Schelle – Sint-Martens-Latem

Schelle

 • 05/10/2012 – Autonoom gemeentebedrijf Fluctus plaatst drie camera’s aan het park en één camera aan het speelpleintje van de Kattenberg. Kostprijs ongeveer 30.000 euro. (05/10/2012)

Scherpenheuvel-Zichem

Politiezone Demerdal (Diest en Scherpenheuvel-Zichem)

 • Maart 2011 – De gemeente besliste om bewakingscamera’s de omgeving van de afvalbollen aan de Basilieklaan te laten filmen.
  In 2011 worden ook voor het eerst 6 bewakingscamera’s ingezet om carnavalvierders in het oog te houden.
 • 4/11/2017 – De gemeente stapt mee in het voorstel van EcoWerf om mobiele camera’s te plaatsen bij glascontainers. Scherpenheuvel-Zichem is de zesde gemeente die intekent op de huur van camera’s, na Begijnendijk, Bekkevoort, Boortmeerbeek, Leuven en Tienen. De administratieve opstart bedraagt 4.500 euro per gemeente. De huur van een mobiele camera gaat ongeveer 539 euro per week kosten. Personeel van EcoWerf zal de camerabeelden beheren en de vaststellingen doen. De lokale politie wordt ingeschakeld om de sancties op te maken.
 • 17/7/2018 – Vanaf september worden mobiele camera’s gehangen op vier glasbolsites in Scherpenheuvel en Averbode. De camera’s zullen er drie of vier keer per jaar, telkens voor enkele weken, hangen. De vier uitgekozen plaatsen zijn de Molenstraat (parking naast het kerkhof), Prins Alexanderstraat (vlakbij jeugdhuis ’t Boemelke), de Koestraat (aan dancing De Kroon) en de Molenvijver in Averbode. Verder beschikt de politiezone zelf over twee mobiele camera’s. Die worden gebruikt bij evenementen zoals de kermis.
 • 07/11/2019 – Politiezone Demerdal neemt een Volkswagen Transporter in dienst die permanent uitgerust is met een ANPR-camera.

Schilde

Politiezone Voorkempen : Brecht, Malle, Schilde en Zoersel

 • 19/06/2014 – De ANPR-camera’s in de Houtlaan in Schilde zijn aan het proefdraaien.

Schoten

 • 25/09/2015 – De gemeente heeft haar eerste slimme (ANPR) verkeerscamera aan de Horstebaan in gebruik genomen. De komende vijf jaar komen er liefst 18 van dergelijke camera’s in Schoten.(Nieuwsblad)

Sint-Genesius-Rode

Politiezone Rode : Drogenbos, Linkebeek en Sint-Genesius-Rode

Sint-Gillis-Waas

Sint-Katelijne-Waver

 • 30/11/2021 – De Stationsberg in Sint-Katelijne-Waver kreeg in het voorjaar een ANPR-camera. Die controleert of er geen zwaar vervoer over de berg komt. Nu heeft het gemeentebestuur contact opgenomen met Proximus om de mogelijkheden van de bestaande camera en een extra camera aan de andere kant van de Stationsberg uit te breiden.
 • 14/12/2021 – Het uitbouwen van het netwerk van ANPR-camera’s wordt om budgettaire redenen opgeschoven naar een latere periode.

Sint-Laureins

 • 1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.
 • 24/11/2018 – Politiezone Meetjesland Centrum plant het uitbouwen van een ANPR-netwerk op haar grondgebied (Eeklo, Kaprijke, Sint-Laureins. De camera’s (Dual Lane met frontaal zicht in beide richtingen met een overzichtscamera en aangesloten op het nationaal netwerk) komen voor Sint-Laureins aan de N456 Molenstraat (net voorbij het kruispunt Oudemansdijk/Mollekot) en de N455 Sint-Margrietestraat (net voorbij het kruispunt met Hondseindestraat).

Sint-Lievens-Houtem

Politiezone Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem

 • 11/03/2020 – De politiezone investeert in 2020 o.m. in een mobiele ANPR-camera (kostprijs 5.000 euro) en een videowall.

Sint-Martens-Latem

Politiezone Schelde-Leie : De Pinte, Gavere, Nazareth en Sint-Martens-Latem

 • 1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.