Edegem – Evergem

Edegem

Politiezone HEKLA : Aartselaar, Edegem, Hove, Kontich, Lint

  • 06/06/2018 – Politiezone HEKLA gaat overlast, zoals sluikstorten, aanpakken met de hulp van mobiele camerabewaking. De camera’s zullen ook ingezet worden om een extra oogje in het zeil te houden op evenementen in de regio. “Dit is de start van ons mobiel netwerk”, legt politiecommissaris Dirk Fonteyne uit. “Naast de twee flitscamera’s in Hove zullen dit onze eerste toezichtscamera’s worden in de zone. Ons korps heeft drie mobiele camera’s aangekocht, het gemeentebestuur van Edegem vier en de gemeente Aartselaar nog eens drie. Daarmee gaan we verschillende vormen van overlast zoals sluikstorten bestrijden. Eind juni arriveert ons nieuw anoniem voertuig met ANPR-camera dat geseinde nummerplaten herkent. Een maand later krijgen we dan een nieuwe combi die ook met zo’n slimme camera uitgerust is.” Als de administratie afgerond is op de gemeenteraden kan de zone HEKLA binnenkort dus met twaalf nieuwe camera’s de baan op.
  • 29/11/2022 – De politiezone HEKLA gaat op 10 plaatsen, verspreid over de verschillende gemeenten van de zone, ANPR-camera’s plaatsen. In Edegem komen er op de Prins Boudewijnlaan, de Mechelsesteenweg en de Doornstraat. Tegen half december zouden die camera’s al moeten werken. In Kontich komen er camera’s op de N171 ter hoogte van de Pierstraat en de Keizershoek en op de Grote Steenweg. In totaal gaat het om een investering van een half miljoen euro voor alle ANPR-camera’s in de hele politiezone.
    Het “cameraschild” zal niet alleen bestaan uit nieuwe camera’s. Op sommige plaatsen is er een samenwerking met de politiezones Minos en Lier om camera’s te delen in de grensgebieden.
    Als argument wordt onder meer het wegwerken van de “blinde vlek” tussen Antwerpen en Mechelen, 2 steden die sterk inzetten op ANPR-camera’s, aangehaald.

En verder …

  • Camera’s aan en in de “Grot van Edegem” in de Hovestraat.
  • Najaar 2012 camera’s met nummerplaatherkenning in de Collegewijk “om het sluipverkeer tegen te gaan”. Eerder was er voor dezelfde wijk al sprake van rekeningrijden voor wie door de wijk wil passeren. Tijdens de testfase zal de kentekencamera gekoppeld worden aan een lijst van nummerplaten van verdachte voertuigen. Bij de lancering was er tegenwind uit Mortsel en Wilrijk.

Eeklo

Politiezone Meetjesland-Centrum : Eeklo, Kaprijke en Sint-Laureins

Chronologisch

  • 1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.
  • 24/11/2018 – Politiezone Meetjesland Centrum plant het uitbouwen van een ANPR-netwerk op haar grondgebied (Eeklo, Kaprijke, Sint-Laureins. De camera’s (Dual Lane met frontaal zicht in beide richtingen met een overzichtscamera en aangesloten op het nationaal netwerk) komen voor Eeklo aan het kruispunt R43 en N9 (Leopoldlaan en Ringlaan).
  • 30/06/2020 – In Eeklo worden tien vaste camera’s geplaatst op vijf verschillende locaties: de Markt, de Melkerij, de Blokhuttensite, de Krügershopping en het Sportpark.
  • 23/06/2022 – Eeklo plaatst steeds meer camera’s in het straatbeeld. Naast de ANPR-camera’s die de nummerplaten op de N9 scannen, wordt jouw doen en laten ook al constant gefilmd in de zone van de Markt, aan de Kruger, rond het Sportpark, aan de Melkerij en rond de Blokhutten. Daar komt binnenkort ook de stationsbuurt bij.

Camera’s voer voor discussie

23/06/2022 – Open Vld wil dat Eeklo meer camera’s plaatst. Groen vraagt toch enige voorzichtigheid, en wil in dat debat ook de privacy van de burger optimaal beschermen. Voor Groen moet de veiligheidsaanpak in een globaal plan passen, waar ook gemeenschapswachten hun rol moeten spelen. Groen wil niet dat er op elke hoek van de straat een camera komt. Gemeenteraadslid Bob D’Haeseleer, die zich aansloot bij Vooruit, meent dan weer dat er geen enkel wetenschappelijk bewijs is dat camera’s de criminaliteit zouden doen dalen. <>, vindt D’Haeseleer.

Bewakingscamera in kantoor burgemeester

29/01/2020 – Voortaan wordt elke beweging in het kantoor van burgemeester van Eeklo Luc Vandevelde (SMS) gefilmd. De burgervader liet er een bewakingscamera installeren “als veiligheidsmaatregel voor de zitdagen waarop burgers hun problemen komen bespreken”. De camera in kwestie is een bewegingscamera die geen klank opneemt. Vandevelde: “Als iemand niet gefilmd wenst te worden, dan respecteer ik dat. Alleen de politie en ikzelf mogen naar de beelden kijken, maar dat moet dan wel grondig gemotiveerd worden.”
Collega-burgemeesters in het Meetjesland reageren afwijzend. Burgemeester Joeri De Maertelaere (N-VA) van Evergem noemt het (zoals het is) “een schending van de privacy van de bezoekers. Mensen moeten mij in vertrouwen dingen kunnen melden, zonder dat dit gefilmd wordt. Mensen moeten het gevoel hebben dat ze hier welkom zijn, en met een camera lijkt dat zo niet. Oprecht naar mensen luisteren levert meer op dan een camera.” (30/01/2020)

Ekeren

Erpe-Mere

  • 04/04/2019 – De bewakingscamera die aan de inrit van het domein Steenberg hing, werd verplaatst naar de ingang van het nieuw kerkhof van Erpe.

Essen

Politiezone Grens : Essen, Kalmthout en Wuustwezel

  • 17/01/2018 – De politiezone Grens plant in 2018-2019 een forse uitbreiding van het ANPR-cameranetwerk. PZ Grens werkt daarvoor samen met andere zones. Er wordt eerst ingezet op het bewaken van de toegangen van en naar Nederland. Zo komen er zeker camera’s aan de Putsesteenweg in Kalmthout, de Moerkantsebaan en de Ringweg in Essen, Braken in Wuustwezel en het afrittencomplex in Loenhout. Bovendien worden twee interventievoertuigen uitgerust met een ANPR-camera.
    Op het grondgebied van Wuustwezel staan al twee trajectcontroles. Voor die op de Sint-Lenaartseweg wordt samengewerkt met de politiezone Voorkempen. Deze trajectcontrole is al operationeel. Daarnaast wordt er ook een gepland op de Kampweg, ook samen met de Voorkempen.
    In Kalmthout wordt een camera gepland in de doortochten van Achterbroek (N117/N11) en mogelijk ook op het traject van de Heikantstraat-Beauvoislaan. De Moerkantsebaan in Essen krijgt eveneens een trajectcontrole. Een aantal andere plaatsen zitten nog in de studiefase om de plaatsing van een camera te bepalen.
  • 26/03/2019 – De politiezone Grens maakt in opdracht van de gemeente een plan op met mogelijke locaties voor een vaste bewakingscamera. De omgeving van de sporthal is een van de prioriteiten. Er komen ook nog twee mobiele camera’s bij. Aan het station van Essen hangen al camera’s. De politiezone Grens beschikt voor heel de zone over drie bewakingscamera’s die ingezet worden op evenementen of bij tijdelijke overlastlocaties. Er werd recent beslist dat er nog twee extra camera’s worden aangekocht.

Evergem

(incl. Langerbrugge, Kerkbrugge)

  • 24/04/2013 – Het gemeentebestuur overweegt camerabewaking aan de terminus van tramlijn 1 aan Brielken. Burgemeester Joeri De Maertelaere (N-VA) is echter terughoudend: “Camerabewaking is een moeilijke evenwichtsoefening tussen leefbaarheid, privacy en veiligheid.‘Ik ben terughoudend voor de plaatsing van camera’s. Evergem is Gent niet en nog minder Brussel. Camerabewaking lost niet alles op. Voor het bekijken van de beelden en de opvolging ervan zou de politie heel wat bijkomend administratief werk hebben.”
  • 15/11/2017 – De OCMW-raad van Evergem zet 27.500 euro aan de kant om te investeren in camerabewaking voor de serviceflats en de drie woonzorgcentra van Evergem. Er hangen reeds een aantal camera’s, maar de nieuwe camerabewaking gaat nog een stuk verder: de camera’s herkennen ook in het donker gezichten via infrarood. Via de camera’s worden alle in- en uitgangen bewaakt. Door de camerabewaking kan ook alle beweging rond de woonzorgcentra preventief opgevolgd worden. De camera’s worden nog in 2017 geïnstalleerd.
  • 08/03/2018 – Evergem wil in de toekomst camera’s zetten op openbare plaatsen. Vandaag staan er al camera’s op het milieupark. Open Vld en sp.a zijn vragende partij voor extra camera’s. Ook burgemeester Joeri De Maertelaere (N-VA) is voorstander geworden, maar stelt de beslissing uit voor de volgende bestuursploeg. Hij wijst er ook op dat de politiediensten al over mobiele ANPR-camera’s beschikken.
  • 1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.
  • 6/5/2019 – De gemeente Evergem plant ANPR-camera’s in het dorp van Langerbrugge. De camera’s moeten ervoor zorgen dat vrachtwagens niet door het dorp kunnen rijden. Inwoners willen liever het bestaande vrachtwagenportiek behouden. Dat is letterlijk een poort waar vrachtwagens niet onder kunnen.Wat ons betreft: simpeler, goedkoper én privacyvriendelijker.