Kalmthout – Kortessem

Kalmthout

Politiezone Grens : Essen, Kalmthout en Wuustwezel

 • 17/01/2018 – De politiezone Grens plant in 2018-2019 een forse uitbreiding van het ANPR-cameranetwerk. PZ Grens werkt daarvoor samen met andere zones. Er wordt eerst ingezet op het bewaken van de toegangen van en naar Nederland. Zo komen er zeker camera’s aan de Putsesteenweg in Kalmthout, de Moerkantsebaan en de Ringweg in Essen, Braken in Wuustwezel en het afrittencomplex in Loenhout. Bovendien worden twee interventievoertuigen uitgerust met een ANPR-camera.
  Op het grondgebied van Wuustwezel staan al twee trajectcontroles. Voor die op de Sint-Lenaartseweg wordt samengewerkt met de politiezone Voorkempen. Deze trajectcontrole is al operationeel. Daarnaast wordt er ook een gepland op de Kampweg, ook samen met de Voorkempen.
  In Kalmthout wordt een camera gepland in de doortochten van Achterbroek (N117/N11) en mogelijk ook op het traject van de Heikantstraat-Beauvoislaan. De Moerkantsebaan in Essen krijgt eveneens een trajectcontrole. Een aantal andere plaatsen zitten nog in de studiefase om de plaatsing van een camera te bepalen.

Kampenhout

Kapelle-op-den-Bos

Politiezone KLM (Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise)

 • 25/11/2022 – De drie gemeenten van de politiezone KLM kondigen negen trajectcontroles aan, drie in elke gemeente. Voor Kapelle-op-den-Bos gaat het om de Hogerheistraat, Londerzeelseweg en de Molenstraat. In Londerzeel gaat het om de Heerbaan, Zwaluwstraat en Stuikberg. In Meise komen er trajectcontroles op Merchtemsesteenweg vanaf de Driesstraat tot de Smisstraat, in de Hoogstraat en in de Merchtemsesteenweg vanaf de Smisstraat tot de Stationsstraat. De trajectcontroles worden stelselmatig ingevoerd vanaf 1 april tot en met 1 juni 2023.

Kapellen

 • 1/4/2017 – Volgens burgemeester Dirk Van Mechelen (Open Vld) komen er zo snel mogelijk twee mobiele camera’s aan het station van Kapellen.
 • 22/3/2017 – De fietsenstallingen van de stations van Kalmthout, Heide en Kijkuit zijn sinds kort uitgerust met camerabewaking. De camera’s zijn niet in het geheim geplaatst, want een opvallende spandoek waarschuwt de fietsendieven.
 • 12/8/2017 – De gemeente Kapellen heeft 5 mobiele bewakingscamera’s gekocht, samen goed voor 33.000 euro. De camera’s zullen in eerste instantie dienen voor de bewaking van de fietsstallingen aan het station maar kunnen ook ingezet worden voor activiteiten of “fenomenen” van tijdelijke aard.

Kaprijke

 • 1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.
 • 24/11/2018 – Politiezone Meetjesland Centrum plant het uitbouwen van een ANPR-netwerk op haar grondgebied (Eeklo, Kaprijke, Sint-Laureins. De camera’s (Dual Lane met frontaal zicht in beide richtingen met een overzichtscamera en aangesloten op het nationaal netwerk) komen voor Kaprijke aan het kruispunt Vaartstraat (N456) en E34.
 • 30/06/2020 – In Kaprijke komen er twee camera’s aan het sport- en cultuurcentrum SOCK.

Kasterlee

Politiezone Regio Turnhout (Baarle-Hertog, Beerse, Kasterlee, Lille, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar).
De politiezone was in 2006 een van de eerste in ons land om ANPR-camera’s te installeren. Die is sinds november 2009 gestart met de uitbouw van een “netwerk van bewakingscamera’s – nummerplaatlezers”. Deze camera’s staan opgesteld aan alle afritten van de E34, alle invalswegen tot de 7 gemeenten en op verbindingswegen binnen de politiezone.
In 2019 beslist de politiezone om, gespreid over 4 jaar, 30 bewakingscamera’s te hangen in de zeven gemeentes van de zone.
Volgens cijfers van 3/2/2022 hangen er zo’n 175 camera’s in de pôlitiezone.

 • 24/02/2018 – Er komt in de loop van 2018 een camera in het centrum van Kasterlee en een camera in het centrum van Lichtaart. De precieze locatie moet nog bepaald worden.
 • 12/3/2019 – Politiezone regio Turnhout heeft beslist om, gespreid over 4 jaar, 30 bewakingscamera’s te hangen in de zeven gemeentes van de zone.

Keerbergen

 • 25/3/2016 – De gemeente Keerbergen installeert nog in 2016 twee ANPR-camera’s met nummerplaatherkenning. Eén camera komt langs de Tremelobaan ter hoogte van huisnummer 270. De tweede camera komt langs de Mechelsebaan ter hoogte van nummer 126.

Kinrooi

Politiezone CARMA : Genk, As, Oudsbergen, Zutendaal, Houthalen-Helchteren, Bocholt, Bree en Kinrooi

 • 27/01/2021 – Het gemeentebestuur van Kinrooi heeft de aankoop en plaatsing van zeventien bewakingscamera’s goedgekeurd. De volgende locaties in de gemeente worden voorzien van één of meerdere camera’s: de bibliotheek, het Nelisveld, het surfstrand, het havengebied De Spaenjerd, gemeenschapscentrum De Stegel, sporthal De Dom in Kessenich, de terreinen van Chiro Molenbeersel en voetbal HO Molenbeersel, aan Villa Pax in Molenbeersel en het voormalige schooltje aan de Hees in Kessenich. De rotonde in het centrum van Kinrooi krijgt ten slotte drie nieuwe camera’s met nummerplaatherkenning. De investering bedraagt zo’n 35.000 euro voor de zeventien nieuwe camera’s en het upgraden van de bestaande camera’s aan industriezone Leuerbroek en Agropolis. In het gemeentehuis komt er een centraal systeem om de beelden op te nemen en te bekijken, maar het is niet zo dat er constante monitoring zal zijn. Eind februari worden de eerste camera’s geïnstalleerd, in het voorjaar moet alles operationeel zijn.

Kluisbergen

Politiezone Vlaamse Ardennen: Kluisbergen, Kruisem, Oudenaarde, Wortegem-Petegem
De Politiezone Vlaamse Ardennen beschikt over een aantal vaste camera’s in de publieke ruimte. Deze camera’s hangen voornamelijk in het centrum Oudenaarde en in de stationsbuurt. Naast de vaste camera’s beschikt de Politiezone Vlaamse Ardennen ook over 9 ANPR-camera’s. Zij staan voornamelijk opgesteld op de grenzen van onze politiezone op de voornaamste invalswegen in Kluisbergen, Kruisem, Oudenaarde en Wortegem-Petegem. Naast de vaste camera’s beschikt de politiezone over bodycams. (info 4/11/2021)

 • 19/04/2019 – Politiezone Vlaamse Ardennen kondigt haar cameraschild aan, met de plaatsing van negen ANPR-camera’s. Het politiecollege maakt hiervoor 370.500 euro vrij. De ANPR-camera’s komen in de Kortrijkstraat, Keerstraat en Anzegemsesteenweg in Wortegem-Petegem, langs de Grote Herreweg, Ronse Baan en Kruisstraat in Kluisbergen en op de Herlegemstraat, Karreweg en Olsensesteenweg in Kruisem. Half juni 2019 moeten het cameranetwerk operationeel zijn. Later komen er ook nog camera’s op Hauwaert en in de Weldenstraat in Oudenaarde en in de Stationsstraat in Kluisbergen.

Knokke-Heist

Politiezone Damme / Knokke-Heist

 • 01/08/2018 – Zeedijk Knokke-Heist volledig bewaakt door camera’s. De politiezone Damme/Knokke-Heist heeft in juli 2018 tien nieuwe bewakingscamera’s op vaste locaties in gebruik genomen. Hierdoor wordt voortaan de volledige Zeedijk van Knokke-Heist in beeld gebracht. De uitbreiding van het camerabewakingssysteem van de politiezone Damme/Knokke-Heist is onderdeel van het meerjarenplan ‘Horizon 2020’. Voor 2018 betekent dit de ingebruikname van tien nieuwe vaste cameralocaties in Knokke-Heist en een verdichting van het bestaande cameranetwerk. Daartoe werden nieuwe camera’s geplaatst aan het station van Knokke, in de Knokkestraat aan de rotonde met de Asterstraat, en in de Lippenslaan ter hoogte van de Taborastraat. Meest opvallend zijn echter de zeven nieuwe cameralocaties op de Zeedijk waardoor nu bijna de volledige dijk, van Heist tot in Het Zoute, gedekt is door camerabewaking. Op het grondgebied van de gemeente Knokke-Heist staan er nu, verspreid over 35 verschillende locaties, 43 bewakingscamera’s, waarvan twee ANPR-camera’s voor automatische nummerplaatherkenning.
 • 20/12/2019 – De lokale politie Damme/Knokke-Heist rolt haar cameranetwerk verder uit met de aankoop van een verplaatsbare 360-gradencamera. In 2017 kocht het politieteam al een eerste verplaatsbare bewakingscamera aan. In Knokke-Heist staan momenteel 55 camera’s op 42 verschillende locaties in Knokke-Heist. Het gaat hier om 37 360-gradencamera’s, 16 vaste camera’s en 2 nummerplaatlezers. Vorig jaar breidde het netwerk ook uit naar Damme met de komst van een vaste en 360-gradencamera op het kruispunt Dorpsstraat – Oedelemse Steenweg. De 2 verplaatsbare bewakingscamera’s zijn inzetbaar op locaties in Damme en Knokke-Heist. In de politiezone rijden ook 2 politiewagens rond die elk zijn uitgerust met 3 nummerplaatlezers. De ANPR-camera’s vergelijken de nummerplaten met de algemene politiedatabank, de databank voor niet-verzekerde wagens en een lokale databank. De politiezone wil in 2020 het cameranetwerk verder uitbreiden. Zo zouden er in Knokke-Heist een 10-tal locaties met bewakingscamera’s bijkomen.
 • 22/04/2022 – Binnen de politiezone Damme/Knokke-Heist staan 130 bewakingscamera’s op 63 verschillende locaties en 22 ANPR-camera’s met nummerplaatherkenning. De politie beschikt ook over twee verplaatsbare camera’s. Er rijden eveneens twee politiewagens rond die elk zijn uitgerust met drie nummerplaatlezers.
  Voor de toekomst staan er nog verschillende nieuwe cameralocaties op de planning, worden extra bodycams aangekocht en bekijkt het team de mogelijkheden van artificiële intelligentie.
 • 01/06/2023 – Het cameranetwerk in Knokke-Heist wordt verder uitgebreid. De komende twee jaar wordt nog eens meer dan 500.000 euro geïnvesteerd in twintig nieuwe camerasites. Het totaal aantal sites die onder camerabewaking staan, stijgt tot 82. Dat zijn er eigenlijk 92, want tien sites worden bewaakt door 22 mobiele ANPR-camera’s. In totaal zal Knokke-Heist dan bijna tweehonderd bewakingscamera’s tellen. De ANPR-camera’s worden vooral op locaties in het Zoute ingezet.

QUOTE – “Ooit willen we naar honderd procent dekking van ons grondgebied”
Burgemeester Piet De Groote (Gemeentebelangen): “Op het vlak van camerabewaking zijn we al enkele jaren een voorloper. En we gaan daar ook niet inbinden. Ooit willen we élk hoekje van onze gemeente in beeld kunnen brengen, ofwel een dekking van honderd procent. Zo ver zijn we nog lang niet, maar we blijven wel jaarlijks voorzien in budget om ons netwerk uit te bouwen.” (01/06/2023)

Koekelare

Politiezone Polder : Diksmuide, Houthulst, Koekelare, Kortemark

 • 23/9/2017 – In de politieraad van politiezone Polder werd de aankoop van vijf nieuwe ANPR-camera’s goedgekeurd, vier vaste en een mobiele camera. De camera’s zijn de eerste in de politiezone, behalve enkele camera’s in de buurt van de politiekantoren. De vier vaste camera’s zullen geplaatst worden op de belangrijkste invalswegen nabij Kortemark, Houthulst, Diksmuide en Koekelare. De mobiele camera zal ingezet worden op politievoertuigen.
 • 16/08/2018 – Binnen politiezone Polder zijn al twee vaste ANPR-camera’s actief. Daarvan staat er eentje op Diksmuids grondgebied, in Leke langs de Oostendestraat op het kruispunt met de Lekedorpstraat. De andere camera staat in Koekelare aan het kruispunt Belhutte. Daarnaast heeft politiezone Polder ook een mobiele ANPR-camera, geïnstalleerd op een interventievoertuig.
 • 24/04/2019 – Afvalintercommunale Mirom zet camera’s in om de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten aan te gaan.
 • 20/06/2019 – Naast een mobiele ANPR-camera heeft politiezone Polder zelf vier vaste camera’s staan op de toegangswegen tot de zone: aan Langewaede (Iepersteenweg), de Oostendestraat (foto), kruispunt Belhutte (Wijnendalebaan) en op de grens met het gehucht Sint-Henricus op de gewestweg N35 te Kortemark. Daarnaast heeft ook het Agentschap Wegen en Verkeer nog camera’s staan, wat het totaal in de zone op 17 ANPR-camera’s brengt.

Koksijde

In Politiezone Westkust (Nieuwpoort – Koksijde – De Panne) staan 20 officiële camera’s + 6 met nummerplaatherkenning. Politieagenten van de zone Westkust worden uitgerust met een kleine camera in hun mobiele radio, de VIDMIC. Die videomicrofoon beschikt over een fotoapparaat en over een videocamera en wordt ingebouwd in de microfoon van de mobiele radio, die al of niet op het uniform bevestigd wordt. Kostprijs ongeveer 1000 euro per VIDMIC. De VIDMIC is de opvolger van de bodycam, een videocamera die op de pet van een politieagent bevestigd werd. Blijkbaar voldeed de “petcam” niet aan de verwachtingen. “Grappig” detail: bij de invoering van de “bodycam” werd gezwaaid met het Britse voorbeeld, waar de camera zou gezorgd hebben voor een daling van verbaal en fysiek geweld tegen agenten met 15 tot 20 procent. Eén jaar later, bij de invoering van de VIDMIC, wordt met exact dezelfde cijfers gegoocheld: “een spectaculaire daling van het geweld tegen agenten met 15 tot 20 procent.” Raar, toch?

 • 17/11/2017 – Zes kerken zijn uitgerust met bewakingscamera’s. De Zomerkapel in Oostduinkerke en de Sint-Pieterskerk in Koksijde-Dorp hadden al een camera hangen sinds hun renovatie. Daar komen nu de Onze-Lieve-Vrouw-ter Duinenkerk in Koksijde, de Sint-Niklaaskerk in Oostduinkerke, De Willibrorduskerk in Wulpen en de Sint-Idesbalduskerk in Sint-Idesbald bij. Het aloude “God ziet u” krijgt hier een wel heel wrange, “eigentijdse” invulling.

Kontich

Politiezone HEKLA : Aartselaar, Edegem, Hove, Kontich, Lint

 • 06/06/2018 – Politiezone HEKLA gaat overlast, zoals sluikstorten, aanpakken met de hulp van mobiele camerabewaking. De camera’s zullen ook ingezet worden om een extra oogje in het zeil te houden op evenementen in de regio. “Dit is de start van ons mobiel netwerk”, legt politiecommissaris Dirk Fonteyne uit. “Naast de twee flitscamera’s in Hove zullen dit onze eerste toezichtscamera’s worden in de zone. Ons korps heeft drie mobiele camera’s aangekocht, het gemeentebestuur van Edegem vier en de gemeente Aartselaar nog eens drie. Daarmee gaan we verschillende vormen van overlast zoals sluikstorten bestrijden. Eind juni arriveert ons nieuw anoniem voertuig met ANPR-camera dat geseinde nummerplaten herkent. Een maand later krijgen we dan een nieuwe combi die ook met zo’n slimme camera uitgerust is.” Als de administratie afgerond is op de gemeenteraden kan de zone HEKLA binnenkort dus met twaalf nieuwe camera’s de baan op.
 • 29/11/2022 – De politiezone HEKLA gaat op 10 plaatsen, verspreid over de verschillende gemeenten van de zone, ANPR-camera’s plaatsen. In Edegem komen er op de Prins Boudewijnlaan, de Mechelsesteenweg en de Doornstraat. Tegen half december zouden die camera’s al moeten werken. In Kontich komen er camera’s op de N171 ter hoogte van de Pierstraat en de Keizershoek en op de Grote Steenweg. In totaal gaat het om een investering van een half miljoen euro voor alle ANPR-camera’s in de hele politiezone.
  Het “cameraschild” zal niet alleen bestaan uit nieuwe camera’s. Op sommige plaatsen is er een samenwerking met de politiezones Minos en Lier om camera’s te delen in de grensgebieden.
  Als argument wordt onder meer het wegwerken van de “blinde vlek” tussen Antwerpen en Mechelen, 2 steden die sterk inzetten op ANPR-camera’s, aangehaald.

Kortemark

Politiezone Polder : Diksmuide, Houthulst, Koekelare, Kortemark

 • 23/9/2017 – In de politieraad van politiezone Polder werd de aankoop van vijf nieuwe ANPR-camera’s goedgekeurd, vier vaste en een mobiele camera. De camera’s zijn de eerste in de politiezone, behalve enkele camera’s in de buurt van de politiekantoren. De vier vaste camera’s zullen geplaatst worden op de belangrijkste invalswegen nabij Kortemark, Houthulst, Diksmuide en Koekelare. De mobiele camera zal ingezet worden op politievoertuigen. De politiezone informeerde ook al naar het inzetten van camera’s nabij de stations in Diksmuide en Kortemark.
 • 16/08/2018 – Binnen politiezone Polder zijn al twee vaste ANPR-camera’s actief. Daarvan staat er eentje op Diksmuids grondgebied, in Leke langs de Oostendestraat op het kruispunt met de Lekedorpstraat. De andere camera staat in Koekelare aan het kruispunt Belhutte. Daarnaast heeft politiezone Polder ook een mobiele ANPR-camera, geïnstalleerd op een interventievoertuig.
 • 24/04/2019 – Afvalintercommunale Mirom zet camera’s in om de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten aan te gaan.
 • 3/5/2019 – Permanente camerabewaking in de wachtruimte van het stationsgebouw van Kortemark. Recent werd ook een bewakingscamera geïnstalleerd in de overdekte fietsenstalling.
 • 20/06/2019 – Naast een mobiele ANPR-camera heeft politiezone Polder zelf vier vaste camera’s staan op de toegangswegen tot de zone: aan Langewaede (Iepersteenweg), de Oostendestraat (foto), kruispunt Belhutte (Wijnendalebaan) en op de grens met het gehucht Sint-Henricus op de gewestweg N35 te Kortemark. Daarnaast heeft ook het Agentschap Wegen en Verkeer nog camera’s staan, wat het totaal in de zone op 17 ANPR-camera’s brengt.

Kortenaken

Politiezone Hageland (Bekkevoort, Geetbets, Glabbeek, Kortenaken en Tielt-Winge)

 • 22/02/2018 – Beter laat dan nooit? De gemeente koopt 45 borden ‘camerabewaking’ aan. Die zullen langs de toegangswegen geplaatst worden. Binnen de gemeente staan er niet alleen vaste camera’s; maar wordt er ook gebruik gemaakt van mobiele camera’s.

Kortenberg

 • 27/02/2015 – Aan Gemeenschapscentrum Colomba worden een twintigtal nieuwe bewakingscamera’s geïnstalleerd, ter vervanging van de huidige verouderde camera‘s. De nieuwe camera’s zullen de politie toelaten om heel de zone rond het gemeenschapscentrum in het oog te houden.

Kortessem

Politiezone Kanton Borgloon : Alken, Borgloon, Heers, Kortessem en Wellen

 • 03/01/2020 – De politiezone plaatste in januari 2018 twee ANPR-camera’s op haar grondgebied, waarvan één in Rijkel te Borgloon en één in Heers op de Steenweg ter hoogte van het keuringsstation. Tezamen met Politie Limburg Regio Hoofdstad werd geïnvesteerd in twee ANPR-camera’s, die begin 2019 geplaatst werden op de N76 op de grens tussen Kortessem en Diepenbeek en op de N20 op de grens Kortessem – Wimmertingen. Politiezone Sint-Truiden/Gingelom/Nieuwerkerken heeft twee ANPR-camera’s geplaatst op de grens met Alken waarvan één aan de Steenweg en de andere op de N80. Politiezone Tongeren-Herstappe plaatste op haar grondgebied een ANPR-camera op de grens met Heers en Wallonië.