Laakdal – Leopoldsburg

Laakdal

 • 30/09/2023 – De politiezone Geel-Laakdal-Meerhout neemt vanaf het najaar 28 bodycams in gebruik.

Laarne

 • 28/6/2016 – De politiezone Wetteren/Laarne/Wichelen wordt vanaf eind juni bewaakt door 7 vaste en één mobiele ANPR-camera’s. 32 bedrijven uit de zone investeerden mee in het systeem om de inbrakenplaag in te dijken. Het kostenplaatje van het cameraschild bedraagt 320.000 euro. De vaste camera’s staan aan de op- en afrittencomplexen van de E17, E40 en R4, aan de bruggen over de Schelde in Wichelen en Wetteren, op Bohemen in Wichelen en aan het station in Kwatrecht.

Laken

 • datum? – Camera’s in de belangrijkste winkelstraten, o.m. in de Maria-Christinastraat, op het Bockstaelplein en het Willemplein. Camera’s in het zwembad.

Lanaken

Politiezone LaMa (Lanaken, Maasmechelen)

 • 27/12/2021 – Politiezone LaMa krijgt twee mobiele ANPR-camera’s. Daarnaast zijn veertien ANPR-camera’s aan een update toe.

Landen

 • 22/12/2023 – De gemeente investeert in 2024 een bedrag van 236.000 euro voor het plaatsen van ANPR-camera’s voor trajectcontroles. Die komen onder meer aan de N80 Steenweg op Sint-Truiden en aan de Hannuitsesteenweg vanaf Walsbets tot de Koningin Astridlaan.

Langemark-Poelkapelle

 • 24/2/2019 – Het nieuwe recyclagepark is sinds kort voorzien van camerabewaking.
 • 24/04/2019 – Afvalintercommunale Mirom zet camera’s in om de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten aan te gaan.
 • 13/05/2019 – In opdracht van Politiezone Arro Ieper komt er een systeem van camerabewaking dat meer dan 400 camera’s in de 10 gemeenten centraal laat beheren. Het gaat om een systeem dat onder andere automatisch verdachten volgt en waarmee gezochte personen snel zijn terug te vinden op opgeslagen beelden. Eén intelligent camerasysteem voor 10 Belgische gemeenten

Lebbeke

Lebbeke, Wieze, Denderbelle
Politiezone Buggenhout/Lebbeke

 • 07/07/2012 – De gemeente zal ruim 66.000 euro investeren in camerabewaking. In totaal 30 camera’s zullen een oogje in het zeil houden bij cc De Biekorf, het sportcentrum, de gebouwen van de gemeentelijke technische dienst in de Leo Duboisstraat, de bibliotheek, de parking van het AC en de cellen in het politiekantoor. De beelden komen centraal bij de politie terecht, maar ook elke andere betrokken dienst kan ze lokaal individueel bekijken. De gemeente zal via de politiezone ook meer samenwerken met buurgemeente Buggenhout. De aanschaf van een infrarode, mobiele camera moet in beide gemeenten het sluikstorten in straten en bij glascontainers inperken. “In het kader van de wet op de privacy zullen borden bij de gemeentegrenzen de aanwezigheid van camera’s aankondigen.”
 • 05/11/2019 – Het gemeentebestuur onderzoekt of er camerabewaking moet komen op het kerkhof van Lebbeke. Burgemeester Raf De Wolf (N-VA): “We zullen onderzoeken of dit nuttig is. De overlast is wel niet van die grootte dat zich hier echt een serieus probleem voordoet. We moeten dan afwegen of het plaatsen van camera’s op deze site voldoende nut hebben.”
 • 21/05/2024 – Politiezone Buggenhout-Lebbeke plaatst 16 ANPR-camera’s en 16 overzichtscamera’s in Buggenhout en Lebbeke. De camera’s worden vanaf juni operationeel.
  In Lebbeke zijn er extra camera’s geplaatst in de Opwijksestraat, de Brusselsesteenweg en de Sasbaan. In Buggenhout staan er in de Kasteelstraat, in de Ravenstraat en net voorbij de Broekstraat, in Eeksken, net over de grens in Opwijk.
  Het gaat om een investering van 410.000 euro, waarvan 270.000 euro door de politiezone is gefinancierd en 140.000 euro door de gemeente Opwijk.

Lede

 • 24/11/2018 – De gemeente installeert camera’s op de site Markizaat. Het gaat om drie camera’s met gezichtsherkenning, bewegingssensoren, autotracking en een dag- en nachtfunctie. De kosten worden op 10.000 euro geraamd. Enkel Groen-raadslid Bart Heestermans onthield zich bij de stemming.

Ledegem

 • 09/02/2018 – Afvalintercommunale IVIO gaat verplaatsbare camera’s aan de glasbollen plaatsen.

Lendelede

 • februari 2011 – In Lendelede (dat deel uitmaakt van politiezone Vlas – zie Kortrijk) zijn er plannen om met mobiele installaties af en toe controles uit te voeren.
 • 09/02/2018 – Afvalintercommunale IVIO gaat verplaatsbare camera’s aan de glasbollen plaatsen.

Lennik

Politiezone Pajottenland (Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen)

 • oktober 2010 – Eén camera in de Algoetstraat, drie op de Markt, één in de Karel Keymolenstraat en twee op het Masiusplein.
#FAIL  Camera aan gevel complete verrassing (Het Nieuwsblad 05/10/2010)
In Lennik werden zeven bewakingscamera’s geplaatst in het dorpscentrum. Eén camera werd geplaatst in de Algoetstraat, drie op de Markt, een in de Karel Keymolenstraat en twee op het Masiusplein. Bijna alle camera’s werden bevestigd aan een bestaande paal of muur. Behalve eentje. Tijdens de afwezigheid van de bewoners had de gemeente de bewakingscamera in de Frans Devoghellaan bevestigd aan hun voorgevel -vlak naast het slaapkamerraam.
“Men heeft ons hierover nooit iets gevraagd of gezegd. Dit was voor ons een volslagen verrassing. En neen, we zijn hiermee zeker niet opgezet. Voor ons mag die camera liefst zo snel mogelijk verhuizen. Vijf jaar geleden vernieuwden we onze voorgevel. Onder meer hebben we alle kabels die over de muur liepen in een buis laten inwerken omdat dit esthetischer was. Het heeft ons toen 25.000 euro gekost. En nu hangt er plots zo’n camera aan de gevel … De gemeente had op zijn minst toelating kunnen vragen. Bovendien staat naast ons huis een gebouw van de gemeente. We begrijpen niet waarom ze dan daar hun camera niet hangen.”
 • 19/04/2021 – Politie Pajottenland rolt fase 5 van het camerabeleidsplan uit en neemt vier nieuwe ANPR-camera’s op gewestwegen in de zuidwestelijke uithoek van de politiezone in gebruik. Naast de camera’s in de Geraardsbergsestraat in Galmaarden, in de buurt van de Patriot op de grens van Herne met Edingen en in de Beverstraat in Viane op de grens van Geraardsbergen met Bever is nu ook de camera op Commijn (Bever) op de gewestweg N263 ter hoogte van het kruispunt met Romont en op de grens met Silly operationeel. Met Geraardsbergen werd overeengekomen dat op dezelfde gewestweg op de grens met Viane in de Beverstraat eveneens een ANPR-camera zou geplaatst worden.
  Het camerabeleidsplan loopt nog verder. Politie Pajottenland: “Naast de op termijn 17 voorziene ANPR-camera’s met eventueel bijhorende trajectcontroles en andere controlemogelijkheden benut de politie ook nog de roodlicht- en snelheidscamera’s her en der in de zone, de bewakingscamera’s op de Markt in Lennik en mobiele camera’s in de strijd tegen sluikstorten.”
  Trajectcontrole is momenteel operationeel op 6 sites: in Lennik op de Ninoofsesteenweg (N8), de Jozef Vandenbosschestraat (N282), de Brusselstraat (N282) en de Schapenstraat, in Herne op de steenweg Asse in Kokejane (N285) en in de Gooikse deelgemeente Oetingen op de as Kerkstraat/Lenniksestraat.”

Leopoldsburg

 • 19/01/2015 – Vijf camera’s houden de stationsbuurt in de gaten.
 • 20/12/2016 – De gemeenten Peer, Hechtel-Eksel en Leopoldsburg trekken 600.000 euro uit voor uitbreiding van het netwerk van anpr-camera’s in de politiezone Kempenland. De 7 tot 8 camerasites moeten nog vastgelegd worden. In de tweede helft van 2017 moet het cameraschild operationeel zijn.
 • 03/04/2020 – Vanaf vandaag zijn de anpr-camera’s langs de Kamperbaan tussen Hechtel-Eksel en Leopoldsburg actief.
  Binnen politiezone Kempenland hangen er reeds anpr-camera’s langs de Peerderbaan tussen Hechtel-Eksel en Wijchmaal, langs de Lommelsebaan in Hechtel-Eksel, de Lommelsesteenweg in Leopoldsburg en in het centrum van Peer.
 • 10/05/2024 – De gemeenteraad geeft unaniem goedkeuring om tijdens Kamp Knalt, op het Koningin Astridplein, bewakingscamera’s te installeren. Er komen camera’s op drie invalshoeken van het plein.