Brugge

Politiezone Brugge
De haven van Zeebrugge staat apart onder ‘Zeebrugge’.

“Een bord volstaat”

“Met de wet op de privacy is er geen probleem. Het volstaat dat je op de plaats waar de camera’s hangen een bord plaatst waarop je voorbijgangers in kennis stelt dat er beelden worden gemaakt van die locatie.” (Brugs korpschef De Wulf in 2010).

“We moeten mee met de tijd”

“We moeten mee met deze manier van politiewerk. Ik stond er wat argwanend tegenover maar we moeten mee met de tijd. Overal waar je komt op privaat terrein hangen al camera’s. Het openbaar domein volgt. De discussie over de privacy hebben we intussen achter ons.” (CD&V-burgemeester Patrick Moenaert in 2010).

Camera’s passen niet in het stadsbeeld

Opmerkelijk: Tegen de plaatsing van sommige camera’s is er in Brugge verzet van erfgoedverenigingen. De moderne camera’s passen volgens hen niet in het historisch stadsbeeld. (09/09/2015)

Cameraspotting (2011)
Lees ook het verslag van onze cameraspotting in Brugge.

Chronologisch

  • 30/08/2006 – NMBS voorziet voor halfweg 2008 een veertigtal camera’s in het station van Brugge. Alle toegangen kant Stationsplein én kant Sint-Michiels zullen bewaakt worden. Er komen ook camera’s in de lokettenzaal, de onderdoorgang, aan alle toegangen tot de perrons en ook op de perrons zelf. Ook de toegang tot de parking en de fietsenstalling krijgen camerabewaking.’
  • ../../2010 – drie bewakingscamera’s aan jeugdcentrum Entrepot.
  • 26/10/2010 – 14 camera’s moeten de volledige Brugse uitgaansbuurt in beeld nemen, an hoog in de Halletoren tot aan de Stadsschouwburg, vanop het Kraanplein tot op de Eiermarkt. Camera’s op de Markt, ’t Zand, de Eiermarkt, het Kraanplein, de Jacob Van Ooststraat en de Kuiperstraat. Kostprijs: 300.000 euro. Op de Eiermarkt wordt geëxperimenteerd met geluidsdetectie, naar verluidt als eerste gemeente in België. “De politie zal worden gealarmeerd zodra er abnormale geluidsniveaus zijn door kreten of vechtpartijen.” Wat “abnormale geluidsniveaus” zijn, wordt nergens gepreciseerd. Brugge heeft ook een proefproject achter de rug waarbij de agenten zelf werden uitgerust met een camera.
  • 04/12/2015 – De Brugse gemeenteraad beslist over de aankoop van 13 ANPR-camera’s. Het betreft een investering van bijna 300.000 euro. De camera’s worden in 3 fases geplaatst op drukke toegangswegen. Eerst aan de beurt zijn de Oostendse Steenweg, Bevrijdingslaan, Koning Albert I-laan, Maalse Steenweg en de Rijselstraat. Het jaar daarop komen er camera’s in de Gistel- en Torhoutsesteenweg, Astridlaan, Moerkerkesteenweg en Brugse Steenweg. Later komen ook de Kustlaan en de Baron de Maerelaan aan bod.
  • 27/6/2017 – De Lijn heeft een samenwerkingsakkoord afgesloten met de Stad Brugge voor de plaatsing en het gebruik van twee bewakingscamera’s op het stationsplein. De Lijn investeert 65.000 euro in de twee camera’s die tot 30 keer optisch kunnen inzoomen en worden beheerd door de lokale politie. Brugge telt nu al 27 bewakingscamera’s op zijn grondgebied.
  • Stand van zaken augustus 2017: Brugge telt 27 door de politie beheerde bewakingscamera’s op zijn grondgebied.
  • 07/09/2017 – Brugge gaat bewakingscamera’s uitbreiden naar de Gouden Driehoek, het meest toeristische deel van de stad. Nu al staan op achtentwintig locaties in Brugge camera’s waarmee de politie kan meekijken op straat. De meeste daarvan staan in de binnenstad, vooral in winkelstraten en de uitgaansbuurten. Als de gemeenteraad haar goedkeuring geeft, komen daar nog eens zes locaties bij. Concreet gaat het om de Burg (op de hoek van ’t Brugse Vrije), de hoek Rozenhoedkaai en Dijver, de Mariastraat ter hoogte van het Archeologiemuseum, de hoek Mariastraat en Onze-Lieve-Vrouwekerkhof-Zuid, de Wijngaardstraat en — net buiten het centrum — de Bargeweg. De burgemeester verwacht dat de nieuwe camera’s ten laatste in de loop van volgend jaar operationeel zullen zijn. Sneller kan het gaan voor extra camerabewaking op ’t Zand, waar er na de heraanleg drie bijkomende camera’s, met een totale waarde van ruim 31.000 euro, worden geïnstalleerd.
  • Voorjaar 2017 werden op het Stationsplein ook twee camera’s in gebruik genomen.
  • 16/01/2019 – Sinds voorjaar 2018 controleren twee ANPR-camera’s, één in de Zuidzandstraat en één in de Geldmuntstraat, de toegang tot de autoluwe winkelstraten.
  • 22/10/2019 – Parkingbeheerder Interparking installeert in de parking onder ’t Zand een systeem van nummerplaatherkenning. Het is de eerste parking in Brugge die van dergelijke camera’s wordt voorzien, maar het systeem bestaat al in andere parkings in België, onder meer in Parking Centraal in Antwerpen en Gulden Vlies in Brussel.

Stand van zaken (en terugblik) 2020

Geknipt uit het Zonaal Veiligheidsplan 2020-2025 (pdf) van politiezone Brugge:
De eerste CCTV hingen voornamelijk in en rond de traditionele uitgaansbuurten in de stad (Eiermarkt, Markt, Kuipersstraat, Kraanplein en ’ t Zand). Ook aan de fuifzaal Entrepot werd een bewakingscamera geïnstalleerd. Een eerste uitbreiding van het cameranetwerk ging richting de drukke winkelstraten in de stad. Ook in de omgeving van het Jan Breydelstation werden bewakingscamera’s geïnstalleerd. Vervolgens werden er ook op het stationsplein op vraag van en in samenwerking met De Lijn camera’s geïnstalleerd op en rond het busstation. In 2018 werden in de ’Gouden Driehoek’ van het toeristisch centrum in Brugge extra camera’s geïnstalleerd.
Ook rond de stad Brugge werd werk gemaakt van een ANPR, aangekocht via het raamcontract van de politiezone Westkust. De ANPR installaties werden gebouwd op de centrale invalswegen richting Brugge. Daarnaast werden ook in de binnenstad (Zuidzandstraat en de Geldmuntstraat) twee ANPR camera’s geïnstalleerd. Naast deze vaste locaties beschikt de politiezone Brugge ook over een mobiel ANPR systeem dat ingewerkt is in een voertuig.
De politiezone maakt ook gebruik van bodycams en van drones. Voor die laatste deed de politiezone in het verleden beroep op de luchtsteun van de federale politie o.a. bij zoekacties naar transmigranten.

  • 24/11/2020 – Zeebrugge krijgt er 56 ANPR-camera’s op 34 verschillende locaties bij. Op die manier wil men een cameraschild rond de haven creëren, “van Knokke tot Blankenberge” dixit de Brugse burgemeester Dirk De fauw (CD&V). De camera’s worden mee gefinancierd door de UK Border Force, die onder meer instaat voor grenscontroles en immigratiebewegingen vanuit het Europese vasteland en door de Europese Unie, die er 1,8 miljoen euro voor uittrekt. De camera’s zullen onder andere op de invalswegen, maar ook op de Zeedijk, op het strand en op de duinen gericht staan. Ze komen ook in het dorp en nabij de terminals in de haven. Eén ervan komt op het dak van het Beach Palace-gebouw.
    Gouverneur Carl Decaluwé wil zelfs nog een stap verder gaan en ook de beveiligingscamera’s van bedrijven mee opnemen in het cameranetwerk.
  • 18/08/2021 – De lokale politie Brugge plaatst 4 bewakingscamera’s op de Zeedijk van Zeebrugge, naast de ANPR camera’s die er nu al staan.
  • 27/06/2023 – In het centrum van Brugge is er een nieuwe anpr camera geïnstalleerd om de Katelijnestraat vanaf 1/7 autoluw te houden. Vanaf 1 juli gaat een deel van de Katelijnestraat elke namiddag dicht voor auto’s. Wie in die periode daar toch met de auto rijdt, wordt door de ANPR-camera via nummerplaatsherkenning geregistreerd en krijgt een boete van 68 euro.