Zandhoven – Zwijndrecht

Zandhoven

?

Zaventem

24/04/2018 – Het schepencollege van Zaventem koopt vier mobiele camera’s en een verplaatsbare paal aan. Daarmee wil men “sluikstorten, vandalisme en groepsbijeenkomsten die uit de hand dreigen te lopen” aanpakken. Verwacht wordt dat de camera’s eind mei inzetbaar zullen zijn. Op elke invalsweg naar de gemeente komt er een bordje dat duidelijk maakt dat er camerabewaking is, hoeven we dergelijke bordjes niet telkens te verplaatsen wanneer de camera’s van plaats verwisselen. De aankoop kost de gemeente 36.000 euro.

Zedelgem

(incl. Aartrijke, Loppem, Veldegem)

21/09/2012 – De gemeente Oostkamp plaatst camerabewaking op het kruispunt aan de op- en afrit van de E403 met de Zedelgemsestraat, richting Ruddervoorde. De gemeente Zedelgem kan een tweede camera plaatsen op dit kruispunt aan de kant van Zedelgem. Momenteel staat er een bewakingscamera met nummerplaatherkenning en een overzichtscamera ter hoogte van het Europaplein. Deze is gericht op het verkeer richting centrum.
10/3/2017 – In 2014 kocht de gemeente een vaste verplaatsbare camera aan om zwerfvuil aan te pakken. Die wordt op een twintigtal locaties ingezet om sluikstorters te registreren. Bedoeling is om met meer camera’s nog meer in te zetten op de zogenaamde zwerfvuilgevoelige plaatsen. De camera wordt door pictogrammen aangegeven, maar de camera zelf is onherkenbaar.

Zeebrugge (haven)

Politiezone Brugge
Zeebrugge is een deelgemeente van Brugge, maar wordt hier apart geplaatst omwille van de haven.

12/10/2007 – Het bestuur van de Zeebrugse haven (MBZ) zal in de komende twee jaar dertig tot veertig camera’s installeren in het hele havengebied.
12/09/2018 – Vanaf oktober komen er 12 extra politieagenten voor interventies om mensensmokkelaars en transmigranten op te pakken. Er komen ook meer bewakingscamera’s en er wordt gekeken om de beelden van de camera’s die er nu al hangen, beter te gebruiken. Er zouden nu al zo’n 600 camera’s in het havengebied hangen, alle van privébedrijven. Burgemeester Renaat Landuyt die camera’s meer met elkaar te verbinden en de politie toegang geven tot de beelden.
05/03/2021 – Scheepvaartpolitie krijgt stevig veiligheidshekwerk en poorten De Regie der Gebouwen heeft een vergunning aangevraagd om de site van de Scheepvaartpolitie zeer stevig te beveiligen. Rond het hele complex moet ongeveer 300 meter veiligheidshekwerk komen. De voorgestelde omheining wordt 3 meter hoog op een betonnen sokkel van een halve meter hoog, met verlichting, elektronisch gestuurde camerabewaking, extra toegangscontrole en twee schuifpoorten op rails. Het bedrag van de aanpassingen is niet gekend.
24/06/2021 – Aan de Zeedijk werden vier ultrascherpe bewakingscamera’s geïnstalleerd. Ze staan op palen ter hoogte van de surfclub, de Londenstraat, de Saint-George’s Day Promenade en het Gerlacheplein. De camera’s kunnen 360 graden draaien en zijn door de infraroodfunctie ook ’s nachts inzetbaar. Aan de toestellen hangt een stevig prijskaartje van in totaal 87.000 euro, gesubsidieerd door de Europese Unie in het kader van het Beacon-project, dat als doelstelling heeft om havens te beveiligen tegen transmigratie. Met de camera’s heeft de politie ook permanent zicht op duinengebied De Fonteintjes, waar soms kampementen van transmigranten opduiken. Ter hoogte van de appartementen worden de beelden wazig gemaakt.Eind vorige maand werd tussen de voormalige militaire kazerne Knapen, die Brugge tot een park omvormt, en de spoorwegen een beveiligde omheining geplaatst over een traject van 500 meter. Langs de omheining werden nog eens drie bewakingscamera’s en vijf thermische camera’s geïnstalleerd om indringers te detecteren. De kosten hiervoor lopen op tot 300.000 euro, grotendeels gefinancierd door UK Borderforce, een Britse overheidsdienst.
18/02/2022 – De haven van Zeebrugge wordt extra beveiligd om te vermijden dat transmigranten via die weg de oversteek richting Groot-Brittannië proberen maken. Daarvoor krijgt de haven financiële steun van de Britten. Er komt een centrale controlekamer waar bijna alle camerabeelden vanuit de haven gemonitord worden. Op ‘zwakke’ plaatsen komen er nog extra camera’s. Op bepaalde plaatsen zullen de hekken vervangen worden door een ‘smart fence’. Als iemand probeert op de hekken te klimmen, zal dat automatisch een signaal doorsturen.
West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé blijft ook ijveren voor een thermisch cameraschild aan onze volledige kust. De warmtecamera in De Panne, die na een testperiode weer werd uitgeschakeld, wordt opnieuw in gebruik genomen.
Een deel van de investeringen gaat ook richting politie Westkust om de grens met Frankrijk beter te kunnen observeren.

Zele

Februari 2011 – Meerdere camera’s op het industrieterrein. 8 vaste camera’s in de uitgaansbuurt rond de Kloosterstraat. Camera’s aan de spoorweg in de Industriestraat, aan de Herdersstraat en de overkant van de N47, aan de Dommekensstraat, de Lindenstraat en de Zevensterrestraat. Camera in de kerk van Huivelde. Plannen voor uitbreiding van het cameranetwerk naar Zandberg en de Dokter Armand Rubbensstraat. Sedert eind 2010 ook negen camera’s aan het station. Kostprijs 54.000 euro, betaald door de spoorwegmaatschappij. De beelden worden door de NMBS in de nationale controlekamers in Brussel bekeken, maar kunnen ook naar de lokale politie doorgestuurd worden.
24/3/2017 – De gemeente plaatste in het verleden al 52 camera’s in de Kloosterstraat en in het industriepark. Binnenkort komen er vijftien camera’s bij in het centrum van de gemeente. Ze komen op sportpark Ter Elst, aan de rotonde op de Markt, op de Zandberg, aan de hondenschool op de Bunder, aan de fietsparking van het station, het Van Daelecentrum, Park Peeters en het speelplein in de schrijverswijk. Begin volgend jaar zullen de camera’s in dienst genomen worden. Kostprijs: 216.000 euro. In de volgende legislatuur wil de politie inzetten op nummerplaatherkenning op de invalswegen.
23/02/2020 – Oppositiepartij Open Vld pleit voor camerabewaking in het Voedselbos.
31/10/2022 – Vanaf 1 november registreren ANPR-camera’s alle wagens die de verkeerssignalisatie ter hoogte van de knips Markt, Koevliet en Elststraat negeren.

Zelzate

04/06/2014 – De vrachtwagensluis die het zware verkeer op de R4/Kanaalstraat uit het centrum van Zelzate moet weren, zal ook dienst doen als bewakingscamera die verdachte voertuigen via de nummerplaat kan identificeren.

Zemst

?

Zoersel

Politiezone Voorkempen : Brecht, Malle, Schilde en Zoersel

19/06/2014 – De ANPR-camera’s aan de Rodendijk in Zoersel zijn momenteel aan het proefdraaien.
13/09/2018 – ANPR-camera’s op de Berkenlaan aan het kruispunt met de Boshuisweg (Halle – grenzend aan Zandhoven), op de Eikenlaan aan het kruispunt met de Kasteeldreef (Halle), op de Kapellei aan het kruispunt met de Eikenlaan (Halle), op de Rodendijk aan de E34 (Zoersel), op de Westmallebaan aan de grens met de Zoerselbaan (N179 tussen Malle en Zoersel), op de Oostmallebaan aan het kruispunt met De Schaaf (Zoersel), op de Raymond Delbekestraat voor een trajectcontrole tussen Brecht en Schilde (Sint-Antonius), op de weg van Turnhoutsebaan Schilde naar Abdijlaan in Brecht, op de Sint-Antoniusbaan (tussen Sporkenlaan en Hallebaan) en Sint-Antoniusbaan-Voorne (tussen Kleistraat en kruispunt met de Smissestraat) voor een trajectcontrole (Zoersel).

Zonhoven

14/07/2016 – De politie Limburg Regio Hoofd stad stelde op 13 juli 2016 een ANPR-camera in werking op de Houthalenseweg in Zonhoven.

Zonnebeke

27/03/2019 – In het kasteeldomein hangt aan het sanitair blok achter bibliotheek De Letterschuur al sinds vorig jaar een vaste bewakingscamera zonder dat de installatie vooraf werd goedgekeurd. Dat kwam aan het licht tijdens de gemeenteraad toen de oppositie vroeg wie de bestelbon voor die camera heeft getekend, wie de camera daar heeft gehangen en wie die beelden bekijkt. Die verwees ook naar de wet op de privacy. Een antwoord van de burgemeester kwam er niet.
24/04/2019 – Afvalintercommunale Mirom zet camera’s in om de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten aan te gaan.
13/05/2019 – In opdracht van Politiezone Arro Ieper komt er een systeem van camerabewaking dat meer dan 400 camera’s in de 10 gemeenten centraal laat beheren. Het gaat om een systeem dat onder andere automatisch verdachten volgt en waarmee gezochte personen snel zijn terug te vinden op opgeslagen beelden. Eén intelligent camerasysteem voor 10 Belgische gemeenten

Zottegem

Politiezone Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem

Chronologisch

 • 26/04/2009 – 22 camera’s in het NMBS station.
 • 07/11/2015 – Open Vld Zottegem pleit voor de installatie van camera’s om de veiligheid in het stadscentrum te verhogen. De liberalen denken in de eerste plaats aan de Markt en het Stationsplein. Burgemeester Jenne De Potter zegt het voorstel te willen onderzoeken. – bron: Het Laatste Nieuws
 • 18/01/2017 – Zottegem investeert 54.000 euro in camerabewaking in het centrum. Er komen camera’s op de Markt en op het Stationsplein.
 • 02/06/2017 – Er loopt een procedure voor de aankoop van een mobiele camera.
 • 07/02/2018 – Half maart wordt de camerabewaking in het centrum operationeel. De zes camera’s komen op het Stationsplein en de Markt. Ze moeten een duidelijk beeld geven van beide pleinen en hun toegangswegen.
 • 23/04/2018 – Omdat mobiele camera’s te opvallend aanwezig zijn, zal Zottegem zogenaamde wildlife-camera’s inzetten tegen sluikstorten en zwerfvuil. Dat zijn kleine onopvallende toestellen die geschikt zijn om buiten te filmen en te fotograferen en makkelijk te plaatsen zijn op een verlichtingspaal of in een wagen. Een eerste toestel zou binnen enkele weken operationeel zijn.
 • 30/04/2019 – De gemeenteraad heeft de installatie van acht camera’s rond de kerk van Bevegem goedgekeurd. 1 camera zal door de stad Zottegem aangekocht worden, 7 door de kerkfabriek. Bedoeling is om de omgeving van de kerk en het speelpleintje te monitoren. De beelden komen toe op het politiecommissariaat, kunnen daar live worden bekeken, worden daar ook opgeslagen en bewaard gedurende 1 maand. De oppositie is kritisch over de effectiviteit van de camera’s. Volgens SP.A-raadslid Louis Van Rijsselberge zijn de evaluaties van het effect van cameragebruik niet eenduidig positief. “Het is zelfs bewezen dat veiligheidscamera’s op openbare plaatsen een zeer beperkt tot geen effect op overlast en agressie. Vaak verplaatst de overlast zich gewoon of treedt er gewenning aan de camera’s op doordat een politie interventie te lang op zich laat wachten. Ook lukt het blijkbaar niet om de camera’s ‘s nachts te bemannen, net wanneer er de meeste overlast wordt veroorzaakt. Nochtans is het live bekijken van deze beelden een belangrijke voorwaarde voor een geslaagd camerabeleid. Gewoon een camera neerplanten en hopen dat dit alle problemen oplost is nonsens.” (bron: Nuus)
 • 10/09/2019 – Zottegem voert de strijd tegen sluikstorters verder op. Sinds begin 2019 werd de ‘wildlife’-camera op 6 verschillende locaties geplaatst: Lyceumstraat/Broeder Mareslaan, Heilig Hartplein, Pijperzele, Rijkbos, Zavel en Hospitaalstraat. Omdat op die manier slechts éénmaal een dader geïdentificeerd kon worden, werden er begin mei nog een aantal camera’s bijgekocht. Het blijft een rare kronkel: sluikstorten tegengaan met camera’s lukt niet, dus kopen we nog wat camera’s bij. Begrijpe wie kan.
 • 11/03/2020 – De politiezone investeert in 2020 o.m. in een mobiele ANPR-camera (kostprijs 5.000 euro) en een videowall waar ook de beelden van de bewakingscamera’s aan het station en in het centrum van Zottegem en van Bevegem toekomen.
 • 01/08/2020 – Nadat een auto bekrast werd in de Arthur Scheirisstraat, bleek dat de bewakingscamera’s in het centrum al een paar weken niet werkten. Het technisch probleem met een van de camera’s in het cameranetwerk zou ondertussen verholpen zijn door de leverancier/installateur. Niemand had het euvel blijkbaar opgemerkt.
 • 06/10/2022 – Op vraag van de stad heeft de NMBS een mobiele camera aan de achterkant van het station geplaatst. De camera staat op het terrein van basisschool Graaf Van Egmont en brengt de volledige fietsenstalling in beeld.
  Het stadsbestuur kondigt ook een volgende camera aan de rotonde beneden de Heldenlaan aan.

In beeld

God ziet u, maar aan de kerk van Bevegem heeft hij een paar handlangers hangen. Acht camera’s houden er de buurt in de gaten.

Zoutleeuw

26/07/2016 – Vanaf oktober 2016 worden de ANPR-camera’s op de Linterseweg in Zoutleeuw in gebruik genomen. De trajectcontrole begint  op de gemeentegrens Linter-Zoutleeuw en eindigt ter hoogte van het kruispunt Linterseweg-Roelstraat. De kostprijs bedraagt 75.000 euro.

Zuienkerke

Politiezone Blankenberge / Zuienkerke

30/04/2014 – De politiezone Blankenberge-Zuienkerke heeft beslist om een ANPR-camera te kopen. De camera komt op de grens tussen Zuienkerke en Brugge. Met deze ANPR-camera wil de politiezone instappen in het provinciaal schild dat de gouverneur in heel West-Vlaanderen wil uitrollen.”

Zulte

8/6/2016 – Deinze en Zulte hebben het licht op groen gezet voor de plaatsing van extra ANPR-camera’s in de politiezone Deinze-Zulte. De politiezone investeerde in 2014 reeds in ANPR-camera’s op vijf locaties: het kruispunt Gaversesteenweg- Karrewegstraat in Petegem, de Emiel Clauslaan ter hoogte van de Karrestraat in Astene, de Leernsesteenweg aan het rond punt Sint-Martens-Leerne, op de N43 aan de Statiestraat in Zulte en Lotenhullestraat-Beekkant in Vinkt. De camera’s in de Emiel Clauslaan worden gerecupereerd om te gebruiken op een andere locatie. Zij zijn daar niet meer nodig omdat de politiezone Schelde-Leie dit jaar ook investeert in de plaatsing van ANPR-camera’s. De bijkomende vaste ANPR camera’s zullen op vier nieuwe locaties het binnenkomend en uitgaand verkeer in de politiezone registreren: in de Kerkstraat in Olsene ter hoogte van het oude kerkhof, op de Kortrijksesteenweg ter hoogte van Sint-Jozef in Petegem, op de Oudenaardsesteenweg in Petegem en op de Tieltsesteenweg in Deinze. Op elke nieuwe locatie zijn er twee camera’s die elk ongeveer €15.000 kosten. De gezamenlijke kostprijs bedraagt ongeveer €120.000.
1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.
04/02/2022 – Er komt een trajectcontrole in de Waregemstraat. Het project is een samenwerking met het gemeentebestuur van Waregem. Ook daar komt een trajectcontrole in de Zultseweg.

Zutendaal

Politiezone CARMA : Genk, As, Oudsbergen, Zutendaal, Houthalen-Helchteren, Bocholt, Bree en Kinrooi

16/08/2018 – Het gemeentebestuur plant ANPR-camera’s om zwaar verkeer uit het centrum te weren. Er komt nog een mobiliteitsstudie die de plaatsing van de toestellen voorafgaat.

Zwalm

Politiezone Brakel-Horebeke-Maarkedal-Zwalm

20/3/2019 – De politie van de zone Brakel/Maarkedal/Horebeke/Zwalm mag nu ook op het grondgebied van Zwalm een ANPR-camera inzetten. De gemeenteraad zette hiervoor het licht op groen.
20/4/2020 – Nadat een sluikstorter de afgelopen maanden al vier keer gebruikte luiers achterliet in de Zwalmbeekvallei, koopt de gemeente  2 mobiele camera’s aan. “Ze zullen op het hele grondgebied ingezet worden maar zeker ook aan de Zwalmbeek om deze sluikstorter te proberen vinden”, verklaart burgemeester Eric De Vriendt.  (VRTNWS)
26/10/2022 – De korpschef van de politiezone Brakel-Horebeke-Maarkedal-Zwalm vraagt de principiële toestemming om op het grondgebied van de politiezone gebruik te maken van vaste, tijdelijk vaste en mobiele camera’s, dashcams en bodycams.

Zwevegem

Politiezone Mira (Waregem, Zwevegem, Anzegem, Avelgem, Spiere-Helkijn)

 • In 2014 koopt de politiezone Mira een mobiele ANPR-camera aan. Daarmee zal iedere lokale politie in het voormalige gerechtelijke arrondissement Kortrijk over zo’n mobiele nummerplaatherkenner beschikken. (9/4/2014)
 • Tegen eind 2017 ontrolt de politiezone een eigen cameraschild. Op invalswegen komen 15 camera’s met nummerplaatherkenning om de grenscriminaliteit tegen te gaan. In Waregem komen er acht camera’s met nummerplaatherkenning aan het op- en afrittencomplex met de E17 en twee camera’s die voor trajectcontrole dienen. Anzegem krijgt een camera in Kaster en in Vichte komt eind dit jaar nog een ANPR-camera op het kruispunt van de Oudenaardestraat en de N36. Waregem investeert 150.000 euro, de andere gemeenten investeren 20.000 euro. Alleen Avelgem doet voorlopig niet mee en focust zich eerst op haar bewakingscamera’s.
 • De politiezone schaft een ‘half- anoniem’ snel interventievoertuig met ANPR technologie aan (17/4/2019).
 • In 2020 verhuisde het politiekorps van Politiezone Mira naar een ultramodern nieuw commissariaat. RTS installeerde in en rond dit gebouw camera’s die, net zoals de camera’s in de stad, uitgerust zijn met zogenaamd intelligente software.
  Ook de wijkpost van Vichte wordt uitgerust met 2 IP-camera’s.
 • 29/04/2020 – De gemeenteraad van Zwijndrecht heeft de aankoop goedgekeurd van een reeks bewakingscamera’s die geplaatst worden in en rond het sportcentrum Den Draver. Aan jeugdcentrum Den Trechter hangen reeds camera’s.
 • 26/12/2022 – Ibogem zal camera’s plaatsen bij textielcontainers. Daartoe werd in het nieuwe bestek voor de inzameling van textiel op het openbaar domein opgenomen dat elke locatie een statief voor een camera krijgt. Het gaat over meer dan veertig plaatsen verspreid over Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht.

Zwijndrecht

 • 29/04/2020 – De gemeenteraad van Zwijndrecht heeft de aankoop goedgekeurd van een reeks bewakingscamera’s die geplaatst worden in en rond het sportcentrum Den Draver. Aan jeugdcentrum Den Trechter hangen reeds camera’s.
 • 26/12/2022 – Ibogem zal camera’s plaatsen bij textielcontainers. Daartoe werd in het nieuwe bestek voor de inzameling van textiel op het openbaar domein opgenomen dat elke locatie een statief voor een camera krijgt. Het gaat over meer dan veertig plaatsen verspreid over Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht.