Galmaarden – Genk

Galmaarden

Politiezone Pajottenland (Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen)

 • 19/04/2021 – Politie Pajottenland rolt fase 5 van het camerabeleidsplan uit en neemt vier nieuwe ANPR-camera’s op gewestwegen in de zuidwestelijke uithoek van de politiezone in gebruik. Naast de camera’s in de Geraardsbergsestraat in Galmaarden, in de buurt van de Patriot op de grens van Herne met Edingen en in de Beverstraat in Viane op de grens van Geraardsbergen met Bever is nu ook de camera op Commijn (Bever) op de gewestweg N263 ter hoogte van het kruispunt met Romont en op de grens met Silly operationeel. Met Geraardsbergen werd overeengekomen dat op dezelfde gewestweg op de grens met Viane in de Beverstraat eveneens een ANPR-camera zou geplaatst worden.
  Het camerabeleidsplan loopt nog verder. Politie Pajottenland: “Naast de op termijn 17 voorziene ANPR-camera’s met eventueel bijhorende trajectcontroles en andere controlemogelijkheden benut de politie ook nog de roodlicht- en snelheidscamera’s her en der in de zone, de bewakingscamera’s op de Markt in Lennik en mobiele camera’s in de strijd tegen sluikstorten.”
  Trajectcontrole is momenteel operationeel op 6 sites: in Lennik op de Ninoofsesteenweg (N8), de Jozef Vandenbosschestraat (N282), de Brusselstraat (N282) en de Schapenstraat, in Herne op de steenweg Asse in Kokejane (N285) en in de Gooikse deelgemeente Oetingen op de as Kerkstraat/Lenniksestraat.”

Gavere

Politiezone Schelde-Leie : De Pinte, Gavere, Nazareth en Sint-Martens-Latem

 • 12/09/2013 – Opmerkelijk (én moedig en slim): De gemeenteraad van Gavere stemt unaniem tegen camerabewaking op de invalswegen van de politiezone Schelde-Leie. De meerderheid kreeg de steun van alle oppositiepartijen om een negatief standpunt in te nemen. Nochtans had de politieraad op 26 juni een principebeslissing voor de installatie van camera’s genomen. Gavere vindt het project te duur en onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. De kostprijs wordt geraamd op 500.000 euro, te verdelen onder de vier gemeentes van de politiezone (behalve Gavere ook Nazareth, De Pinte en Sint-Martens-Latem). (Nieuwsblad)
 • 20/11/2014 – Politiezone Schelde-Leie (Gavere, Nazareth, De Pinte en Sint-Martens-Latem) wil acht bewakingscamera’s met nummerplaatherkenning plaatsen. In Gavere zouden er camera’s in de Kerkstraat (Dikkelvenne) en de Baaigemstraat (Baaigem) komen. De kostprijs voor de acht camera’s wordt geraamd op 600.000 euro, zonder personeelskost en jaarlijks onderhoud. Burgemeester Hugo Leroy (Open Vld-VOG) blijft bij zijn standpunt. Voor hem kosten de camera’s teveel aan personeelskosten en onderhoud en halen ze toch niets uit. Pijnlijk detail: de burgemeester (bijgenaamd de “Sheriff van Gavere”) verantwoordt zijn verzet tegen de ANPR-camera’s met het argument dat burgers zelf voor hun beveiliging moeten zorgen. Hij voegt eraan toe dat bij hem thuis de wapens klaar liggen om te schieten mocht het nodig zijn. (Het Laatste Nieuws) Verzet tegen ANPR-camera’s is slim. Maar de manier waarop deze burgemeester het doet, is niet alleen dom maar ook ronduit gevaarlijk.
 • 1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.

Geetbets

Politiezone Hageland (Bekkevoort, Geetbets, Glabbeek, Kortenaken en Tielt-Winge)

Geel

 • 06/06/2018 – De stad plant 12 bewakingscamera’s in het centrum: op de Markt, Stationsstraat, het stadspark, Havermarkt en Pas. De Markt zal met drie camera’s volledig in beeld gebracht worden. Die komen er wellicht nog in 2018. De andere camera’s volgen later. Daarnaast koopt de stad ook een mobiele camera aan. Voor de drie vaste en één mobiele camera wordt 100.000 euro voorzien.
  Opvallend: volgens burgemeester Vera Celis (N-VA) gebeuren er in de stad weinig zware feiten, maar “heerst er op bepaalde plekken wel een onveiligheidsgevoel.” Misschien moeten ze de camera’s dan eerder “feel good camera’s” noemen (maar dan wel van het dure type).
 • 5/3/2019 – Geel krijgt binnenkort op zeven verschillende plaatsen ANPR-camera’s. Nadat er een jaar geleden camera’s met nummerplaatherkenning werden geplaatst op de toegangswegen Pas, Retieseweg en Diestseweg, werd nu de volgende fase van het plan goedgekeurd door de Geelse gemeenteraad.
  Naast de Herentalseweg, Koning Albertstraat, Molseweg en Dr. Van De Perrestraat, komen er ook camera’s op twee plekken op Rauwelkoven en eentje in de Groenstraat. Het gaat om de kruispunten waar de twee afritten van de Geelse Ringlaan op de landelijke weg aantakken, aan weerszijden van het viaduct van de Ringlaan over Rauwelkoven. De derde plek, vierhonderd meter verderop, is waar Rauwelkoven overgaat in de Groenstraat en waar de inrit naar de parking van het voetbalstadion van ASV Geel uitkomt. Die laatste moet verhinderen dat passanten de camera’s in Rauwelkoven vermijden door via de parking van het voetbalstadion naar de Groenstraat door te steken.
  Later komt er ook een camera aan de Druivenstraat in woonwijk De Leunen.
 • 30/09/2023 – De politiezone Geel-Laakdal-Meerhout neemt vanaf het najaar 28 bodycams in gebruik.

Genk

Politiezone CARMA : Genk, As, Oudsbergen, Zutendaal, Houthalen-Helchteren, Bocholt, Bree en Kinrooi