Zottegem

Politiezone Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem

In beeld

OPMERKELIJK – God ziet u, maar aan de kerk van Bevegem heeft hij een paar handlangers hangen. Acht camera’s houden er de buurt in de gaten.

Chronologisch

 • 26/04/2009 – 22 camera’s in het NMBS station.
 • 07/11/2015 – Open Vld Zottegem pleit voor de installatie van camera’s om de veiligheid in het stadscentrum te verhogen. De liberalen denken in de eerste plaats aan de Markt en het Stationsplein. Burgemeester Jenne De Potter zegt het voorstel te willen onderzoeken. – bron: Het Laatste Nieuws
 • 18/01/2017 – Zottegem investeert 54.000 euro in camerabewaking in het centrum. Er komen camera’s op de Markt en op het Stationsplein.
 • 02/06/2017 – Er loopt een procedure voor de aankoop van een mobiele camera.
 • 07/02/2018 – Half maart wordt de camerabewaking in het centrum operationeel. De zes camera’s komen op het Stationsplein en de Markt. Ze moeten een duidelijk beeld geven van beide pleinen en hun toegangswegen.
 • 23/04/2018 – Omdat mobiele camera’s te opvallend aanwezig zijn, zal Zottegem zogenaamde wildlife-camera’s inzetten tegen sluikstorten en zwerfvuil. Dat zijn kleine onopvallende toestellen die geschikt zijn om buiten te filmen en te fotograferen en makkelijk te plaatsen zijn op een verlichtingspaal of in een wagen. Een eerste toestel zou binnen enkele weken operationeel zijn.
 • 30/04/2019 – De gemeenteraad heeft de installatie van acht camera’s rond de kerk van Bevegem goedgekeurd. 1 camera zal door de stad Zottegem aangekocht worden, 7 door de kerkfabriek. Bedoeling is om de omgeving van de kerk en het speelpleintje te monitoren. De beelden komen toe op het politiecommissariaat, kunnen daar live worden bekeken, worden daar ook opgeslagen en bewaard gedurende 1 maand. De oppositie is kritisch over de effectiviteit van de camera’s. Volgens SP.A-raadslid Louis Van Rijsselberge zijn de evaluaties van het effect van cameragebruik niet eenduidig positief. “Het is zelfs bewezen dat veiligheidscamera’s op openbare plaatsen een zeer beperkt tot geen effect op overlast en agressie. Vaak verplaatst de overlast zich gewoon of treedt er gewenning aan de camera’s op doordat een politie interventie te lang op zich laat wachten. Ook lukt het blijkbaar niet om de camera’s ‘s nachts te bemannen, net wanneer er de meeste overlast wordt veroorzaakt. Nochtans is het live bekijken van deze beelden een belangrijke voorwaarde voor een geslaagd camerabeleid. Gewoon een camera neerplanten en hopen dat dit alle problemen oplost is nonsens.” (bron: Nuus)
 • 10/09/2019 – Zottegem voert de strijd tegen sluikstorters verder op. Sinds begin 2019 werd de ‘wildlife’-camera op 6 verschillende locaties geplaatst: Lyceumstraat/Broeder Mareslaan, Heilig Hartplein, Pijperzele, Rijkbos, Zavel en Hospitaalstraat. Omdat op die manier slechts éénmaal een dader geïdentificeerd kon worden, werden er begin mei nog een aantal camera’s bijgekocht. Het blijft een rare kronkel: sluikstorten tegengaan met camera’s lukt niet, dus kopen we nog wat camera’s bij. Begrijpe wie kan.
 • 11/03/2020 – De politiezone investeert in 2020 o.m. in een mobiele ANPR-camera (kostprijs 5.000 euro) en een videowall waar ook de beelden van de bewakingscamera’s aan het station en in het centrum van Zottegem en van Bevegem toekomen.
 • 01/08/2020 – Nadat een auto bekrast werd in de Arthur Scheirisstraat, bleek dat de bewakingscamera’s in het centrum al een paar weken niet werkten. Het technisch probleem met een van de camera’s in het cameranetwerk zou ondertussen verholpen zijn door de leverancier/installateur. Niemand had het euvel blijkbaar opgemerkt.
 • 06/10/2022 – Op vraag van de stad heeft de NMBS een mobiele camera aan de achterkant van het station geplaatst. De camera staat op het terrein van basisschool Graaf Van Egmont en brengt de volledige fietsenstalling in beeld.
  Het stadsbestuur kondigt ook een volgende camera aan de rotonde beneden de Heldenlaan aan.