Maarkedal – Malle

Maarkedal

Politiezone Brakel-Horebeke-Maarkedal-Zwalm

 • 26/10/2022 – De korpschef van de politiezone Brakel-Horebeke-Maarkedal-Zwalm vraagt de principiële toestemming om op het grondgebied van de politiezone gebruik te maken van vaste, tijdelijk vaste en mobiele camera’s, dashcams en bodycams.

Maaseik

 • April 2012: 10 nieuwe ‘slimme camera’s’, met onder meer op het marktplein een grote paal met 7 digitale camera’s die ook infraroodbeelden kunnen maken. Plus 3 camera’s in twee zijstraten. De camera’s kunnen nummerplaten en gezichten herkennen. Kostprijs: 35.000 euro. Totaal: 126 camera’s (in en aan ondergrondse parkeergarages, rond en in het sportcomplex met sporthal en zwembad en in de binnenstad).
  Klein detail: burgemeester Jan Creemers (CD&V) geeft toe dat er van criminaliteit weinig te merken is en dat er van een onveiligheidsgevoel geen sprake is.
 • 29/01/2021 – Ondernemersvereniging Jagersborg Maaseik heeft bij het Vlaams Agentschap voor Innoveren van Ondernemen een project ingediend voor camerabewaking. “Om een bepaalde zone op Jagersborg te beveiligen”, aldus schepen Ann-Sofie Custers (Open Vld). “De stad kreeg de vraag om te participeren in dit project. Het gaat om camera’s op vier locaties rond het bedrijventerrein, er zijn camera’s voor nummerplaatherkenning en andere die een ruimer beeld maken.”

Maasmechelen

Politiezone LaMa (Lanaken, Maasmechelen)

 • 27/12/2021 – Politiezone LaMa krijgt twee mobiele ANPR-camera’s. Daarnaast zijn veertien ANPR-camera’s aan een update toe.

Machelen

 • 28/4/2017 – De politiezone Vilvoorde-Machelen (ViMA) investeert 610.000 euro in de modernisering en uitbreiding van haar cameranetwerk. Op een aantal plaatsen worden de camera’s vervangen door modernere apparatuur en het aantal locaties met camerabewaking wordt uitgebreid. Ook worden langs drie belangrijke invalswegen slimme ANPR-camera’s geplaatst. Het gaat om telkens twee ANPR-camera’s aan de Heirbaan in Machelen en de Schaarbeeklei en de Luchthavenlaan in Vilvoorde. De installatie moet tegen het einde van de zomer rond zijn.

Maldegem

 • 1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.

Malle

Politiezone Voorkempen : Brecht, Malle, Schilde en Zoersel

Opmerkelijk / Goed nieuws

“Ik ben radicaal tegen bewakingscamera’s. Als je goed samenleeft en een goed gemeenschapsleven hebt, zijn er geen camera’s nodig en zijn de buren uw camera’s.” (burgemeester in het Nieuwsblad, december 2009)
Politiezone Voorkempen wil in 2016 haar netwerk van ANPR-camera’s uitbreiden over het hele grondgebied. Alleen in Malle verschijnen die toestellen niet. Burgemeester Harry Hendrickx (DBM) is een fervent tegenstander van het systeem, omdat het volgens hem de wet op de privacy schendt.
 • 27/12/2023 – Spijtig spijtig spijtig
  De gemeente Malle was lange tijd de enige gemeente in de omtrek zonder camera’s. De vorige burgemeester Harry Hendrickx (DBM) wou geen Big Brother-toestanden. Maar op de gemeenteraad legde de huidige burgemeester Sanne Van Looy (N-VA, uiteraard) enkele voorstellen op tafel die een streep trekken onder het anti-camerasentiment in Malle. Ten eerste zullen in 2024 politiewagens kunnen rondrijden met mobiele ANPR-camera’s aan boord. Ook nieuw is dat politieopdrachten vanaf 2024 kunnen worden ondersteund door bodycams. Tot slot wordt er 15.500 euro ingeschreven om een overlastcamera aan te kopen.