Ternat – Tremelo

Ternat

 • 04/06/2020 – Ternat, Affligem, Roosdaal, Liedekerke en de politiezone TARL kopen gezamenlijk drie camera’s aan die verplaatst kunnen worden. Het reglement daaromtrent zou in juni klaar moeten zijn, de camera’s vanaf de zomer in gebruik. Op gekende hotspots zullen beugels voorzien worden zodat de camera’s er snel opgehangen kunnen worden, bijvoorbeeld het centrum van Liedekerke of het park van Kruikenburg in Ternat.

Temse

 • Diverse camera’s in het centrum. Camera’s aan het zwembad in het Scheldepark.

Tervuren

Politiezone Voer en Dijle (Bertem, Huldenberg, Oud-Heverlee, Tervuren)

Tessenderlo

Politiezone Beringen-Ham-Tessenderlo

 • 05/10/2022 – Er worden vier nieuwe camera’s tijdelijk opgesteld aan speeltuin Kraanhof.
  Opvallend: het gemeentebestuur wil bekijken welke mogelijkheden er zijn “om de camera’s onder het gemeentestatuut te zetten”. Dit zou willen zeggen dat niet alleen politie maar ook gemeentewerkers de mogelijkheid krijgen om de beelden van die camera’s te bekijken.

Tielt

 • 09/02/2018 – Afvalintercommunale IVIO gaat verplaatsbare camera’s aan de glasbollen plaatsen.

Tielt-Winge

Politiezone Hageland (Bekkevoort, Geetbets, Glabbeek, Kortenaken en Tielt-Winge)

Goed nieuws (1)

18/01/2018 – Het schepencollege van Tielt-Winge geeft geen toelating om een trajectcontrole te installeren langs de N2 Leuven-Diest. Burgemeester Rudi Beeken (Open VLD) vindt dat er andere middelen zijn om de snelheid te drukken. “Er zijn dagelijks snelheidscontroles in de politiezone en wekelijks in Tielt-Winge. We zetten honderd procent in op mobiele controles omdat die veel democratischer zijn.”
Tielt-Winge geeft geen toelating voor trajectcontrole

Goed Nieuws (2)

11/04/2021 – Goed nieuws! Burgemeester “vindt een bespiedcultuur geen goed idee”.
Oppositiepartij N-VA wil camerabewaking op plaatsen die gevoelig zijn voor vandalisme en sluikstorten, zoals de Vlooybergtoren en de glascontainers in Sint-Joris-Winge. Burgemeester Rudi Beeken (Open Vld) is duidelijk in zijn reactie: “Moet je camera’s installeren om die 0,1 procent van de mensen te betrappen op sluikstorten? We hebben met Ecowerf een aantal camera’s geplaatst aan glasbollensites. In Tienen zagen we op de beelden tientallen mensen er hun vuil achterlaten, maar hoe moet je die identificeren, je kan moeilijk een nationaal opsporingsbevel uitvaardigen. Ik vind een bespiedcultuur geen goed idee.”

Tienen

 • 23/9/2017 – In de politiezone Tienen-Hoegaarden worden drie camera’s voor automatische nummerplaatherkenning geplaatst. Ze maken deel uit van een groter netwerk van ANPR-camera’s dat wordt uitgebouwd door de politiezones Tienen-Hoegaarden, LAN, Brabant Wallon Est en Hesbaye Ouest een intentieverklaring om samen een netwerk van ANPR-camera’s uit te bouwen. Elke politiezone engageerde zich tot de aankoop en installatie van meerdere ANPR-camera’s op haar grondgebied. In de zone Tienen-Hoegaarden komen ze in Altenaken ter hoogte van de rotonde met de brouwersketel, op de Leuvenselaan ter hoogte van de grens met Roosbeek en op de Sint-Truidensesteenweg in de omgeving van het kruispunt met de Putstraat. Nog voor het einde van het jaar zullen er ook camera’s geïnstalleerd worden op de Invalsweg ter hoogte van de Gallicstraat.
 • 15/09/2022 – De stad Tienen gaat 200.000 euro investeren in camerabewaking. De eerste camera’s worden tegen eind 2022 geïnstalleerd op de Grote Markt en aan het nieuwe skatepark Houtemveld. Daarna volgen nog de omgeving van de Leuvensestraat, de Veemarkt, Heldenland en het station. Naast de vaste camera’s zal de stad ook een mobiele camera aankopen tegen sluikstorten.
 • 20/12/2022 – Tienen beschikt over twee soorten camera’s. Enerzijds de verplaatsbare ‘sluikstortcamera’s’ die ingezet kunnen worden aan hotspots. Op basis van deze beelden kunnen ambtenaren van de stad GAS-boetes uitschrijven. Anderzijds de vaste camera’s op de Grote Markt en Houtemveld (aan het skatepark) en in de toekomst op de Veemarkt, het kerkhof en het station, waarvan alleen de politie livebeelden kan bekijken en gebruiken.
  Voor het gebruik van deze camera’s op grondgebied Tienen keurde de gemeenteraad een reglement goed Dat bepaalt waarvoor de camera’s kunnen gebruikt worden en wie de beelden mag bekijken.
 • 08/06/2023 – Maar liefst 14 bewakingscamera’s houden voortaan alles en iedereen in de gaten op de Grote Markt van Tienen. Op termijn komen er ook bewakingscamera’s aan het nieuwe skatepark en aan het voetbalstadion van KVK Tienen.
  Opmerkelijk wel dat de commissaris van de politiezone Getevallei toegeeft dat het best veilig is op de Grote Markt van Tienen en dat er weinig incidenten gebeuren.

Tongeren

 • Maart 2011 – Het schepencollege heeft besloten dat er op de grote markt camerabewaking komen. Het project gaat 197.210 euro kosten.

Torhout

 • 21/9/2017 – De politieraad van de zone Kouter heeft het licht op groen gezet voor de aankoop en installatie van vaste ANPR-camera’s: ter hoogte van de carpoolparking aan de op- en afrit van de E403 in Torhout, aan de twee rotondes aan het op- en afrittencomplex van de E40 in Jabbeke en aan de afritten in Oudenburg en Gistel. Er wordt daarvoor een bedrag van 175.000 euro uitgetrokken. Wanneer de camera’s operationeel zijn is een vraagteken.
 • (datum?) – Camera’s aan feestzaal De Mast
 • 24/04/2019 – Afvalintercommunale Mirom zet camera’s in om de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten aan te gaan.

Tremelo

Omdat er tussendoor ook wel eens mag gelachen worden.
Oktober 2010 – Tremelo zou graag twee vaste en twee mobiele camera’s plaatsen.
Reden één: om het vandalisme en diefstallen op de gemeentelijke begraafplaats tegen te gaan. De burgemeester spreekt letterlijk van “flink wat” vandalisme en diefstallen. In de praktijk blijkt dat nogal mee te vallen. De politie noteerde in 2010 welgeteld twee meldingen van grafschennis. Gelukkig weet de burgemeester meer: “Lang niet iedereen doet aangifte. Ik heb weet van een pak meer diefstallen en beschadigingen op het kerkhof.” Als dat “flink wat” staat voor twee gevallen, zou “een pak meer” dan betekenen dat er drie gevallen zijn?
Reden twee: om het sluikstorten tegen te gaan. Dit is een probleem dat zich vooral voordoet aan de glasbollen in de gemeente. De burgemeester hoopt de sluikstorters af te schrikken met bewakingscamera’s. Zoiets moet fantastische beelden opleveren: glasbollen die door camera’s bewaakt worden. Zelf ziet de burgemeester ook wel het absurde hiervan in: “Misschien wordt het probleem zo gewoon verplaatst, maar daarom willen we ook twee mobiele camera’s aankopen. Die kunnen we plaatsen waar we dat nodig achten, op plaatsen waar veel sluikstorters actief zijn.”
Fantastisch, toch, een gemeente met zo’n burgervader?