Geraardsbergen – Grobbendonk

Geraardsbergen

Politiezone Geraardsbergen/Lierde

 • 18/01/2014 – Er komen bewakingscamera’s op de Markt, het Stationsplein, aan de abdij en de Bleek. Op de Markt stond reeds een camera. Opvallend: tegelijkertijd deelt de gemeente mee dat het aantal inbraken en gevallen van criminaliteit inmiddels in dalende lijn gaat. De NMBS beheert ook 19 camera’s die de hal, de perrons, de fietsstallingen, de publiekstunnels onder de sporen en het hele station in het oog moeten houden. De beelden worden doorgestuurd naar Brussel.
 • 13/02/2016 – Het Stationsplein, den Bleek en het skatepark zijn sinds kort voorzien van bewakingscamera’s, 16 in totaal.
 • 11/09/2018 – Geraardsbergen heeft een camera gekocht om sluikstorters te betrappen. Volgens de burgemeester gaat het om “een vermomd, verplaatsbaar type.”
 • 10/11/2020 – De politiezone investeert in een cameraschild. De installatie zal in twee fases gebeuren. De plaatsing van de eerste 2 ANPR-camera’s – op de N263 en de N495 –  is voorzien voor eind 2020. De tweede fase loopt tot eind 2021. Dan komen er 2 ANPR-camera’s op de N42 (één op de Groteweg tegen de grens met Lessines en één in de richting van Zottegem) en 2 ANPR-palen op de N8 gewestweg tussen Geraardsbergen en Lierde (één in de richting van Ninove en één in Lierde tegen de grens met Brakel). Verder komt er ook een trajectcontrole op de N42 tussen de Astridlaan in Geraardsbergen en de Gentse Steenweg in Lierde.
 • 31-07-2021 – De politiezone start een test met bodycams. Tien politie-inspecteurs zullen in een eerste testfase van drie weken op het grondgebied van Geraardsbergen een camera dragen. Bij een positieve evaluatie zal eind 2021 het hele korps er gebruik van maken. De gemeenteraad gaf al toestemming voor het gebruik van de camera’s.

Gingelom

Politiezone Sint-Truiden/Gingelom/Nieuwerkerken

 • 03/07/2017 – Sinds mei 2016 zijn er op 4 locaties in de politiezone ANPR-camera’s in gebruik: op de Tiensesteenweg en Luikersteenweg in Sint-Truiden, op de Steenweg (N80) in Gingelom en op de Diestersteenweg in Nieuwerkerken. Daarnaast is er ook een mobiele ANPR op een politievoertuig. Nu worden er op 5 bijkomende plaatsen ANPR-camera’s in gebruik genomen door de politiezone:
  Hasseltsesteenweg In Sint-Truiden aan de gemeentegrens met Alken;
  N80 aan het kruispunt met de Nachtegaal in Sint-Truiden
  Kasteelstraat in Jeuk (Gingelom)
  Hoogstraat in Vorsen (Gingelom)
  Emile Beaudouinstraat in Jeuk (Gingelom).

Gistel

 • 21/9/2017 – De politieraad van de zone Kouter heeft het licht op groen gezet voor de aankoop en installatie van vaste ANPR-camera’s: ter hoogte van de carpoolparking aan de op- en afrit van de E403 in Torhout, aan de twee rotondes aan het op- en afrittencomplex van de E40 in Jabbeke en aan de afritten in Oudenburg en Gistel. Er wordt daarvoor een bedrag van 175.000 euro uitgetrokken. Wanneer de camera’s operationeel zijn is een vraagteken.

Glabbeek

Politiezone Hageland (Bekkevoort, Geetbets, Glabbeek, Kortenaken en Tielt-Winge)

 • 12/12/2021 – De gemeente Glabbeek gaat al haar schoolomgevingen voorzien van een cameraschild. De gemeente sloot daarvoor een concessieovereenkomst af met Trafiroad. De camera’s komen in de Dorpsstraat (Kapellen) ter hoogte van de school over een afstand van driehonderd meter, in de Schoolstraat (Bunsbeek) van het kruispunt met de Baekveldstraat/Heideblokstraat tot voorbij de school over een afstand van 450 meter en op de Dries (Glabbeek) tussen de kruispunten met de Stationsstraat/Grotestraat en de Craenenbroekstraat over een afstand van 500 meter. Ze zullen nog voor eind dit jaar operationeel zijn.
  De cameraschilden doen dienst als trajectcontrole en tegelijk scannen anpr-camera’s voertuigen voor informatie voor de politie.
OPVALLEND – De burgemeester distantieert zich tegelijkertijd van andere gemeenten die trajectcontroles invoeren in meer dan twintig straten, zoals Bonheiden of Bilzen. “Gemeenten die op zoveel locaties trajectcontrole gaan organiseren willen hier vooral nieuwe inkomsten uit putten. Maar daar is het ons in Glabbeek niet om te doen. Het liefst van al willen we net geen boetes ontvangen via de cameraschilden in onze schoolomgevingen, want dat zou betekenen dat iedereen in de buurt van onze scholen zich aan de verkeersregels houdt. Bovendien doen we ook geen geniepige controles, maar wordt de cameracontrole in de schoolomgevingen duidelijk aangegeven met verkeersborden.”
MAAR – 15/12/2021 Glabbeek is een van de gemeenten die met het bedrijf Trafiroad een overeenkomst sloot voor private trajectcontroles. De overeenkomsten zijn fel gecontesteerd en velen stellen zich terecht de vraag of het allemaal wel legaal is. Ons gedacht? Neen dus.
 • 19/04/2024 – Een dubieuze primeur.
  Het gemeentebestuur wil tegen de zomer het bestaande cameraschild uitbreiden en rondom de volledige gemeente doortrekken zodat het alle deelgemeenten zal afdekken. Hiervoor worden twee extra ANPR-camera’s in Attenrode (Torenstraat/Attenrodestraat) en Wever (Butschovestraat/Langstraat) bijgeplaatst. Glabbeek gaat er prat op dat het hiermee één van de eerste kleine landelijke Vlaamse gemeenten is die fors investeerde in een volledig cameraschild rondom al haar deelgemeenten. Niet echt iets om fier op te zijn, denken wij dan.

Gooik

Politiezone Pajottenland (Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen)

 • 19/04/2021 – Politie Pajottenland rolt fase 5 van het camerabeleidsplan uit en neemt vier nieuwe ANPR-camera’s op gewestwegen in de zuidwestelijke uithoek van de politiezone in gebruik. Naast de camera’s in de Geraardsbergsestraat in Galmaarden, in de buurt van de Patriot op de grens van Herne met Edingen en in de Beverstraat in Viane op de grens van Geraardsbergen met Bever is nu ook de camera op Commijn (Bever) op de gewestweg N263 ter hoogte van het kruispunt met Romont en op de grens met Silly operationeel. Met Geraardsbergen werd overeengekomen dat op dezelfde gewestweg op de grens met Viane in de Beverstraat eveneens een ANPR-camera zou geplaatst worden.
  Het camerabeleidsplan loopt nog verder. Politie Pajottenland: “Naast de op termijn 17 voorziene ANPR-camera’s met eventueel bijhorende trajectcontroles en andere controlemogelijkheden benut de politie ook nog de roodlicht- en snelheidscamera’s her en der in de zone, de bewakingscamera’s op de Markt in Lennik en mobiele camera’s in de strijd tegen sluikstorten.”
  Trajectcontrole is momenteel operationeel op 6 sites: in Lennik op de Ninoofsesteenweg (N8), de Jozef Vandenbosschestraat (N282), de Brusselstraat (N282) en de Schapenstraat, in Herne op de steenweg Asse in Kokejane (N285) en in de Gooikse deelgemeente Oetingen op de as Kerkstraat/Lenniksestraat.”

Grimbergen

 • 30/06/2011 – 17 bewakingscamera’s, waarvan:
  5 camera’s in de omgeving van de kleedkamers en de kantine van het voetbalveld Piereman
  5 camera’s in de omgeving van het zwembad en de kantine van het Pierebad
  1 camera in de omgeving van de petanqueclub Strombeek
  3 camera’s in de omgeving van de jeugdlokalen Piereman en het containerpark Strombeek
  1 camera in de omgeving van het voetbalterrein Prinsenbos.
  2 camera’s aan openluchtzwembad De Lammekes (1 aan de kassa, 1 achteraan het domein).
  Vrome wens van burgemeester Marleen Mertens: “De gemeente Grimbergen houdt hierbij rekening met het evenwicht tussen het bevorderen van de veiligheid en het beschermen van de privacy. De beelden zullen dan ook enkel worden aangewend ter voorkoming en bestrijding van criminaliteit en niet voor andere doeleinden.” (Nieuwsblad 30/06/2011)

Grobbendonk

Politiezone Neteland (Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen, Vorselaar)

 • 28/08/2018 – De vijf gemeentes binnen de politiezone Neteland (Grobbendonk, Herentals, Herenhout, Olen en Vorselaar) hebben de aanschaf van vijf verplaatsbare bewakingscamera’s goedgekeurd. De toestellen worden ingezet tegen sluikstorten, overlast en vandalisme.
 • 01/04/2022 – De politiezone Neteland lanceert 16 nieuwe trajectcontroles met ANPR-camera’s op haar grondgebied. 3 van de 16 camera’s zullen ook controleren op vrachtwagens die te zwaar geladen zijn. Deze nieuwe trajecten zijn een aanvulling op 6 eerder geïnstalleerde trajectcontroles. Door die nieuwe toevoeging wordt de lokale politie voortaan ondersteund door 67 ANPR-camera’s en 22 trajectcontroles.