Sint-Pieters-Leeuw

 • Cameraplan Sint-Pieters-Leeuw (pdf) – Verslag van de Commissie veiligheid 25/10/2011
 • 26/06/2015 – Er komen zes bewakingscamera’s in de stationsbuurt in Ruisbroek. De parking en de voetgangerstunnel krijgen elk drie camera’s die 360 graden rond hun as kunnen draaien. De gemeente investeert zo’n 48.000 euro in het systeem. Reden die het gemeentebestuur opgeeft: om het veiligheidsgevoel op te krikken.
Opmerkelijk / Quote – Korpschef Mark Crispel: “Op basis van cijfers kunnen we stellen dat de stationsomgeving eigenlijk niet zo onveilig is.”
 • 26/09/2015 – De zes camera’s worden in werking gesteld. De burgemeester herhaalt de quote van de korpschef.
OPMERKELIJK / QUOTE – “Het is niet zo dat er aan het station van Ruisbroek veiligheidsproblemen zouden zijn. De camera’s moeten vooral mensen een groter veiligheidsgevoel geven.”
 • 22/01/2018 – Politiezone Zennevallei (Sint-Pieters-Leeuw, Halle, Beersel) heeft plannen om het cameraschild rond de zone fors uit te breiden. Op termijn moeten er in totaal meer dan vijftig slimme camera’s komen, al dan niet gekoppeld aan trajectcontrole. In Sint-Pieters-Leeuw wordt het aantal uitgebreid, terwijl in Halle en Beersel de eerste stuks geïnstalleerd worden. Daarnaast worden ook een anoniem voertuig en een gestreept voertuig aangekocht, beiden uitgerust met een ANPR-camera. Het is de bedoeling alles nog in 2018 in gebruik te nemen. Door de forse verhoging van het aantal camera’s in de politiezone, van twaalf naar meer dan vijftig, vraagt de politie ook extra personeel aan de gemeentebesturen om de beelden te verwerken.In Sint-Pieters-Leeuw beschikte al over twaalf camera’s. Die worden uitgebreid met zes camera’s op de Lenniksebaan, Bergensesteenweg, Postweg en Vorstsesteenweg. Op drie plaatsen zullen die gecombineerd worden met trajectcontrole.
  Ruisbroek zal door middel van camera’s ook voorzien zijn van een vrachtwagensluis. Voorjaar komen die ANPR-camera’s aan het begin en het einde van de dorpskern.
 • 14/09/2018 – Sint-Pieters-Leeuw installeert 24 vaste camera’s op acht locaties: op het Weerstandsplein in het Negenmanneke, op het Kerkplein, het Gulden Bodemplein en op de parking van het Sociaal Huis in Ruisbroek, op de parking van het gemeentehuis en op de parking van de Merselborre in Vlezenbeek. Ook aan beide sporthallen worden camera’s geplaatst. Daarnaast heeft het gemeentebestuur ook nog eens drie verplaatsbare verborgen camera’s aangekocht: “Die zijn amper een speldenknop groot en kunnen gemakkelijk verborgen worden opgesteld.” Aan de aankoop van de 24 vaste camera’s hangt een kostenplaatje van 300.000 euro. Sint-Pieters-Leeuw investeerde eerder ook al fors in een schild van ANPR-camera’s langs de invalswegen.
 • 28/06/2021 – Het aantal trajectcontroles in Sint-Pieters-Leeuw wordt de komende maanden fors uitgebreid. Vandaag wordt er al op drie locaties de snelheid van het verkeer gemeten met camera’s maar er komen nog eens acht trajecten met 16 ANPR-locaties bij: Brusselbaan tussen Vagevuurstraat en Leeuwerikstraat en tussen Leeuwerikstraat en Koning Albertplein; Pepingensesteenweg tussen Brabantsebaan en Frans Pickéstraat; Georges Wittouckstraat tussen Camille Leunensstraat en Bergensesteenweg; Brabantsebaan tussen Mechelsgat en Hoogstraat en tussen Baasbergstraat en Postweg; Fabriekstraat en Karel Gilsonstraat vanaf de parking aan het voetbal tot het Kerkplein; Pastorijstraat, Joseph Depauwstraat en Vanhouchestraat.
 • 02/11/2021 – Op vier nieuwe locaties worden er bewakingscamera’s geïnstalleerd. In de Wandelingstraat ter hoogte van de sporthal in Ruisbroek, op de parking tussen de Kerkstraat en de Karel Gilsonstraat in Ruisbroek, in de Albert Van Cotthemstraat in de wijk Negenmanneke en aan de achterkant van de kerk in Zuun.
  In 2014 werden de eerste camera’s geplaatst. Dat waren toen ANPR-camera’s. In 2017 werd dan beslist om een reeks pleinen, parkings en andere locaties van bewakingscamera’s te voorzien. In juni van dit jaar werd opnieuw beslist om extra ANPR-camera’s te plaatsen om trajectcontroles te organiseren en als hulpmiddel voor de politie. De gemeente laat weten dat de camera’s ook nuttig zullen zijn in de strijd tegen sluikstorters.