Lichtervelde – Lummen

Lichtervelde

 • 18/12/2014 – twee camera’s aan ontmoetingscentrum De Schouw in de Statiestraat.
 • 4/04/2019 – Afvalintercommunale Mirom zet camera’s in om de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten aan te gaan.

Liedekerke

 • 04/06/2020 – Ternat, Affligem, Roosdaal, Liedekerke en de politiezone TARL kopen gezamenlijk drie camera’s aan die verplaatst kunnen worden. Het reglement daaromtrent zou in juni klaar moeten zijn, de camera’s vanaf de zomer in gebruik. Op gekende hotspots zullen beugels voorzien worden zodat de camera’s er snel opgehangen kunnen worden, bijvoorbeeld het centrum van Liedekerke of het park van Kruikenburg in Ternat.

Lier

Politiezone Lier

 • (datum?) – 8 bewakingscamera’s op het Zimmerplein en aan jc Moevement.
 • 29/1/2016 – Camera’s in het zwembad. Burgemeester van Lier Frank Boogaerts (N-VA) wil camera’s in het zwembad van Lier. Aanleiding is een vermeend incident met asielzoekers. Hij herhaalt daarmee een eerdere suggestie – toen na een dodelijk ongeval. De directie van het zwembad, private partner SNR, bevestigt dat ze na het ongeval bestudeerd hadden of ze camera’s konden plaatsen. Dat zou normaal gebeuren in maart of april, maar mogelijk worden ze nu versneld geplaatst. Een juridisch probleem is er volgens de burgemeester niet om zwembadbezoekers te filmen. — bron: De Standaard
 • 12/10/2016 – De stad Lier gaat binnenkort op acht locaties ANPR-camera’s plaatsen. Ze komen op de Liersesteenweg tussen Emblem en de Ring van Lier (R16), de Hagenbroeksesteenweg en de Antwerpsesteenweg, op de grens met Boechout, de Mechelsesteenweg in de buurt van Duffel, langs de Mechelbaan en op de Aarschotsesteenweg, op de grens met Berlaar-Heikant. De stad trekt daarvoor 300.000 euro uit.
 • 5/04/2018 – In de loop van april wordt een netwerk van ANPR camera’s op de invalswegen van Lier en Koningshooikt in gebruik genomen. Het gaat om 9 sites waar 18 camera’s operationeel zullen zijn: Antwerpsesteenweg 519 op de grens met Boechout, Antwerpsesteenweg 293, Hagenbroeksesteenweg 301 op de grens met Boechout, Aarschotsesteenweg 310, Mechelbaan 196, Mechelsesteenweg 440 op de grens met Duffel, Mechelsesteenweg 175, Liersesteenweg 163 (grondgebied Emblem – grens Lier), Grote Markt 16 (regime autoluw).
  De camera’s zullen ook in verbinding staan met de bewakingscamera’s van de stad Lier. Het bewakingscameranetwerk werd recent ook vernieuwd naar HD camera’s en enkele multi-lenscamera’s.
  Op dit moment beschikt de politie van de stad Lier over 40 camera’s die actief zijn. Er worden voor dit jaar nog enkele camera’s extra voorzien: eentje aan het Moevement en eentje aan de Paardendrink.
 • 27/05/2021 – Politie Lier heeft op dit moment 18 ANPR-camera’s op negen verschillende plaatsen. In samenwerking met de politiezone Berlaar-Nijlen (BERN) en gemeente Berlaar plaatst de stad nu vier extra camera’s over twee plaatsen: op de Kesselsesteenweg ter hoogte van Ravenstijn (2 camera’s) en op de Berlaarsesteenweg in Lier ter hoogte van Spreet en de Liersesteenweg in Berlaar (telkens 1 camera). In totaal kost de aankoop van de vier bijkomende camera’s bijna 210.000 euro (inclusief BTW). De kostprijs voor de camera’s aan de Berlaarsesteenweg wordt gedeeld door politiezone Lier (78.470 euro) en politiezone BERN (77.232 euro).

Lierde

Politiezone Geraardsbergen/Lierde

 • 07/08/2019 – Met vijf camera’s willen de gemeente Lierde en politiezone Geraardsbergen/Lierde de stationsomgeving en het sportpark in het oog houden. In de stationsomgeving komen drie vaste camera’s: een ANPR-camera, een camera gericht op de fietsenstalling en een derde camera die zorgt voor een globaal beeld van de stationsomgeving. Daarnaast worden ook twee bewakingscamera’s geplaatst aan sportpark De Zandloper achter het gemeentehuis: 1 vaste multisensorcamera en 1 PTZ-camera. Die laatste zal bewegingen kunnen volgen over het volledige sportpark, zowel overdag als ’s nachts. Kostprijs: 33.000 euro.
  OPVALLEND – Volgens de burgemeester is de criminaliteit de voorbije jaren gedaald. Ook uit de gegevens van de veiligheidsmonitor blijkt dat de Lierdenaren zich veilig voelen in hun dorp.
 • 10/11/2020 – De politiezone investeert in een cameraschild. De installatie zal in twee fases gebeuren. De plaatsing van de eerste 2 ANPR-camera’s – op de N263 en de N495 –  is voorzien voor eind 2020. De tweede fase loopt tot eind 2021, waarbij er 2 ANPR-camera’s op de N42 (één tegen de grens met Lessines en één in de richting van Zottegem) en 2 ANPR-palen op de N8 gewestweg tussen Geraardsbergen en Lierde (één in de richting van Ninove en één in Lierde tegen de grens met Brakel) komen. Verder komt er ook een trajectcontrole op de N42 tussen de Astridlaan in Geraardsbergen en de Gentse Steenweg in Lierde.

Lievegem

Lovendegem (+ Vinderhoute), Waarschoot, Zomergem (+ Ronsele en Oostwinkel)

 • 1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.
 • 15/09/2019 – Er komen vier nieuwe ANPR-camera’s op evenveel locaties in Lievegem: op de N461 in Zomergem, in Nekke en de Gentweg, op de N9 tussen Eeklo en Waarschoot, in de Koudekeuken tussen Waarschoot en Oostveld, en in ’t Hand tussen Sleidinge en Waarschoot. De kostprijs bedraagt 200.000 euro. Lievegem maakt deel uit van de politiezone Deinze-Zulte-Lievegem waar gebouwd wordt aan één cameraschild voor de hele politiezone.
 • 26/11/2021 – In elke gemeente, zowel in Waarschoot, Lovendegem als in Zomergem, komt er een trajectcontrole. In Lovendegem is er al de bestaande controle op de N9. Tegen volgend voorjaar komen er ook trajectcontroles in Zomergem (Zomergemstraat  / Durmstraat) en in Waarschoot (Zoutweg vanaf het begin van de bebouwing komende van Lembeke tot de rotonde aan de Bellebargie en Jagerpad vanaf de N9 tot de bocht net voor het Rattenkasteel). In Zomergem komt er in de Zomergemstraat permanent een flitspaal. Ook in de Durmstraat, tussen het Schipdonkkanaal en Zomergem Boven, komt een trajectcontrole. Op de kop van Zomergem Boven, ter hoogte van de nachtwinkel, plaatst de gemeente een flitspaal.
  In Zomergem staan er al camera’s op de kop van de Dreef en aan de fietsenstalling naast de kerk op de Markt.
  In Lovendegem krijgen de jeugdlokalen op Kort Eindeken en de parking van BKO De Speelboom camerabewaking. In Zomergem komen er vaste camera’s aan het recyclagepark in de Bevrijdingstraat, de bibliotheek aan Den Boer en de jeugdlokalen Kwadrant en Oepites en de tafeltennisclub in de Hofbouwstraat.
  In Waarschoot zijn de jeugdlokalen op Oostmoer en de fietsenstalling aan de kerk geselecteerd.
 • 01/07/2022 – De gemeente Lievegem gaat zes extra camera’s plaatsen op de sportsite in Waarschoot. De camera’s kosten net geen 5.000 euro.
 • 29/12/2022 – In Waarschoot komen trajectcontroles in het Jagerpad en Zoutweg, in Zomergem een trajectcontrole in de Durmstraat en twee vaste flitspalen in Zomergem Boven (ter hoogte van de nachtwinkel) en de Zomergemstraat-Durmstraat.
  De gemeente Lievegem rolt ook nog drie trajectcontroles uit in Waarschoot en Zomergem. Die moeten in het eerste kwartaal van 2023 werken.
 • 16/04/2024 – De gemeente Lievegem plaatste de afgelopen maanden 34 camera’s op 10 locaties. Het gaat om een investering van bijna 220.000 euro. De politiezone Deinze-Zulte-Lievegem zal instaan voor de opvolging van de beelden.
  De locaties zijn: bibliotheekafdeling Zomergem (Den Boer) (1), chiro Luvand (Kort Eindeken) (3), jeugdlokalen Kwadrant (Hofbouwstraat) (4), jeugdlokalen Waarschoot (Oostmoer) (3)kerk Waarschoot en fietsenstalling (Waarschootdorp) (4), kerk Zomergem fietsenstalling en kop Dreef (Markt) (2), parking Centrum (Nieuwstraat) (9), parking De Speelboom (Centrumstraat) (3), recyclagepark Zomergem (Bevrijdingstraat) (5), TTC Zomergem (Hofbouwstraat) (2)
  Op de gemeentelijke website werd een pagina voorzien met achtergrondinformatie, een faq en een kaart met de exacte locaties van de camera’s.

Lille

Politiezone Regio Turnhout (Baarle-Hertog, Beerse, Kasterlee, Lille, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar).
De politiezone was in 2006 een van de eerste in ons land om ANPR-camera’s te installeren. Die is sinds november 2009 gestart met de uitbouw van een “netwerk van bewakingscamera’s – nummerplaatlezers”. Deze camera’s staan opgesteld aan alle afritten van de E34, alle invalswegen tot de 7 gemeenten en op verbindingswegen binnen de politiezone.
In 2019 beslist de politiezone om, gespreid over 4 jaar, 30 bewakingscamera’s te hangen in de zeven gemeentes van de zone.
Volgens cijfers van 3/2/2022 hangen er zo’n 175 camera’s in de pôlitiezone.

 • mei 2012: mobiele bewakingscamera op plaatsen waar geregeld overlast van zwerfvuil is.
  31/1/2017 – Het doortrekkersterrein voor woonwagenbewoners achter de carpoolparking van de E34 in Gierle (Lille) krijgt een berm met daarop een afsluiting. De namen van de woonwagenbewoners en hun nummerplaten worden geregistreerd. Er komt ook een camerabewaking. — bron: Gazet van Antwerpen
 • 12/3/2019 – Politiezone regio Turnhout heeft beslist om, gespreid over 4 jaar, 30 bewakingscamera’s te hangen in de zeven gemeentes van de zone. De eerste komt op het Kerkplein in Lille en kan 360 graden draaien en inzoomen. De politie bedient de camera vanuit de dispatching. De beelden worden niet permanent bekeken. De tweede camera in Lille komt vermoedelijk aan de carpoolparking.

Linkebeek

Politiezone Rode : Drogenbos, Linkebeek en Sint-Genesius-Rode

 • 27/07/2020 – Het dorpscentrum van Linkebeek staat sinds deze maand onder cameratoezicht.De bewakingscamera’s hangen op het Gemeenteplein en de Dap­perensquare en in een deel van de Stationsstraat, in het hartje van Linkebeek. Daarmee is een investering gemoeid van iets meer dan 100.000 euro.

Lint

Politiezone HEKLA : Aartselaar, Edegem, Hove, Kontich, Lint

 • 06/06/2018 – Politiezone HEKLA gaat overlast, zoals sluikstorten, aanpakken met de hulp van mobiele camerabewaking. De camera’s zullen ook ingezet worden om een extra oogje in het zeil te houden op evenementen in de regio. “Dit is de start van ons mobiel netwerk”, legt politiecommissaris Dirk Fonteyne uit. “Naast de twee flitscamera’s in Hove zullen dit onze eerste toezichtscamera’s worden in de zone. Ons korps heeft drie mobiele camera’s aangekocht, het gemeentebestuur van Edegem vier en de gemeente Aartselaar nog eens drie. Daarmee gaan we verschillende vormen van overlast zoals sluikstorten bestrijden. Eind juni arriveert ons nieuw anoniem voertuig met ANPR-camera dat geseinde nummerplaten herkent. Een maand later krijgen we dan een nieuwe combi die ook met zo’n slimme camera uitgerust is.” Als de administratie afgerond is op de gemeenteraden kan de zone HEKLA binnenkort dus met twaalf nieuwe camera’s de baan op.
 • 29/11/2022 – De politiezone HEKLA gaat op 10 plaatsen, verspreid over de verschillende gemeenten van de zone, ANPR-camera’s plaatsen. In Edegem komen er op de Prins Boudewijnlaan, de Mechelsesteenweg en de Doornstraat. Tegen half december zouden die camera’s al moeten werken. In Kontich komen er camera’s op de N171 ter hoogte van de Pierstraat en de Keizershoek en op de Grote Steenweg. In totaal gaat het om een investering van een half miljoen euro voor alle ANPR-camera’s in de hele politiezone.
  Het “cameraschild” zal niet alleen bestaan uit nieuwe camera’s. Op sommige plaatsen is er een samenwerking met de politiezones Minos en Lier om camera’s te delen in de grensgebieden.
  Als argument wordt onder meer het wegwerken van de “blinde vlek” tussen Antwerpen en Mechelen, 2 steden die sterk inzetten op ANPR-camera’s, aangehaald.

Linter

Lo-Reninge

 • 10/9/2017 – De politiezone Spoorkin (Veurne, Alveringem en Lo-Reninge) nam gisteren de eerste anonieme politiewagen in gebruik die uitgerust is met een mobiele ANPR-camera. Naast de mobiele camera kocht de politiezone ook twee vaste ANPR-camera’s aan. Die zullen geïnstalleerd worden op de N8 bij de Kraterronde en op de N35 Brugsesteenweg te Veurne.

Lochristi

 • 28/03/2015 – bewakingscamera’s op het kruispunt van de N70 met de N449 (kruispunt Lozen Boer), op de N70 aan de grens van de gemeente Lochristi met Gent en in de Rivierstraat bij het op- en afrittencomplex met de E17.
  Aanvraag voor camera’s aan het OCMW van Lochristi

Lokeren

 • 2008 – Een kritische blogpost over camerabewaking in Lokeren.
 • Februari 2010: 24 camera’s in het stadscentrum.
 • 20/06/2012 – Het stadsbestuur investeert bijna 200.000 euro in bijkomende bewakingscamera’s. Die komen aan het sport- en jeugdcomplex in opbouw en aan de muziekacademie. De camera’s aan het sport- en jeugdcomplex zullen gericht zijn op de parking en fietsstalling. In februari besliste het stadsbestuur al om in het gebouw een vijftal camera’s te hangen. Ook de nieuwe vleugel van de academie voor muziek en woord krijgt bijkomende camerabewaking. Die extra’s camera’s dienen om het park Ter Beuken en een deel van de NMBS-parking in het oog te houden. Om de camera’s aan te sluiten op de schermen in het politiekantoor is het nodig het glasvezelnetwerk uit te breiden, dat zal ruim 22.000 euro kosten.
 • Begin 2016 – Het centrum van Lokeren telt meer dan vijftig bewakingscamera’s. De politie beheert er 24.
 • 26/02/2018 – Er worden bijkomende camera’s geplaatst onder meer in het Pr. J. Charlottepark, aan de rode brug (achter station) en op het Vrijheidsplein.

Lommel

Londerzeel

Politiezone KLM (Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise)

 • (datum?) – 11 camera’s: Brusselsestraat (ter hoogte van het politiecommissariaat), Kerkplein, Kerkstraat, Gildenstraat, gemeentehuis, jeugdhuis Onder Den Toren, OCMW-gebouw, Administratief Centrum, aan de markt en het CM-gebouw.
 • 25/11/2022 – De drie gemeenten van de politiezone KLM kondigen negen trajectcontroles aan, drie in elke gemeente. Voor Kapelle-op-den-Bos gaat het om de Hogerheistraat, Londerzeelseweg en de Molenstraat. In Londerzeel gaat het om de Heerbaan, Zwaluwstraat en Stuikberg. In Meise komen er trajectcontroles op Merchtemsesteenweg vanaf de Driesstraat tot de Smisstraat, in de Hoogstraat en in de Merchtemsesteenweg vanaf de Smisstraat tot de Stationsstraat. De trajectcontroles worden stelselmatig ingevoerd vanaf 1 april tot en met 1 juni 2023.

Lubbeek

Lummen