de buurt van het JFK-hotel.
 • 26/5/2023 – Net als andere recreatiedomeinen treft ook provinciaal domein Puyenbroeck strengere maatregelen. Zo werd onder meer op gevoelige plaatsen camerabewaking geïnstalleerd en werd het bestaande hekwerk aangepast. Daarnaast zal het domein ook zelf private bewakingsagenten inschakelen om een oogje in het zeil te houden. Als ultieme maatregel kan naar een toegangsverbod gegrepen worden.

Waregem

Politiezone Mira (Waregem, Zwevegem, Anzegem, Avelgem, Spiere-Helkijn)

 • In 2014 koopt de politiezone Mira een mobiele ANPR-camera aan. Daarmee zal iedere lokale politie in het voormalige gerechtelijke arrondissement Kortrijk over zo’n mobiele nummerplaatherkenner beschikken. (9/4/2014)
 • Tegen eind 2017 ontrolt de politiezone een eigen cameraschild. Op invalswegen komen 15 camera’s met nummerplaatherkenning om de grenscriminaliteit tegen te gaan. In Waregem komen er acht camera’s met nummerplaatherkenning aan het op- en afrittencomplex met de E17 en twee camera’s die voor trajectcontrole dienen. Anzegem krijgt een camera in Kaster en in Vichte komt eind dit jaar nog een ANPR-camera op het kruispunt van de Oudenaardestraat en de N36. Waregem investeert 150.000 euro, de andere gemeenten investeren 20.000 euro. Alleen Avelgem doet voorlopig niet mee en focust zich eerst op haar bewakingscamera’s.
 • De politiezone schaft een ‘half- anoniem’ snel interventievoertuig met ANPR technologie aan (17/4/2019).
 • In 2020 verhuisde het politiekorps van Politiezone Mira naar een ultramodern nieuw commissariaat. RTS installeerde in en rond dit gebouw camera’s die, net zoals de camera’s in de stad, uitgerust zijn met zogenaamd intelligente software.
  Ook de wijkpost van Vichte wordt uitgerust met 2 IP-camera’s.
 • 30/01/2015 – Zes bewakingscamera ’s aan de fietsenstallingen in het station Waregem
 • 12/02/2016 – Er komen tien bewakingscamera’s in de Kabeljauwstraat. Reden is de recente verhuis van diensten van de politiezone naar een gebouw in de Kabeljauwstraat. De camera’s komen op de site en op de wegen ernaartoe en kosten ongeveer 22.000 euro.
 • 7/7/2016 – In 2016 komen camera’s op de belangrijkste invalswegen van de stad. Ter hoogte van het op- en afrittencomplex komen acht ANPR-camera’s, de belangrijkste invalswegen krijgen flitscamera’s. Kostenplaatje 550.000 euro voor najaar 2016.
 • 02/02/2018 – Het centrum van Waregem krijgt uiterlijk begin 2019 twaalf vaste bewakingscamera’s. De stad maakt hiervoor een budget van 100.000 euro vrij. Ze komen onder meer op de Markt, in het park Casier, in de Stations- en Holstraat en in de Zuiderlaan ter hoogte van de Gaverbeekhippodroom en aan de rotonde met de Verbindingsweg nabij het Regenboogstadion. Het nieuwe stadsdeel Zuidboulevard krijgt voorlopig geen vaste camerabewaking. Met ook zes anpr-camera’s op het op- en afrittencomplex van de N382 met de E17 en twee trajectcontroles in de Desselgemseweg (tussen Tapuitstraat en Expresweg / N382) en de Wortegemseweg (tussen Nachtegaallaan en de grens met Wortegem), krijgt ook Waregem stilaan een cameraschild.
 • 8/3/2019 – Het stadsbestuur investeert 400.000 euro in de aankoop en installatie van permanente camerabewaking op 18 locaties in en rond de centrumstraten. Daarbij zitten de stationsomgeving, het Park Casier en de omgeving van het Regenboogstadion. Er komen, afhankelijk van de locatie, verschillende types camera’s. Burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V): “We gaan voor de recentste snufjes. Je zou versteld staan van de mogelijkheden. Zelfs op beelden van meer dan 100 meter ver kan je iemands oogkleur herkennen.” Ook in winkelcentrum Het Pand hangt al jaren camerabewaking.
 • 24/09/2019 – Oppositiekartel N-VA/Open VLD wil nòg meer camera’s in Waregem, ondanks het feit dat het stadsbestuur nog maar net 35 nieuwe camera’s operationeel maakte. Er staan er nu op zeventien locaties. Voor de oppositie zijn de stationsbuurt en de kunstacademie mogelijke locaties.
 • 04/02/2022 – De trajectcontrole in de Zultseweg, die vorig jaar werd aangekondigd, wordt dit jaar geïnstalleerd. Het project zal net geen 79.000 euro kosten. De helft van dat bedrag wordt gesubsidieerd door Vlaanderen. Het project is een samenwerking met het gemeentebestuur van Zulte. Ook daar komt in de Waregemstraat een trajectcontrole komen.

Wellen

Politiezone Kanton Borgloon : Alken, Borgloon, Heers, Kortessem en Wellen

 • 03/01/2020 – De politiezone plaatste in januari 2018 twee ANPR-camera’s op haar grondgebied, waarvan één in Rijkel te Borgloon en één in Heers op de Steenweg ter hoogte van het keuringsstation. Tezamen met Politie Limburg Regio Hoofdstad werd geïnvesteerd in twee ANPR-camera’s, die begin 2019 geplaatst werden op de N76 op de grens tussen Kortessem en Diepenbeek en op de N20 op de grens Kortessem – Wimmertingen. Politiezone Sint-Truiden/Gingelom/Nieuwerkerken heeft twee ANPR-camera’s geplaatst op de grens met Alken waarvan één aan de Steenweg en de andere op de N80. Politiezone Tongeren-Herstappe plaatste op haar grondgebied een ANPR-camera op de grens met Heers en Wallonië.

Wemmel

Wervik

 • Eind 2010 – Volgens officiële cijfers staan er 43 bewakingscamera’s op grondgebied Wervik.
 • 24/04/2019 – Afvalintercommunale Mirom zet camera’s in om de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten aan te gaan.
 • 13/05/2019 – In opdracht van Politiezone Arro Ieper komt er een systeem van camerabewaking dat meer dan 400 camera’s in de 10 gemeenten centraal laat beheren. Het gaat om een systeem dat onder andere automatisch verdachten volgt en waarmee gezochte personen snel zijn terug te vinden op opgeslagen beelden. Eén intelligent camerasysteem voor 10 Belgische gemeenten
 • 07/06/2021 – De stad Wervik voorziet 100.000 euro voor camera’s aan het nieuw gemeenschapscentrum langs de Wervikstraat in Geluwe en de nieuwe centrumparking in de Gasstraat in Wervik. “We gaan ook een mobiele camera aankopen om die op verschillende plaatsen te kunnen gebruiken”, aldus burgemeester Youro Casier (Vooruit). “Ondertussen zijn alle camera’s vernieuwd of gemoderniseerd.”
 • In 2020 kwamen er veertien extra camera’s bij. Daarnaast werden er 28 camera’s vervangen. Met die uitbreiding vorig jaar beschikt Wervik al over 104 camera’s.

Westerlo

 • 06/09/2019 – Dieven zijn in de Sint-Antoniusstraat in Westerlo aan de haal gegaan met een bewakingscamera die aan de gevel van een woning hing.
 • 25/11/2019 – De gemeenteraad keurt het gebruik van bewakingscamera’s goed. Er zijn vaste camera’s voorzien in en rond het gemeentehuis, Kasteelpark, OCMW, bib, technische dienst en de dienst toerisme. Ook verplaatsbare camera’s kunnen geplaatst worden op het volledige grondgebied van de gemeente Westerlo. (zie ook de Privacyverklaring op de website van de gemeente)

Wetteren

 • Maart 2010 – 43 camera’s in de stationsbuurt en op recreatiedomein De Warande. Die laatste zijn verplaatsbaar voor grote evenementen. De beelden worden draadloos doorgezonden naar het politiecommissariaat. Kostprijs: 265.000 euro.
  Dixit: “Wetteren speelt als niet-stad een pioniersrol wat camerabewaking betreft.” (woordvoerder van firma RTS die de camera’s plaatst).
 • 28/6/2016 – De politiezone Wetteren/Laarne/Wichelen wordt vanaf eind juni bewaakt door 7 vaste en één mobiele ANPR-camera’s. 32 bedrijven uit de zone investeerden mee in het systeem om de inbrakenplaag in te dijken. Het kostenplaatje van het cameraschild bedraagt 320.000 euro. De vaste camera’s staan aan de op- en afrittencomplexen van de E17, E40 en R4, aan de bruggen over de Schelde in Wichelen en Wetteren, op Bohemen in Wichelen en aan het station in Kwatrecht.

Wevelgem

Wevelgem, Gullegem, Moorsele

 • 03/03/2018 – Er is al jaren camerabewaking aan de Porseleinhallen, het Cultuurpad en de fietsenstallingen bij het station. Er komt nu een uitbreiding. Een eerste nieuwe camera komt aan jeugdhuis Ten Goudberge. Een tweede camera, die 360 graden kan draaien, komt op de hoek van het Gemeenteloket met de Vanackerestraat (N8), met zicht op de parking zwembad. Een derde komt op de hoek van de Grote Markt met de parking Guldenbergplein, maar die door te draaien bijvoorbeeld ook de Sint-Hilariuskerk of de Lode de Boningestraat in het vizier kan nemen. De beelden kunnen live bekeken worden op een videomuur in het politiecommissariaat in Menen. De camera’s werken, mits een akkoord van het schepencollege en goedkeuring van de gemeenteraad, tegen de zomer. Het gaat om een investering van 81.000 euro.
  Er is ook een voorstel om een mobiele camera met nummerplaatherkenning te huren. Die zou onder meer ingezet worden ter hoogte van de op- en afrit van de ring rond Kortrijk nabij het VTI in Gullegem.
  Dan is er nog de trajectcontrole in de Kortrijkstraat (N8) tussen de Steencentrale en het centrum van Wevelgem. die ook gekoppeld zal worden aan de videomuur van de politie.
 • 24/04/2019 – Afvalintercommunale Mirom zet camera’s in om de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten aan te gaan.
 • 15/12/2023 – In Gullegem komen op vier plaatsen ANPR-camera’s om zwaar vrachtverkeer uit de dorpskern te weren. Het gaat om een investering van bijna 200.000 euro.

Wezembeek-Oppem

Wichelen

 • 04/12/2012 – Er komt afwisselend een mobiele camera aan de stations van Wichelen, Serskamp en Schellebelle. De camera’s moeten het aantal diefstallen, vooral van fietsen, terugdringen. De Wichelse burgemeester vermoedt dat het aantal fietsdiefstallen gestegen is, nadat aan het station van buurgemeente Wetteren camera’s geplaatst werden. Daar is het aantal fietsdiefstallen fel teruggedrongen, maar “jammer genoeg hebben de dievenbendes hun ‘werkterrein’ van Wetteren verlegd naar onze drie stations.”
 • 28/6/2016 – De politiezone Wetteren/Laarne/Wichelen wordt vanaf eind juni bewaakt door 7 vaste en één mobiele ANPR-camera’s. 32 bedrijven uit de zone investeerden mee in het systeem om de inbrakenplaag in te dijken. Het kostenplaatje van het cameraschild bedraagt 320.000 euro. De vaste camera’s staan aan de op- en afrittencomplexen van de E17, E40 en R4, aan de bruggen over de Schelde in Wichelen en Wetteren, op Bohemen in Wichelen en aan het station in Kwatrecht.

Wielsbeke

Politiezone Midow (Meulebeke, Ingelmunster, Dentergem, Oostrozebeke, Wielsbeke)
29/09/2023 – De politiezone neemt bodycams in gebruik.

Wijnegem

Politiezone Minos (Boechout, Borsbeek, Mortsel, Wijnegem, Wommelgem)
De Politiezone maakt sedert maart 2020 gebruik van bodycams.

 • 25/09/2020 – Politiezone Minos neemt in oktober zes mobiele overlastcamera’s in gebruik.

Willebroek

Politiezone Rivierenland (Mechelen, Bornem, Puurs-Sint-Amands en Willebroek)

 • 29/07/2015 – Na de fusie van de lokale politie van Mechelen met de zone Willebroek, worden er in Willebroek 24 ANPR-camera’s geplaatst. In de marge van die aankondiging toont Bart Somers, burgemeester van Mechelen, zich nog maar eens als de pleitbezorger van een groot Vlaams ANPR-netwerk.

Wilrijk

Wingene

(incl. Zwevezele)

 • 23/9/2017 – Op de grens van Zwevezele en Ruddervoorde, langs de Bruggesteenweg, komen binnenkort twee nieuwe ANPR-camera’s, op vraag van de politiezones Het Houtsche en regio Tielt. In Oostkamp staan momenteel al vier nummerplaatherkenningscamera’s. De aankoop zal gebeuren via het Agentschap Wegen en Verkeer en wordt voor de helft bekostigd door de gemeente Oostkamp. De gemeenteraad keurde donderdagavond een bedrag van 18.737 euro, inclusief BTW, goed.
 • 24/04/2019 – Afvalintercommunale Mirom zet camera’s in om de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten aan te gaan.
 • 18/08/2021 – Drie ANPR-camera’s in het centrum van Wingene: het kruispunt van de Tieltstraat met de Heilige Sacramentstraat, het kruispunt van de Beernemstraat/Beernemsteenweg met de H. Sacramentstraat en het kruispunt aan residentie Den Anker. Na een proefperiode komen er vanaf 1 januari 2022 boetes voor wie sneller rijdt dan 30 kilometer per uur. Prijskaartje: 233.044,68 euro.

Wommelgem

Politiezone Minos (Boechout, Borsbeek, Mortsel, Wijnegem, Wommelgem)
De Politiezone maakt sedert maart 2020 gebruik van bodycams.

 • 25/09/2020 – Politiezone Minos neemt in oktober zes mobiele overlastcamera’s in gebruik.

Wortegem-Petegem

Politiezone Vlaamse Ardennen: Kluisbergen, Kruisem, Oudenaarde, Wortegem-Petegem.
De Politiezone Vlaamse Ardennen beschikt over een aantal vaste camera’s in de publieke ruimte. Deze camera’s hangen voornamelijk in het centrum Oudenaarde en in de stationsbuurt. Naast de vaste camera’s beschikt de Politiezone Vlaamse Ardennen ook over 9 ANPR-camera’s. Zij staan voornamelijk opgesteld op de grenzen van onze politiezone op de voornaamste invalswegen in Kluisbergen, Kruisem, Oudenaarde en Wortegem-Petegem. Naast de vaste camera’s beschikt de politiezone over bodycams. (info 4/11/2021)

 • 19/04/2019 – Politiezone Vlaamse Ardennen kondigt haar cameraschild aan, met de plaatsing van negen ANPR-camera’s. Het politiecollege maakt hiervoor 370.500 euro vrij. De ANPR-camera’s komen in de Kortrijkstraat, Keerstraat en Anzegemsesteenweg in Wortegem-Petegem, langs de Grote Herreweg, Ronse Baan en Kruisstraat in Kluisbergen en op de Herlegemstraat, Karreweg en Olsensesteenweg in Kruisem. Half juni 2019 moeten het cameranetwerk operationeel zijn. Later komen er ook nog camera’s op Hauwaert en in de Weldenstraat in Oudenaarde en in de Stationsstraat in Kluisbergen.

Wuustwezel

Politiezone Grens : Essen, Kalmthout en Wuustwezel

 • 17/01/2018 – De politiezone Grens plant in 2018-2019 een forse uitbreiding van het ANPR-cameranetwerk. PZ Grens werkt daarvoor samen met andere zones. Er wordt eerst ingezet op het bewaken van de toegangen van en naar Nederland. Zo komen er zeker camera’s aan de Putsesteenweg in Kalmthout, de Moerkantsebaan en de Ringweg in Essen, Braken in Wuustwezel en het afrittencomplex in Loenhout. Bovendien worden twee interventievoertuigen uitgerust met een ANPR-camera.
  Op het grondgebied van Wuustwezel staan al twee trajectcontroles. Voor die op de Sint-Lenaartseweg wordt samengewerkt met de politiezone Voorkempen. Deze trajectcontrole is al operationeel. Daarnaast wordt er ook een gepland op de Kampweg, ook samen met de Voorkempen.
  In Kalmthout wordt een camera gepland in de doortochten van Achterbroek (N117/N11) en mogelijk ook op het traject van de Heikantstraat-Beauvoislaan. De Moerkantsebaan in Essen krijgt eveneens een trajectcontrole. Een aantal andere plaatsen zitten nog in de studiefase om de plaatsing van een camera te bepalen.