Turnhout

Politiezone Regio Turnhout (Baarle-Hertog, Beerse, Kasterlee, Lille, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar).
De politiezone was in 2006 een van de eerste in ons land om ANPR-camera’s te installeren. Die is sinds november 2009 gestart met de uitbouw van een “netwerk van bewakingscamera’s – nummerplaatlezers”. Deze camera’s staan opgesteld aan alle afritten van de E34, alle invalswegen tot de 7 gemeenten en op verbindingswegen binnen de politiezone.
In 2019 beslist de politiezone om, gespreid over 4 jaar, 30 bewakingscamera’s te hangen in de zeven gemeentes van de zone.
Volgens cijfers van 3/2/2022 hangen er zo’n 175 camera’s in de pôlitiezone.

  • September 2006: bewakingscamera in de Herentalsstraat.
  • Februari 2011: plannen om na de heraanleg van de Grote Markt minstens vier bewakingscamera’s te plaatsen. Die zullen waarschijnlijk op de vier hoeken van de Grote Markt komen te staan. Een paar weken later (03/03/2011) laat het stadsbestuur weten dat er “omwille van budgettaire redenen” geen vier, maar twee camera’s geïnstalleerd zullen worden. Kostprijs van één camera: zo’n 20 000 euro. Tegelijkertijd meldt het stadsbestuur dat er ook aanvragen zijn om camera’s op te hangen aan het Zegeplein, de Warandestraat, Otterstraat en Paterstraat.
  • Maart 2012: de vier bewakingscamera’s worden toch op de Grote Markt geplaatst. Ze komen op de vier hoeken van de kerktuin en zullen heel het plein in de gaten houden. Ook komt er een camera aan de noordkant van de Grote Markt. Die wordt op termijn uitgerust met nummerplaatherkenning, om de voetgangerszone in de gaten te houden.
  • Sinds november 2009 is de Politie Regio Turnhout ook gestart met de uitbouw van een netwerk van bewakingscamera’s – nummerplaatlezers. Deze camera’s staan opgesteld aan de afritten van de E34, de invalswegen tot de 7 gemeenten van de politiezone (Turnhout, Baarle-Hertog, Beerse, Kasterlee, Lille, Oud-Turnhout en Vosselaar) en op verbindingswegen binnen de politiezone. Onder meer een camera in de omgeving van de Baron Du Fourstraat die het verkeer controleert aan de noordkant.
  • 2010 – De gemeente beschikt ook over twee mobiele camera’s.
  • OPMERKELIJK: 29/09/2011 – café De Zwarte Ruiter (Zegeplein) heeft het aantal bewakingscamera’s in het café uitgebreid van vier naar negen. Volgens de uitbater bewijzen de camera’s hun nut en voelen klanten zich er veiliger door. Wat dat nut precies inhoudt, komen we niet te weten. Ook niet of het café voor de komst van de camera’s zo onveilig was. Ons doet het bericht alleszins denken aan een louche bar.
  • 24/02/2018 – De politie in Turnhout heeft ier vaste bewakingscamera’s in gebruik. Die staan allemaal opgesteld op de Grote Markt. Daar komen nog voor de zomer vijf bewakingscamera’s in het centrum bij. Eén bewakingscamera komt op het Zegeplein, met zicht op een deel van de Warandestraat en Begijnenstraat. Een tweede camera komt aan de Merodelei, ter hoogte van het Merodecenter. De derde camera komt aan het station, met ook zicht op het verlengde van de Merodelei en de parking achter het station. Een vierde camera komt in de Herentalsstraat met zicht in de Driessenstraat. Een vijfde camera komt in de Otterstraat ter hoogte van de Klinkstraat. In 2019 worden er nog eens vijf camera’s bij geplaatst. Voor dit alles wordt ieder jaar 100.000 euro in de begroting voorzien.