Oosterzele – Overijse

Oosterzele

 • 15/12/2015 – In de loop van 2016 komen er ANPR-camera’s op de N42: tussen het kruispunt ’t Parksken met kruispunt Leenstraat komen camera’s voor trajectcontrole, een bijkomende camera komt op het kruispunt van de N42 met de Schoolstraat in Gijzenzele. Quote: “De camera’s zullen de privacy van de bewoners en bezoekers in het cameragebied niet schenden: de beelden worden gemaakt op het openbaar domein en het publiek wordt geïnformeerd via pictogrammen die aangeven dat er camerabewaking plaatsvindt, zoals voorzien in de wet.” Wat dus helemaal niets zegt over schending van de privacy. Het zegt enkel dat de wet wordt nageleefd, wat nogal wiedes is. Voor alle duidelijkheid: camerabewaking en zeker anpr is en blijft een schending van de privacy.
 • 03/01/2020 – Politiezone Regio Rhode & Schelde zet het nieuwe jaar in met de aankondiging dat het de komende vier jaar 1.900.000 euro zal investeren in een cameraproject in de gemeentes Destelbergen, Melle, Merelbeke en Oosterzele. Het gaat om overlastcamera’s, bewakingscamera’s, ANPR-camera’s en snelheidscamera’s. Plaatsing zal gebeuren door de firma Jacobs & Seris. Het project kreeg de naam “Havik”. De politiezone zet sinds enkele jaren reeds twee mobiele ANPR-camera’s, geplaatst op anonieme voertuigen, in. (bron)
 • 14/01/2020 – Nieuwssite Apache besteedt uitgebreid aandacht aan Project Havik en geeft meer details over de precieze omvang maar ook over het politieke debat errond. Momenteel beschikt de politiezone Regio Rhode & Schelde over negen vaste flitscamera’s en twee verplaatsbare snelheidscamera’s: één in een voertuig en een andere camera die onder meer in een vuilnisbak kan worden gemonteerd. Tegen 2024 moet het totaal aantal camera’s in diezelfde zone tot bijna tachtig zijn aangegroeid. Concreet worden tegen 2024 45 ANPR-camera’s operatief, waaraan nog eens 28 bewakingscamera’s gekoppeld worden. Lees meer bij Apache

Oostkamp

incl. Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme

 • 23/9/2017 – Op de grens van Zwevezele en Ruddervoorde, langs de Bruggesteenweg, komen binnenkort twee nieuwe ANPR-camera’s, op vraag van de politiezones Het Houtsche en regio Tielt. In Oostkamp staan momenteel al vier nummerplaatherkenningscamera’s. De aankoop zal gebeuren via het Agentschap Wegen en Verkeer en wordt voor de helft bekostigd door de gemeente Oostkamp. De gemeenteraad keurde donderdagavond een bedrag van 18.737 euro, inclusief BTW, goed.
 • 21/09/2012 – De gemeente Oostkamp plaatst bijkomende bewakingscamera’s met automatische nummerplaatherkenning aan de op- en afritten van de snelwegen. Er komt een camera op het op het kruispunt van de op- en afrit van de E40 met de Hertsbergsestraat in de richting van Hertsberge. Een tweede camera wordt geplaatst op het kruispunt van de op- en afrit van de E403 met de Zedelgemsestraat, richting Ruddervoorde. De gemeente Zedelgem kan een tweede camera plaatsen op dit kruispunt aan de kant van Zedelgem. Momenteel staat er een bewakingscamera met nummerplaatherkenning en een overzichtscamera ter hoogte van het Europaplein. Deze is gericht op het verkeer richting centrum.

Oostrozebeke

Politiezone Midow (Meulebeke, Ingelmunster, Dentergem, Oostrozebeke, Wielsbeke)
29/09/2023 – De politiezone neemt bodycams in gebruik.

 • 09/02/2018 – Afvalintercommunale IVIO gaat verplaatsbare camera’s aan de glasbollen plaatsen

Opwijk

 • 23/06/2021 – De gemeenteraad buigt zich over een voorstel om ANPR-camera’s te installeren. Opwijk zal ook bewakingscamera’s inzetten in de strijd tegen overlast. De ANPR-camera’s komen op de Steenweg naar Aalst op de grens met Aalst en in de Baardegemstraat. Op de grens met Buggenhout op ’t Eeksken en de Broekstraat in Buggenhout en in de Kapellebaan/Vinkoorstraat. Tenslotte op de grens met Lebbeke: de Steenweg naar Dendermonde en de Brusselsesteenweg plus de Steenweg naar Lebbeke en het kruispunt met de Cartoon. De Borchtsite (het skatepark en de parking) krijgt ANPR-camera’s en bewakingscamera’s.
 • 07/05/2022 – De plaatsing van camera’s heeft vertraging opgelopen, maar de locaties werden bepaald en de budgetten zijn voorzien. Als de zendmast voor het doorsturen van beelden in voldoende goede kwaliteit geplaatst is (op de watertoren van Droeshout of op de brouwerij), komen er een zestiental gewone camera’s in Hof ten Hemelrijk, op de Borchtsite, aan de sporthal, aan De Kersenpit van Mazenzele enzovoort. Er komen ook verschillende ANPR-camera’s, in samenwerking met buurgemeenten Buggenhout, Lebbeke en Aalst.

Oud-Heverlee

inclusief Blanden, Haasrode, Sint-Joris-Weert en Vaalbeek
Politiezone Voer en Dijle (Bertem, Huldenberg, Oud-Heverlee, Tervuren)

 • 29/12/2017 – Op 4 januari 2018 zal de politieraad van de politiezone Voer en Dijle (VODI) – waartoe Oud-Heverlee behoort – beslissen om een bestelling te plaatsen voor het eerste deel van een ANPR-schild. De camera’s komen op 9 sites langs invalswegen van de politiezone (zoals de Expresweg in Blanden). Het gaat om een investering van 450.000 €. De eerste fase komt er in de loop van 2018.
 • sept/2018 – De plaatsing van de ANPR-camera’s op de Expressweg Blanden-Haasrode en bij het binnenrijden van Sint-Joris-Weert is voorzien in oktober. Ze zullen tegen eind het jaar operationeel zijn.

Oud-Turnhout

Politiezone Regio Turnhout (Baarle-Hertog, Beerse, Kasterlee, Lille, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar).
De politiezone was in 2006 een van de eerste in ons land om ANPR-camera’s te installeren. Die is sinds november 2009 gestart met de uitbouw van een “netwerk van bewakingscamera’s – nummerplaatlezers”. Deze camera’s staan opgesteld aan alle afritten van de E34, alle invalswegen tot de 7 gemeenten en op verbindingswegen binnen de politiezone.
In 2019 beslist de politiezone om, gespreid over 4 jaar, 30 bewakingscamera’s te hangen in de zeven gemeentes van de zone.
Volgens cijfers van 3/2/2022 hangen er zo’n 175 camera’s in de pôlitiezone.

 • December 2009 – Good practice – Klik hier voor de Facebook groep met de welluidende titel “Ik steek consequent middelvinger op naar BigBrotherCams van Oud-Turnhout!”
 • Augustus 2011: bewoners van villawijk De Lint laten weten dat ze zelf willen betalen voor een slimme politiecamera in hun wijk om zo de strijd tegen inbraken aan te gaan. Initiatiefnemer Peter Heeren schaart een groep van zo’n 150 bewoners rond zich die elk zelf wilde bijdragen voor de plaatsing.
 • Februari 2012: de gemeenteraad beslist niet in te gaan op de vraag van Peter Heeren om met privégelden een bewakingscamera te plaatsen in villawijk De Lint. Addertje onder het gras: het gemeentebestuur opent zelf een achterpoortje om alsnog camera’s te kunnen plaatsen. De uiteindelijke beslissing wordt immers doorgeschoven naar het politiecollege, dat nu moet uitmaken waar er camera’s komen en hoe die betaald worden.
 • 24/02/2018 – Er komt in de loop van 2018 een vaste camera in het centrum van Oud-Turnhout. De precieze locatie moet nog bepaald worden.
 • 12/3/2019 – Politiezone regio Turnhout heeft beslist om, gespreid over 4 jaar, 30 bewakingscamera’s te hangen in de zeven gemeentes van de zone.

Oudenaarde

Politiezone Vlaamse Ardennen: Kluisbergen, Kruisem, Oudenaarde, Wortegem-Petegem.
De Politiezone Vlaamse Ardennen beschikt over een aantal vaste camera’s in de publieke ruimte. Deze camera’s hangen voornamelijk in het centrum Oudenaarde en in de stationsbuurt. Naast de vaste camera’s beschikt de Politiezone Vlaamse Ardennen ook over 9 ANPR-camera’s. Zij staan voornamelijk opgesteld op de grenzen van onze politiezone op de voornaamste invalswegen in Kluisbergen, Kruisem, Oudenaarde en Wortegem-Petegem. Naast de vaste camera’s beschikt de politiezone over bodycams. (info 4/11/2021)

 • 01/06/2011 – tijdens de Adriaen Brouwer Bierfeesten worden in alle feestzones bewakingscamera’s geplaatst
 • 27/06/2011 – bewakingscamera aan de dienstweg naar de brandweerkazerne
 • 22/06/2012 – 12 camera’s houden de belangrijkste uitgaansbuurten in de gaten: 2 camera’s op de parkings en aanpalende straten aan evenementenhal De Qubus 2 camera’s op de Markt, aan de gevel van BNP Paribas en aan de gevel van horecazaak De Cridts camera’s aan de Sint-Walburgakerk om de Kleine Markt te bewaken en in de Meerspoortsteeg met zicht op de parking aan De Ham (bron: het Nieuwsblad) Plannen voor verschillende bewakingscamera’s aan het Stationsplein
 • 16/02/2013 – Het stadsbestuur investeert 50.000 euro in vijf bijkomende bewakingscamera’s. De camera’s worden nog voor deze zomer geplaatst in het stadscentrum en in de omgeving van de sportzone aan de Scheldekant. Momenteel houden al zo’n tien camera’s onder meer de Markt en de omgeving van evenementenhal De Qubus in het oog. De politie bakende hiervoor twee veiligheidszone’s af. De eerste zone omvat de stadskern of het gebied tussen de spoorlijn Oudenaarde-Ronse en de Schelde. In deze zone liggen de Markt, de winkelstraten, Krekelput, Jezuïetenplein, Woeker, Achter de Wacht, Wijngaardstraat, Tacambaroplein en de stationsomgeving. De tweede zone is uitgetekend rond de sportaccommodatie gelegen tussen de Scheldekant, Prins Leopoldstraat, Rodelos en Fortstraat. De extra camera’s worden ten laatste tegen einde juni geplaatst. In de Broodstraat komt al in de loop van maart een camera. Opvallend: Op vraag van de Oudenaardse handelaars heeft de stad een raamaffiche klaar met het opschrift ‘Oudenaarde heeft een oogje op jou’. De raamaffiches zullen aan de middenstanders uitgedeeld worden.
  Ook: 21 camera’s in en rond het station.

#FAIL

Op de N60 ter hoogte van Oudenaarde wordt een flitspaal bewaakt door een beveiligingscamera. De vorige flitspalen op die plek werden al twee keer in brand gestoken.
Nog eigenaardiger: De kast van de flitspaal was blijkbaar al die tijd leeg. “Ze werd enkel op tijd en stond gedraaid om een bewoonde indruk te geven.” (11/03/2013)

 • 01/12/2017 – Overtredingen op de nieuwe parkeerregels op de Markt worden vastgelegd met de bewakingscamera’s op de Markt en Kleine Markt. Op grond van die beelden wordt geverbaliseerd. Sensoren in de parkeervakken detecteren ook of iemand langer dan de gratis dertig minuten parkeert op de shop & go parkeerplaatsen aan de west- en oostzijde van de Markt.
 • 19/04/2019 – Politiezone Vlaamse Ardennen kondigt haar cameraschild aan, met de plaatsing van negen ANPR-camera’s. Het politiecollege maakt hiervoor 370.500 euro vrij. De ANPR-camera’s komen in de Kortrijkstraat, Keerstraat en Anzegemsesteenweg in Wortegem-Petegem, langs de Grote Herreweg, Ronse Baan en Kruisstraat in Kluisbergen en op de Herlegemstraat, Karreweg en Olsensesteenweg in Kruisem. Half juni 2019 moeten het cameranetwerk operationeel zijn. Later komen er ook nog camera’s op Hauwaert en in de Weldenstraat in Oudenaarde en in de Stationsstraat in Kluisbergen.
 • 03/06/2019 – Om het doorgaand verkeer uit de binnenstad te weren, mag alleen gemotoriseerd vervoer met een vergunning via de zuidkant van de Markt rijden. De controle wie wel of niet door mag, gebeurt door een vervoersfilter met ANPR-camera.
 • 22/01/2021 – In het kader van trajectcontroles komen er anpr-camera’s op drie stukken gewestweg op grondgebied Oudenaarde. Het gaat om delen van de N46 (Aalststraat, Wijnendale, Martijn Van Torhoutstraat), de N60 (Westerring) en van de N459 (Deinzestraat). De camera’s zullen in de loop van 2021 worden geplaatst. Het precieze begin- en eindpunt van de trajectcontroles moet nog vastgelegd worden.
 • 18/02 2022 – De trajectcontrole op de N46 Weldenstraat, de verbindingsweg tussen Oudenaarde en Zwalm, is sinds eind januari geactiveerd over een traject van twee kilometer. De eerste vaste camera bevindt zich in de richting van Zwalm net voorbij het kruispunt van de Weldenstraat en de Sleegstraat en de tweede in de richting van Oudenaarde ter hoogte van de Ronsen Heerweg.

Oudenburg

 • 21/9/2017 – De politieraad van de zone Kouter heeft het licht op groen gezet voor de aankoop en installatie van vaste ANPR-camera’s: ter hoogte van de carpoolparking aan de op- en afrit van de E403 in Torhout, aan de twee rotondes aan het op- en afrittencomplex van de E40 in Jabbeke en aan de afritten in Oudenburg en Gistel. Er wordt daarvoor een bedrag van 175.000 euro uitgetrokken. Wanneer de camera’s operationeel zijn is een vraagteken.

OUDSBERGEN (Opglabbeek / Meeuwen-Guitrode)

Politiezone CARMA : Genk, As, Oudsbergen, Zutendaal, Houthalen-Helchteren, Bocholt, Bree en Kinrooi

 • # FAIL  —  21/07/2011 – Koperdief aangehouden. Een bewakingscamera van een warenhuis had de man gefilmd toen hij aan de kerk in Opglabbeek de koperen regenpijpen stal. De politie kwam hem op het spoor omdat ook zijn voertuig gefilmd was. Conclusie? De camera van het warenhuis filmt ook de kerk?
 • 25/01/2016 – De gemeente installeert camerabewaking in en rond het Cultuurpunt in Gruitrode. Daarnaast komt er ook meer verlichting met bewegingsdetectoren, een nieuw sleutelsysteem en een ruimte om persoonlijke bezittingen veilig op te bergen. Klein detail: de beslissing is het gevolg van een reeks vandalenstreken. De daders van het vandalisme zijn ondertussen bekend en kregen de rekening al gepresenteerd. Met andere woorden, het kan ook zonder bewakingscamera’s. De gemeente installeert beveiligingscamera’s in de dorpskern. Onder andere aan het schoolplein van Klimop, aan de sporthal en rond het ontmoetingscentrum ’t Heem in Meeuwen.
 • 24/02/2022 – De trajectcontrole langs de N76 Plockroy in Oudsbergen is operationeel. Ze werd geïnstalleerd door het Agentschap Wegen en Verkeer. Later komen er nog controles bij langs de N76 Soetebeek en de N719 richting Helchteren. Ook langs gemeentelijke wegen staan heel wat trajectcontroles op de planning.

Overijse

 • 24/06/2020 – Vanaf juli komen er vier vaste bewakingscamera’s op recreatiezone de Zuidflank in Overijse. De camera’s zullen er al zeker zes maanden staan. Indien nodig kunnen de bewakingscamera’s verplaatst worden naar andere plaatsen in het centrum van Overijse.