Oostende

 • 24/04/2009 – De gemeenteraad keurt de plaatsing van twintig camera’s in het stadscentrum goed. Kostprijs voor de installatie: 413.000 euro. Enkel Groen! stemt tegen. “We geloven meer in wijkpatrouilles en preventie, welzijnszorg en de strijd tegen kansarmoede”, aldus Wouter De Vriendt.
 • 2010 – de stad plaatst 22 bewakingscamera’s: 9 in het uitgaanscentrum, 7 in het shoppingcentrum en 6 langs de invalswegen. Kostprijs van de plaatsing: 500.000 euro.
  Er hangen ook 54 camera’s op en aan het terrein van de haventerminal. Ze worden beheerd door een bedrijf dat door het Havenbedrijf van Oostende is opgericht. Vervolgens zijn de camera’s doorverhuurd aan de politie, die in 2010 529.252 euro aan ‘abonnementsgeld’ betaalde.
 • 25/05/2012: stad en politie plaatsen 22 nieuwe camera’s, waardoor het aantal camera’s in Oostende wordt verdubbeld. Kostprijs voor de installatie: 500.000 euro. De camera’s komen op de zeedijk aan de Drie Gapers, aan het Casino (2), het Zeeheldenplein, Langestraat-Promenade, Van Iseghemlaan, Langestraat-Kapucijnenstraat, Groentenmarkt, Stationsplein, Marineschool, Watertoren, Serruysziekenhuis, Petit Paris, MacLeodplein, Sint-Catharinaplein, Torhoutsesteenweg, Nieuwpoortsesteenweg en de Leopold Van Tyghemlaan.
 • 2012 extra: op het Kennedy-rondpunt worden de 4 vaste camera’s vervangen door zogenaamde ‘dome-camera’s’ die 360 graden rond filmen. Er zijn ook plannen om op termijn de camera’s op het Kennedy-rondpunt te gebruiken voor nummerplaatherkenning. Burgemeester Jean Vandecasteele (SP.a): “Het is onze ambitie dat er niemand Oostende binnen of buiten gaat, zonder dat we kunnen weten wie hij of zij is.”
 • 31/05/2014 – camerabewaking aan de synagoge op het Filip Van Maestrichtplein
#FAIL – Het schepencollege heeft beslist om het dak van de fietsenstalling aan het zwembad te verwijderen. De reden? Volgens schepen Martine Lesaffre (Open Vld) is gebleken dat de camera heel moeilijk fietsdieven kan detecteren omdat hij opgesteld staat aan het zwembad. Dat zou opgelost worden als het dak weg is.
 • 10/08/2017 – De luchthaven van Oostende zal binnenkort beveiligd worden door camera’s die geseinde personen en voertuigen kunnen detecteren. De verscherping van de beveiliging op de luchthaven is een deel van een plan van de federale regering om alle luchthavens in België van een netwerk van camera’s te voorzien. Vorige zomer werden er al geavanceerde camera’s geïnstalleerd op de luchthaven van Zaventem. ANPR-camera’s zorgen ervoor dat een voertuig met een geseinde nummerplaat niet onopgemerkt voorbijrijdt.
 • 10/10/2018 – De zes vaste ANPR-camera’s op de invalswegen naar Oostende zijn ten laatste eind 2018 operationeel. De twee mobiele exemplaren neemt de politie van Oostende al tegen eind oktober in gebruik. Daarmee is het cameraschild volledig opgetrokken rond Oostende. De camera’s staan langs de A10 ter hoogte van de Groene 62, de Gistelsesteenweg ter hoogte van de Grintweg, de Torhoutsesteenweg ter hoogte van de Mantelweg, de Nieuwpoortsesteenweg ter hoogte van de Westlaan, de Kustbaan ter hoogte van de Westlaan en langs de Tweebruggenstraat ter hoogte van de Prins Albertlaan. De in totaal acht ANPR-camera’s zijn een onderdeel van een aanbesteding van het stadsbestuur en de Lokale Politie Oostende voor 2,5 miljoen euro. Daaronder viel ook een eigen kamer voor telefoontaps voor de Oostendse politie.
 • 21/03/2019 – Volgens burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) wordt er nog in het voorjaar 2019 een cameraschild rond Oostende actief. Oostende beschikt al jaren over 57 bewakingscamera’s. Die hangen vooral in het centrum en op strategische plaatsen. Het nieuwe schild rond de stad zou bestaan uit een netwerk van nieuwe ANPR-camera’s: acht op de trajectcontroles op de Zeedijk, Elisabethlaan, Nieuwpoortse- en Torhoutsesteenweg. Daarnaast op zes strategische plaatsen, zoals op de Gistelsestreenweg of de verbinding met Bredene. De politie beschikt ook over twee mobiele camera’s op auto’s. Korpschef Philip Caestecker waarschuwt: “Bij diefstallen of geweld zullen ze gebruikt worden in een gerechtelijk onderzoek. Maar het is ook perfect mogelijk om de camera’s zo in te schakelen dat we melding krijgen van niet gekeurde of niet ingeschreven wagens.”
 • 20/05/2021 – Op verschillende toegangswegen tot de zeedijk van Oostende worden vijf extra vaste ANPR-camera’s geïnstalleerd. De camera’s komen op de volgende locaties: de Oosthelling, de Zeedijk in Mariakerke, ter hoogte van de Japanse Tuin, de Koning Boudewijnpromenade en de 17 Oktoberstraat.
 • 19/10/2021 – Bepaalde zaken die in het recente verleden werden beslist, treden vanaf 2022 in werking: de aangekochte ANPR-camera’s met nummerplaatherkenning op de zeedijk worden geactiveerd en de uitrol van de bodycams is volop aan de gang.
 • 29/04/2022 – Er zijn vijf vaste ANPR-camera’s geplaatst op toegangswegen naar de Zeedijk. De camera’s registreren er het verkeer. De ANPR-camera’s staan op de Oosthelling, de Zeedijk in Mariakerke, de Japanse Tuin, de Koning Boudewijnpromenade en de 17-Oktoberstraat.