Schelle – Stekene

Schelle

  • 05/10/2012 – Autonoom gemeentebedrijf Fluctus plaatst drie camera’s aan het park en één camera aan het speelpleintje van de Kattenberg. Kostprijs ongeveer 30.000 euro. (05/10/2012)

Scherpenheuvel-Zichem

Politiezone Demerdal (Diest en Scherpenheuvel-Zichem)

  • Maart 2011 – De gemeente besliste om bewakingscamera’s de omgeving van de afvalbollen aan de Basilieklaan te laten filmen.
    In 2011 worden ook voor het eerst 6 bewakingscamera’s ingezet om carnavalvierders in het oog te houden.
  • 4/11/2017 – De gemeente stapt mee in het voorstel van EcoWerf om mobiele camera’s te plaatsen bij glascontainers. Scherpenheuvel-Zichem is de zesde gemeente die intekent op de huur van camera’s, na Begijnendijk, Bekkevoort, Boortmeerbeek, Leuven en Tienen. De administratieve opstart bedraagt 4.500 euro per gemeente. De huur van een mobiele camera gaat ongeveer 539 euro per week kosten. Personeel van EcoWerf zal de camerabeelden beheren en de vaststellingen doen. De lokale politie wordt ingeschakeld om de sancties op te maken.
  • 17/7/2018 – Vanaf september worden mobiele camera’s gehangen op vier glasbolsites in Scherpenheuvel en Averbode. De camera’s zullen er drie of vier keer per jaar, telkens voor enkele weken, hangen. De vier uitgekozen plaatsen zijn de Molenstraat (parking naast het kerkhof), Prins Alexanderstraat (vlakbij jeugdhuis ’t Boemelke), de Koestraat (aan dancing De Kroon) en de Molenvijver in Averbode. Verder beschikt de politiezone zelf over twee mobiele camera’s. Die worden gebruikt bij evenementen zoals de kermis.
  • 07/11/2019 – Politiezone Demerdal neemt een Volkswagen Transporter in dienst die permanent uitgerust is met een ANPR-camera.

Schilde

Politiezone Voorkempen : Brecht, Malle, Schilde en Zoersel

  • 19/06/2014 – De ANPR-camera’s in de Houtlaan in Schilde zijn aan het proefdraaien.

Schoten

  • 25/09/2015 – De gemeente heeft haar eerste slimme (ANPR) verkeerscamera aan de Horstebaan in gebruik genomen. De komende vijf jaar komen er liefst 18 van dergelijke camera’s in Schoten.(Nieuwsblad)

Sint-Genesius-Rode

Politiezone Rode : Drogenbos, Linkebeek en Sint-Genesius-Rode

Sint-Gillis-Waas

Sint-Katelijne-Waver

  • 30/11/2021 – De Stationsberg in Sint-Katelijne-Waver kreeg in het voorjaar een ANPR-camera. Die controleert of er geen zwaar vervoer over de berg komt. Nu heeft het gemeentebestuur contact opgenomen met Proximus om de mogelijkheden van de bestaande camera en een extra camera aan de andere kant van de Stationsberg uit te breiden.
  • 14/12/2021 – Het uitbouwen van het netwerk van ANPR-camera’s wordt om budgettaire redenen opgeschoven naar een latere periode.

Sint-Laureins

  • 1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.
  • 24/11/2018 – Politiezone Meetjesland Centrum plant het uitbouwen van een ANPR-netwerk op haar grondgebied (Eeklo, Kaprijke, Sint-Laureins. De camera’s (Dual Lane met frontaal zicht in beide richtingen met een overzichtscamera en aangesloten op het nationaal netwerk) komen voor Sint-Laureins aan de N456 Molenstraat (net voorbij het kruispunt Oudemansdijk/Mollekot) en de N455 Sint-Margrietestraat (net voorbij het kruispunt met Hondseindestraat).

Sint-Lievens-Houtem

Politiezone Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem

  • 11/03/2020 – De politiezone investeert in 2020 o.m. in een mobiele ANPR-camera (kostprijs 5.000 euro) en een videowall.

Sint-Martens-Latem

Politiezone Schelde-Leie : De Pinte, Gavere, Nazareth en Sint-Martens-Latem

  • 1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.

Sint-Niklaas

Cijfers 07/12/2021 – Er hangen in totaal 88 camera’s op het grondgebied van de stad. Vanaf januari 2022 komen daar nog een aantal zgn. slimme camera’s bij die ongewenst en doorgaand verkeer uit woonwijken en verkeersluwe zones moeten weren.

  • 25/10/2006: Gecontesteerde privé-camera op openbaar terrein. Een man stond voor de tweede keer in zes jaar tijd voor de rechter omdat hij bewakingscamera’s plaatste waarmee hij de hele straat kon bespioneren.
  • 08/09/2012: Opmerkelijk: De Turkse moskee in de Hazewindstraat plaatst dertien camera’s in en rond het gebouw. Bedoeling is moslims met eventuele extremistische ideeën tijdig op te sporen. Meer lezen: Moskee plaatst 13 camera’s
  • 4 camera’s aan de Grote Markt. 2 camera’s aan de bibliotheek. Telkens 1 camera aan het plein achter de oude kerk, aan de Sacramentstraat, de Salons voor Schone Kunsten, de Witte Molen en de brandweerkazerne.13 camera’s in de Kleine Peperstraat.
  • 31/01/2014: De stad Sint-Niklaas breidt haar camerasysteem fors uit van 4 naar 21 camera’s. De lokale politie beschikte al over twee camera’s op de Grote Markt en twee op het nabijgelegen Apostelplein. Nu zijn daar 17 camera’s bijgekomen op verschillende plaatsen in het stadscentrum en de stationsbuurt. Het camerasysteem kost 325.000 euro.
  • 27/01/2016 – De Sint-Niklase politie pleit voor extra camera’s op vier locaties: Zwijgershoek, Heymanplein (omgeving van de Mgr. Stillemansstraat), de rotonde aan het zwembad en het kruispunt Driekoningen. Momenteel hangen er camera’s op 21 verschillende plaatsen in het centrum. De politie wil ook op alle op- en afritten van E17 camera’s. In de gemeenteraad staat niet iedereen te springen voor extra camera’s.
“In tijden van budgettaire schaarste moeten we de afweging maken of we investeren in mensen dan wel in dure camera’s”, zegt Bart De Bruyn (Groen).
  • CD&V-gemeenteraadslid Jos De Meyer vraagt dan weer een betere verlichting aan Zwijgershoek. (bron: De Standaard)
    3/11/2017 – De stad gaat gebruik maken van ANPR-camera’s die nummerplaten herkennen. Die worden vanaf begin 2018 geplaatst in de straten waar éénrichtingsverkeer wordt ingevoerd of die worden ingericht als voetgangerszone. Zo’n camera kost ongeveer 20.000 euro. De ANPR-camera’s komen al zeker in de Collegestraat en Paul Snoekstraat (voetgangerszone) en in de Hoveniersstraat (éénrichtingsstraat).
  • 26/04/2018 – Sinds 2013 is er camerabewaking in de stationsomgeving en een laatste camera werd geplaatst in 2017. De NMBS onderzoekt of er nog bijkomende bewakingscamera’s nodig zijn.
    30/09/2019 – Aan de voorgevel van het stadhuis van Sint-Niklaas komen twee extra camera’s. Aanleiding is het herhaaldelijk vandalisme aan het Sinterklaasbeeld. De twee camera’s worden toegevoegd aan het uitgebreide cameranetwerk in de binnenstad. Er zijn al camera’s aan de luifels van de Nieuwstraat en Collegestraat. Die kunnen 360 graden draaien en houden de zijgevels in de gaten. Nu wordt ook de voorgevel van het stadhuis constant in het oog gehouden.
  • 24/10/2021 – Naast de 40 bewakingscamera’s in het centrum hangen er momenteel 19 ANPR-camera’s in heel Sint-Niklaas. Daar komen begin 2022 negen nieuwe ANPR-camera’s in het stadscentrum bij. Die worden ingezet voor de controle op de bestaande voetgangersgebieden van de Stationsstraat en de Nieuwstraat, voor de controle op de bestaande verkeersluwe zones van de Kroonmolenstraat, Paul Snoekstraat en Collegestraat en voor de nieuwe verkeersfilters in de Lindenstraat en Breedstraat.
  • 12/06/2022 – Op een vraag van Jos De Meyer (CD&V) rond de omstreden camera’s van het Chinese Hikvision, laat de stad weten dat alle bewakingscamera’s van de stad Sint-Niklaas binnenkort van het merk Axis zullen zijn, een Europese fabrikant. Er worden enkel camera’s geplaatst waarvan de dataopslag niet buiten Europa gebeurt.
Het kan toch! – De oppositiepartijen in Sint-Niklaas hebben hun bedenkingen. Tijdens de gemeenteraad drongen ze aan op een grondig debat over het verdere gebruik van camera’s in de stad, alvorens dit in te voeren. “Er komen heel veel camera’s bij, bijna geruisloos. We vinden dat er eerst een algemene visie moet zijn”, aldus Jos De Meyer (CD&V). Kris Van der Coelden (Vooruit) vreest dat het een soep wordt. “De problemen zijn reëel, maar deze aanpak mag niet het begin zijn van een beleid waarin elke buurt of straat pleit voor camera’s om het autoverkeer uit de eigen omgeving weg te houden en ergens anders naartoe te leiden.” Voor PVDA hebben camera’s niet altijd het gewenste effect. “Camera’s vervangen geen mensen, maar zorgen net voor extra werklast.”

Sint-Pieters-Leeuw

  • Cameraplan Sint-Pieters-Leeuw (pdf) – Verslag van de Commissie veiligheid 25/10/2011
  • 26/06/2015 – Er komen zes bewakingscamera’s in de stationsbuurt in Ruisbroek. De parking en de voetgangerstunnel krijgen elk drie camera’s die 360 graden rond hun as kunnen draaien. De gemeente investeert zo’n 48.000 euro in het systeem. Reden die het gemeentebestuur opgeeft: om het veiligheidsgevoel op te krikken.
QUOTE – Korpschef Mark Crispel: “Op basis van cijfers kunnen we stellen dat de stationsomgeving eigenlijk niet zo onveilig is.”
  • 26/09/2015 – De zes camera’s worden in werking gesteld. De burgemeester herhaalt de quote van de korpschef.
QUOTE – “Het is niet zo dat er aan het station van Ruisbroek veiligheidsproblemen zouden zijn. De camera’s moeten vooral mensen een groter veiligheidsgevoel geven.”
  • 22/01/2018 – Politiezone Zennevallei (Sint-Pieters-Leeuw, Halle, Beersel) heeft plannen om het cameraschild rond de zone fors uit te breiden. Op termijn moeten er in totaal meer dan vijftig slimme camera’s komen, al dan niet gekoppeld aan trajectcontrole. In Sint-Pieters-Leeuw wordt het aantal uitgebreid, terwijl in Halle en Beersel de eerste stuks geïnstalleerd worden. Daarnaast worden ook een anoniem voertuig en een gestreept voertuig aangekocht, beiden uitgerust met een ANPR-camera. Het is de bedoeling alles nog in 2018 in gebruik te nemen. Door de forse verhoging van het aantal camera’s in de politiezone, van twaalf naar meer dan vijftig, vraagt de politie ook extra personeel aan de gemeentebesturen om de beelden te verwerken.In Sint-Pieters-Leeuw beschikte al over twaalf camera’s. Die worden uitgebreid met zes camera’s op de Lenniksebaan, Bergensesteenweg, Postweg en Vorstsesteenweg. Op drie plaatsen zullen die gecombineerd worden met trajectcontrole.
    Ruisbroek zal door middel van camera’s ook voorzien zijn van een vrachtwagensluis. Voorjaar komen die ANPR-camera’s aan het begin en het einde van de dorpskern.
  • 14/09/2018 – Sint-Pieters-Leeuw installeert 24 vaste camera’s op acht locaties: op het Weerstandsplein in het Negenmanneke, op het Kerkplein, het Gulden Bodemplein en op de parking van het Sociaal Huis in Ruisbroek, op de parking van het gemeentehuis en op de parking van de Merselborre in Vlezenbeek. Ook aan beide sporthallen worden camera’s geplaatst. Daarnaast heeft het gemeentebestuur ook nog eens drie verplaatsbare verborgen camera’s aangekocht: “Die zijn amper een speldenknop groot en kunnen gemakkelijk verborgen worden opgesteld.” Aan de aankoop van de 24 vaste camera’s hangt een kostenplaatje van 300.000 euro. Sint-Pieters-Leeuw investeerde eerder ook al fors in een schild van ANPR-camera’s langs de invalswegen.
  • 28/06/2021 – Het aantal trajectcontroles in Sint-Pieters-Leeuw wordt de komende maanden fors uitgebreid. Vandaag wordt er al op drie locaties de snelheid van het verkeer gemeten met camera’s maar er komen nog eens acht trajecten met 16 ANPR-locaties bij: Brusselbaan tussen Vagevuurstraat en Leeuwerikstraat en tussen Leeuwerikstraat en Koning Albertplein; Pepingensesteenweg tussen Brabantsebaan en Frans Pickéstraat; Georges Wittouckstraat tussen Camille Leunensstraat en Bergensesteenweg; Brabantsebaan tussen Mechelsgat en Hoogstraat en tussen Baasbergstraat en Postweg; Fabriekstraat en Karel Gilsonstraat vanaf de parking aan het voetbal tot het Kerkplein; Pastorijstraat, Joseph Depauwstraat en Vanhouchestraat.
  • 02/11/2021 – Op vier nieuwe locaties worden er bewakingscamera’s geïnstalleerd. In de Wandelingstraat ter hoogte van de sporthal in Ruisbroek, op de parking tussen de Kerkstraat en de Karel Gilsonstraat in Ruisbroek, in de Albert Van Cotthemstraat in de wijk Negenmanneke en aan de achterkant van de kerk in Zuun.
    In 2014 werden de eerste camera’s geplaatst. Dat waren toen ANPR-camera’s. In 2017 werd dan beslist om een reeks pleinen, parkings en andere locaties van bewakingscamera’s te voorzien. In juni van dit jaar werd opnieuw beslist om extra ANPR-camera’s te plaatsen om trajectcontroles te organiseren en als hulpmiddel voor de politie. De gemeente laat weten dat de camera’s ook nuttig zullen zijn in de strijd tegen sluikstorters.

Sint-Truiden

Politiezone Sint-Truiden/Gingelom/Nieuwerkerken

  • 09/03/2013 – 17 bewakingscamera’s in het stadscentrum: aan het sportcomplex Sint-Pieter, aan jeugdcentrum de Tochtgenoot en het Kabouterbos, aan de stationsomgeving, aan de kruispunten van de Stapelstraat met de Stationsstraat en de Tiensesteenweg met de Rijschoolstraat, aan de Tiensevest en aan de Veemarkt.
  • 03/07/2017 – Sinds mei 2016 zijn er op 4 locaties in de politiezone ANPR-camera’s in gebruik: op de Tiensesteenweg en Luikersteenweg in Sint-Truiden, op de Steenweg (N80) in Gingelom en op de Diestersteenweg in Nieuwerkerken. Daarnaast is er ook een mobiele ANPR op een politievoertuig. Nu worden er op 5 bijkomende plaatsen ANPR-camera’s in gebruik genomen door de politiezone: Hasseltsesteenweg In Sint-Truiden aan de gemeentegrens met Alken; N80 aan het kruispunt met de Nachtegaal in Sint-Truiden; Kasteelstraat in Jeuk (Gingelom); Hoogstraat in Vorsen (Gingelom); Emile Beaudouinstraat in Jeuk (Gingelom).
  • 02/06/2021 – Sint-Truiden wil het aantal vaste bewakingscamera’s uitbreiden naar nieuwe locaties om blinde vlekken verder weg te werken. Ook zullen er meer mobiele camera’s komen. Die worden ingezet in de strijd tegen sluikstorten en zwerfvuil en bij toezicht op evenementen. Daarnaast zal de stad investeren in ANPR-camera’s.
  • 14/12/2021 – In 2020 plaatste het Agentschap Wegen en Verkeer twee ANPR-camera’s op de N722, waarvan één in Alken op de Steenweg richting Sint-Truiden en één in Sint-Truiden op de Hasseltsesteenweg richting Alken. Vanaf woensdag 15 december zullen die camera’s ook gebruikt worden in het kader van trajectcontrole.
  • 06/05/2022 – De parking aan het Haspengouw Sportpark in Sint-Truiden wordt betalend. Er komen ANPR-camera’s die de nummerplaten scannen.

Spiere-Helkijn

Politiezone Mira (Waregem, Zwevegem, Anzegem, Avelgem, Spiere-Helkijn)

  • In 2014 koopt de politiezone Mira een mobiele ANPR-camera aan. Daarmee zal iedere lokale politie in het voormalige gerechtelijke arrondissement Kortrijk over zo’n mobiele nummerplaatherkenner beschikken. (9/4/2014)
  • Tegen eind 2017 ontrolt de politiezone een eigen cameraschild. Op invalswegen komen 15 camera’s met nummerplaatherkenning om de grenscriminaliteit tegen te gaan. In Waregem komen er acht camera’s met nummerplaatherkenning aan het op- en afrittencomplex met de E17 en twee camera’s die voor trajectcontrole dienen. Anzegem krijgt een camera in Kaster en in Vichte komt eind dit jaar nog een ANPR-camera op het kruispunt van de Oudenaardestraat en de N36. Waregem investeert 150.000 euro, de andere gemeenten investeren 20.000 euro. Alleen Avelgem doet voorlopig niet mee en focust zich eerst op haar bewakingscamera’s.
  • De politiezone schaft een ‘half- anoniem’ snel interventievoertuig met ANPR technologie aan (17/4/2019).
  • In 2020 verhuisde het politiekorps van Politiezone Mira naar een ultramodern nieuw commissariaat. RTS installeerde in en rond dit gebouw camera’s die, net zoals de camera’s in de stad, uitgerust zijn met zogenaamd intelligente software.
    Ook de wijkpost van Vichte wordt uitgerust met 2 IP-camera’s.
  • Maart 2011 – Op de site van het Nieuw Centrum komen er in een eerste fase vijf camera’s. Die moeten de omgeving en de gebouwen in de gaten houden. Het gaat over het gemeentehuis, basisschool de Polyglot, kinderonthaal de Vlinder, sporthal Michelsberg annex cafetaria, het voetbalterrein van FC Helkijn en het jongerenhonk. In het budget van 2011 staat hiervoor 26.000 euro ingeschreven. Plaatsing is voorzien voor 2011. De opgenomen beelden zullen een maand bewaard blijven, nadien worden ze gewist. Het aantal camera’s kan op termijn opgetrokken worden naar dertien.

Stabroek

  • 11/3/2017 – De gemeente plant camera’s aan lokaal ’t Kalf in Putte. In Hoevenen komen er aan de sportvelden en de gebouwen van de korfbalclub in de Abelenlaan, aan de sporthal en het jeugdcentrum JOS in de Kerkstraat en aan lokaal Molenhoek in de Geelvinckstraat in Stabroek. Ook aan de bareel op het einde van Danckersweg wordt er geregistreerd om sluipverkeer tegen te gaan. De beelden worden zeven dagen bijgehouden.
  • Stand van zaken 01/11/2020 via gemeentelijke website
    Er hangen vaste camera’s op volgende openbare locaties:
    – Terrein ’t Kalf en het polyvalent lokaal, Veldstraat 97 te Putte-Stabroek.
    – Terrein Molenhoek en het polyvalente lokaal,  Binnenpad 50 te Stabroek.
    – Speel- en sportvelden en gebouwen Korfbal aan de Populierenlaan z/n te Hoevenen.
    – Gemeentelijke sporthal en jeugdcentrum (met inbegrip van de polyvalente lokalen van het jeugdcentrum) en parking op het terrein Blokwegvelden, Kerkstraat 89 te Hoevenen.
    – Danckerse Weg, ter hoogte van de slagboom
    Het gemeentebestuur zet ook permanent een mobiele camera in op het publiek domein van de gemeente

Staden

  • 24/04/2019 – Afvalintercommunale Mirom zet camera’s in om de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten aan te gaan.
  • 13/05/2019 – In opdracht van Politiezone Arro Ieper komt er een systeem van camerabewaking dat meer dan 400 camera’s in de 10 gemeenten centraal laat beheren. Het gaat om een systeem dat onder andere automatisch verdachten volgt en waarmee gezochte personen snel zijn terug te vinden op opgeslagen beelden. Eén intelligent camerasysteem voor 10 Belgische gemeenten

Steenokkerzeel

22/06/2021 – OPMERKELIJK – Een Vilvoordenaar is veroordeeld omdat hij eind vorig jaar verschillende keren betrapt werd op sluikstorten in Perk. Daarnaast ging hij ook aan de haal met de bewakingscamera’s die sluikstorters moeten betrappen.

Stekene

  • 10/8/2017 – Het plaatsen van de bewakingscamera’s in de centrumzone is afgerond. Er zijn in totaal negen bewakingscamera’s geplaatst. De camera’s staan rond het marktplein van Stekene, op parking Tack en in de zone rond De Sportstek. De kostprijs bedraagt 48.400 euro. De grond- en installatiewerken voor het WIFI-netwerk kosten nog eens 57.430 euro. (PKM)