Ieper – Jabbeke

Ichtegem

Ieper

  • 22/02/2006 – camerabewaking op het Ieper Business Park (IBP), de vroegere Flanders Language Valley: twee camera’s bovenop het Picanolgebouw (het voormalige L&H) en op het Auriscentrum. Binnenkort ook twee camera’s operationeel aan de rotonde bij het binnenrijden van het IBP. Plannen voor camera’s in de jongerenuitgaansbuurt aan de Vismarkt.
  • 19/02/2009 – verplaatsbare camera’s om sluikstorten tegen te gaan. – bron: Nieuwsblad
  • Eind 2010 – Volgens officiële cijfers staan er 60 bewakingscamera’s op grondgebied Ieper. Onder meer in de Boterstraat (tussen de Boomgaardstraat en de Paterstraat), de Seminariestraat, in de jongerenuitgaansbuurt van Vis- en Kiekenmarkt, aan de Menenpoort, in de Boomgaardstraat, aan de Menenpoort, aan fuifzaal Feniks, aan Ter Waerde, aan de sportzone langs de Leopold III-laan en aan het nieuwe voetbalstadion (Zuiderring). Camera’s gepland in de stationsomgeving, eens het nieuwe cultuur- en jeugdcentrum daar gerealiseerd is en de stationsomgeving heringericht. Dixit: “Maar het is niet de bedoeling dat we de hele stad gaan vol hangen met camera’s. We mogen toch ook niet te veel Big Brother spelen!” (burgemeester Luc Dehaene).
  • 06/02/2014 – bewakingscamera’s aan de voorgevel van de loodsen van kanoclub De Paddel, aan het watersportcentrum van Dikkebusvijver. Bewakingscamera’s aan de gaanderij langs de Weverijstraat in de Neerstad (het complex van stadsbibliotheek, stadsarchief en kunstacademie) en aan de leesput op het plein achter de bibliotheek. Dit is een geliefkoosde plek voor skaters.
  • 02/09/2014 – drie bewakingscamera’s in de gang van de kleedkamers van het stedelijk zwembad en twee camera’s aan het cultureel centrum Het Perron (los- en laadzone en inkomhal).
  • 14/1/2016 – Het stadsbestuur onderhandelt met NMBS over zes camera’s in de tunnel onder de treinsporen van het Iepers station. De NMBS vraagt 30.000 euro voor de installatie en 5.000 euro voor jaarlijks onderhoud. De tunnel is de laatste in het netwerk van tweehonderd camera’s in de politiezone Arro Ieper. “We plaatsten onlangs 22 camera’s in de stationsomgeving, waaronder enkele die gericht zijn op de nieuwe parking en fietsenstalling achter het station. We hebben tien jaar gewerkt aan het netwerk, dat nu met die zes camera’s voltooid wordt.”
  • 13/05/2019 – In opdracht van Politiezone Arro Ieper komt er een systeem van camerabewaking dat meer dan 400 camera’s in de 10 gemeenten centraal laat beheren. Het gaat om een systeem dat onder andere automatisch verdachten volgt en waarmee gezochte personen snel zijn terug te vinden op opgeslagen beelden. Eén intelligent camerasysteem voor 10 Belgische gemeenten
  • 2020 – Ieper investeerde in 2020 in de camerabewaking op de Vis- en Kiekenmarkt: tien bestaande camera’s werden vernieuwd voor een betere gezichtsherkenning en er werden zeven extra camera’s geplaatst.
04/09/2023 – “Ondanks de vernieuwde camerabewaking en verschillende veroordelingen de voorbije jaren blijft zinloos geweld zich voordoen in de uitgaansbuurt van Ieper.” De opmerking komt er naar aanleiding van het trieste verhaal van een jongen van veertien die zonder aanleiding in elkaar werd geslagen in de Ieperse uitgaansbuurt.

Ingelmunster

Politiezone Midow (Meulebeke, Ingelmunster, Dentergem, Oostrozebeke, Wielsbeke)
29/09/2023 – De politiezone neemt bodycams in gebruik.

  • 09/02/2018 – Afvalintercommunale IVIO gaat verplaatsbare camera’s aan de glasbollen plaatsen.
  • 24/4/2019 – Het beleidsplan kondigt camerabewaking aan aan het sportpark, de parking achter het gemeentehuis, het Marktplein en de stationsomgeving.

Izegem

Politiezone RIHO (Hooglede, Izegem, Roeselare)

  • Oktober 2010 – Camera op de Markt. De camera wordt op een paal geïnstalleerd en zal 360 graden kunnen draaien. 8 camera’s in de omgeving van het station en het pleintje aan de bibliotheek. De beelden worden in de gaten gehouden op de dispatching van de politiezone, o.m. door militairen die na de hervormingen bij defensie overgestapt zijn naar de politie. Plannen voor een mobiele camera bij evenementen.
  • 05/06/2015 – De al aanwezige camera’s worden uitgebreid met een extra reeks, voornamelijk in de uitgangsbuurt. Drie camera’s komen op de Grote Markt: een op de zuidkant en twee aan de noordkant. Een in de Prins Albertlaan nabij café The Cottage en een op het kruispunt van de Hallestraat en de Nieuwstraat. De bestaande camera’s worden vernieuwd. De zes nieuwe camera’s zullen 24 uur op 24 door de dispatching van politiezone Riho in het Accent Business Park in Roeselare in de gaten gehouden worden. De gemeente investeert hiervoor 83.000 euro. Met de installatie is het cameraplan, op 1 exemplaar in de Kruisstraat na, volledig uitgevoerd.
  • 09/02/2018 – Afvalintercommunale IVIO gaat verplaatsbare camera’s aan de glasbollen plaatsen.
  • 07/06/2018 – Vijf nieuwe camera’s in de Sint-Pietersstraat.aan de Sint-Tillokerk. De camera’s zullen de Sint-Pietersstraat en het nabijgelegen kruispunt met de Pape-, Meense- en Kortrijksestraat in beeld brengen. De politie van de zone RIHO kan ze live volgen en waar nodig actie ondernemen. Het kostenplaatje bedraagt 35.000 euro. Begrijpe wie kan: volgens burgemeester Bert Maertens (N-VA) is de buurt “zeker geen probleembuurt, maar kunnen camera’s preventief een belangrijke rol spelen.” Daarnaast komen er ook twee extra vaste en een bewegende camera in de heraangelegde Marktstraat en twee camera’s in de nieuwe parkeerhaven in diezelfde straat. Weerwerk. Groen vraagt waarom de camera’s nodig zijn en of eventuele problemen niet op een andere manier aangepakt kunnen worden. De partij wijst erop dat dit handenvol geld kost.
  • 14/5/2019 – Na het Izegemse centrum, sportdomein Krekel-Zuid en het openluchtzwembad komen er ook camera’s aan het Blauwhuispark. De stad plaatst vier camera’s met nachtvisie op palen die het hele park monitoren: aan de ingang van het park aan de Gentseheirweg, aan de voorkant van kasteel Blauwhuis en twee ter hoogte van de orangerie. Het gaat om een investering van tienduizend euro. De camerabeelden worden bewaard op de ICT-dienst van het stadhuis en niet bij de politie. Die focust zich met 14 camera’s in het centrum op openbaar domein, in onder andere de Marktstraat, op de Grote Markt, Korenmarkt en aan het station. Daarnaast heeft de gemeente camera’s in eigen beheer op de eigen domeinen: op sportdomein Krekel-Zuid, aan het openluchtzwembad, het kerkhof in de Reperstraat en Molenwiek.
  • 23/01/2021 – In de loop van het voorjaar zal het stadsbestuur van Izegem vijftien extra camera’s op vrijetijdssite Krekel-Zuid plaatsen. Die omvat niet alleen het sportstadion, maar ook zaal ISO, cultuurhuis De Leest en het JOC. De camera’s worden verspreid over het domein opgehangen, van aan het skatepark tot site Rebry. Er hangt nu al een camera op de hoek van De Leest, maar die bleek lange tijd niet te werken.
  • 27/10/2023 – Politiezone RIHO neemt een nieuw voertuig met ingebouwde ANPR camera’s in gebruik.

Jabbeke

  • 21/9/2017 – De politieraad van de zone Kouter heeft het licht op groen gezet voor de aankoop en installatie van vaste ANPR-camera’s: ter hoogte van de carpoolparking aan de op- en afrit van de E403 in Torhout, aan de twee rotondes aan het op- en afrittencomplex van de E40 in Jabbeke en aan de afritten in Oudenburg en Gistel. Er wordt daarvoor een bedrag van 175.000 euro uitgetrokken. Wanneer de camera’s operationeel zijn is een vraagteken.