Aarschot – Alveringem

Aarschot

 • 22/06/2011 – De Grote Markt in Aarschot wordt voortaan gefilmd door drie bewakingscamera’s. Het gaat om twee vaste en een beweegbare camera. Die laatste bereikt niet alleen het volledige marktplein, maar ook de aansluitingen van de aangrenzende straten. De twee vaste camera’s moeten vooral de verzinkbare palen, die het verkeersvrije gedeelte van de Grote Markt afsluiten, in de gaten houden.
 • 09/07/2018 – In het station van Aarschot hangen 11 bewakingscamera’s die o.m. de fietsenstallingen in het oog moeten houden. Hiervoor ging de stad een samenwerkingsovereenkomst met de NMBS aan. Aarschot draagt de investeringskost van 40.410 euro voor de bewakingscamera’s. Verder betaalt de stad ook de exploitatiekosten van 571 euro per camera per jaar. De NMBS staat in de voor de plaatsing.

Aartselaar

Politiezone HEKLA : Aartselaar, Edegem, Hove, Kontich, Lint

 • 06/06/2018 – Politiezone HEKLA gaat overlast, zoals sluikstorten, aanpakken met de hulp van mobiele camerabewaking. De camera’s zullen ook ingezet worden om een extra oogje in het zeil te houden op evenementen in de regio. “Dit is de start van ons mobiel netwerk”, legt politiecommissaris Dirk Fonteyne uit. “Naast de twee flitscamera’s in Hove zullen dit onze eerste toezichtscamera’s worden in de zone. Ons korps heeft drie mobiele camera’s aangekocht, het gemeentebestuur van Edegem vier en de gemeente Aartselaar nog eens drie. Daarmee gaan we verschillende vormen van overlast zoals sluikstorten bestrijden. Eind juni arriveert ons nieuw anoniem voertuig met ANPR-camera dat geseinde nummerplaten herkent. Een maand later krijgen we dan een nieuwe combi die ook met zo’n slimme camera uitgerust is.” Als de administratie afgerond is op de gemeenteraden kan de zone HEKLA binnenkort dus met twaalf nieuwe camera’s de baan op.
 • 29/11/2022 – De politiezone HEKLA gaat op 10 plaatsen, verspreid over de verschillende gemeenten van de zone, ANPR-camera’s plaatsen. In Edegem komen er op de Prins Boudewijnlaan, de Mechelsesteenweg en de Doornstraat. Tegen half december zouden die camera’s al moeten werken. In Kontich komen er camera’s op de N171 ter hoogte van de Pierstraat en de Keizershoek en op de Grote Steenweg. In totaal gaat het om een investering van een half miljoen euro voor alle ANPR-camera’s in de hele politiezone.
  Het “cameraschild” zal niet alleen bestaan uit nieuwe camera’s. Op sommige plaatsen is er een samenwerking met de politiezones Minos en Lier om camera’s te delen in de grensgebieden.
  Als argument wordt onder meer het wegwerken van de “blinde vlek” tussen Antwerpen en Mechelen, 2 steden die sterk inzetten op ANPR-camera’s, aangehaald.
 • 28/06/2023 – Het gemeentelijk sportcentrum werd uitgerust met camera’s, zowel buiten als binnen in de gangen.

Affligem

 • 23/12/2017 – Het gemeentebestuur van Affligem heeft beslist dat er in de gemeente slimme camera’s komen op drie locaties en maakt daarvoor 100.000 euro vrij. Bedoeling is om alles in de loop van 2018 operationeel te hebben. De camera’s zullen deel uitmaken van het cameraschild dat gepland is rond de politiezone TARL (Ternat-Affligem-Roosdaal-Liedekerke).  In Affligem worden ze geplaatst aan de belangrijkste invalswegen: de gewestwegen N208 en de N9. De N208 is de weg aan het op- en afrittencomplex van de E40. Ook aan de spoorwegbrug in de Jan-Baptist Callebautstraat in Teralfene komt een exemplaar te staan. De politiezone had al 600.000 euro voor het cameraschild voorhanden, het Affligemse gemeentebestuur besliste nu om nog eens 100.000 euro te voorzien in de meerjarenplanning.
 • 04/06/2020 – Ternat, Affligem, Roosdaal, Liedekerke en de politiezone TARL kopen gezamenlijk drie camera’s aan die verplaatst kunnen worden. Het reglement daaromtrent zou in juni klaar moeten zijn, de camera’s vanaf de zomer in gebruik. Op gekende hotspots zullen beugels voorzien worden zodat de camera’s er snel opgehangen kunnen worden, bijvoorbeeld het centrum van Liedekerke of het park van Kruikenburg in Ternat.

Alken

Politiezone Kanton Borgloon : Alken, Borgloon, Heers, Kortessem en Wellen

 • 03/01/2020 – De politiezone plaatste in januari 2018 twee ANPR-camera’s op haar grondgebied, waarvan één in Rijkel te Borgloon en één in Heers op de Steenweg ter hoogte van het keuringsstation. Tezamen met Politie Limburg Regio Hoofdstad werd geïnvesteerd in twee ANPR-camera’s, die begin 2019 geplaatst werden op de N76 op de grens tussen Kortessem en Diepenbeek en op de N20 op de grens Kortessem – Wimmertingen. Politiezone Sint-Truiden/Gingelom/Nieuwerkerken heeft twee ANPR-camera’s geplaatst op de grens met Alken waarvan één aan de Steenweg en de andere op de N80. Politiezone Tongeren-Herstappe plaatste op haar grondgebied een ANPR-camera op de grens met Heers en Wallonië.
 • 14/12/2021 – In 2020 plaatste het Agentschap Wegen en Verkeer twee ANPR-camera’s op de N722, waarvan één in Alken op de Steenweg richting Sint-Truiden en één in Sint-Truiden op de Hasseltsesteenweg richting Alken. Vanaf woensdag 15 december zullen die camera’s ook gebruikt worden in het kader van trajectcontrole.

Alveringem

 • 20/07/2010 – In het KBC filiaal in Alveringem gaan onbekende daders aan de haal met een bewakingscamera. :-)
 • 20/9/2017 – De politiezone Spoorkin (Veurne, Alveringem en Lo-Reninge) nam gisteren de eerste anonieme politiewagen in gebruik die uitgerust is met een mobiele ANPR-camera. Naast de mobiele camera kocht de politiezone ook twee vaste ANPR-camera’s aan. Die zullen geïnstalleerd worden op de N8 bij de Kraterronde en op de N35 Brugsesteenweg te Veurne.