Nazareth – Ninove

Nazareth

Politiezone Schelde-Leie : De Pinte, Gavere, Nazareth en Sint-Martens-Latem

 • 1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.

Niel

Nieuwerkerken

Politiezone Sint-Truiden/Gingelom/Nieuwerkerken

 • 03/07/2017 – Sinds mei 2016 zijn er op 4 locaties in de politiezone ANPR-camera’s in gebruik: op de Tiensesteenweg en Luikersteenweg in Sint-Truiden, op de Steenweg (N80) in Gingelom en op de Diestersteenweg in Nieuwerkerken. Daarnaast is er ook een mobiele ANPR op een politievoertuig. Nu worden er op 5 bijkomende plaatsen ANPR-camera’s in gebruik genomen door de politiezone:
  Hasseltsesteenweg In Sint-Truiden aan de gemeentegrens met Alken;
  N80 aan het kruispunt met de Nachtegaal in Sint-Truiden
  Kasteelstraat in Jeuk (Gingelom)
  Hoogstraat in Vorsen (Gingelom)
  Emile Beaudouinstraat in Jeuk (Gingelom).

Nieuwpoort

In Politiezone Westkust (Nieuwpoort – Koksijde – De Panne) staan 20 officiële camera’s + 6 met nummerplaatherkenning.
Politieagenten van de zone Westkust worden uitgerust met een kleine camera in hun mobiele radio, de VIDMIC. Die videomicrofoon beschikt over een fotoapparaat en over een videocamera en wordt ingebouwd in de microfoon van de mobiele radio, die al of niet op het uniform bevestigd wordt. Kostprijs ongeveer 1000 euro per VIDMIC. De VIDMIC is de opvolger van de bodycam, een videocamera die op de pet van een politieagent bevestigd werd. Blijkbaar voldeed de “petcam” niet aan de verwachtingen. “Grappig” detail: bij de invoering van de “bodycam” werd gezwaaid met het Britse voorbeeld, waar de camera zou gezorgd hebben voor een daling van verbaal en fysiek geweld tegen agenten met 15 tot 20 procent. Eén jaar later, bij de invoering van de VIDMIC, wordt met exact dezelfde cijfers gegoocheld: “een spectaculaire daling van het geweld tegen agenten met 15 tot 20 procent.” Raar, toch?

GOED NIEUWS  —  Verontruste burger bindt de strijd aan tegen bewakingscamera’s in Nieuwpoort

Toon Hillewaere uit Nieuwpoort is een kruistocht begonnen tegen de bewakingscamera’s aan de Westkust en maakt daarvoor zelfs gebruik van de sociale media. “Het recht op privacy is heilig en grondwettelijk beschermd”, zegt hij.
Dat Toon Hillewaere iets heeft tegen bewakingscamera’s, is nog voorzichtig uitgedrukt. De bekende Nieuwpoortenaar laat geen gelegenheid onbenut om zijn ongenoegen hierover te uiten en startte op Facebook een heuse campagne om zijn standpunten kracht bij te zetten. “In mijn vreedzame verzetsstrijd vind ik steeds nieuwe argumenten om deze flagrante schending van de privacy aan te klagen”, steekt Toon van wal. “Ik wijs inderdaad al jaren op het gevaar voor misbruiken om tot mijn grote spijt te moeten vaststellen dat het er in de regio alleen maar erger op geworden is. Nu gaan ze ook in Middelkerke camera’s plaatsen.”
De camera’s zien eruit als onschuldige straatlantaarns, maar niets is minder waar. Het gaat om zeer gesofisticeerde bewakingscamera’s van de derde generatie en je kunt ze spotten op heel wat locaties aan de Westkust. “De camera’s worden inderdaad overal geplaatst omdat ze de veiligheid zouden verhogen en ons behoeden voor misdaden. Maar het gaat ronduit om een aanslag op onze privacy. Ze kunnen blijkbaar tachtig keer inzoomen, waardoor het mogelijk wordt om via liplezen af te luisteren”, zegt Hillewaere.
“Het ergste vind ik nog dat mensen meer en meer dergelijke toestanden als vanzelfsprekend gaan beschouwen onder het mom van veiligheid. Mijn site op Facebook ‘Bewakingscamera’s op openbaar domein’ heb ik opgestart om een maatschappelijk debat te lanceren. Ik blijf er bij dat we veel meer moeten focussen op preventieve maatregelen en niet alles inzetten op het oplossen van gevallen achteraf”, zegt een boze Toon Hillewaere.
(nieuwsblad.be, 14/02/2012)

Nijlen

 • 06-07-2012 – Aan het hoofdkantoor van de politiezone Berlaar-Nijlen in de Statiestraat in Nijlen komen nieuwe camera’s. Ze zullen de volledige omgeving van het commissariaat overzien. De huidige analoge camera’s worden vervangen door digitale camera’s. Geraamde kosten: 50.000 euro.

Ninove

 • 02/09/2015 – Camera’s aan de stedelijke basisscholen in Voorde, Denderwindeke, Appelterre, Nederhasselt, aan de verschillende vestigingen in Ninove en aan de academies in Ninove en Meerbeke. “Aan de academie alleen hangen zeven camera‘s.”
 • 17/1/2017 – De stad is bezig met de plaatsing van camera’s met nummerplaatherkenning aan elke gewestweg in Ninove. Vier zijn er al geplaatst: aan de Aalstersesteenweg, de Geraardsbergsesteenweg, de Halsesteenweg en de industriezone, maar er moet nog gewacht worden op de vergunning van het Agentschap voor Wegen en Verkeer. Verwacht wordt dat alle ANPR-camera’s tegen januari 2017 operationeel zullen zijn.
 • 09/01/2020 – Het Ninoofs stadsbestuur investeert 1.482.000 euro in camerabewaking op haar grondgebied. De aangekondigde 151 camera’s worden momenteel volop geïnstalleerd. Op de begraafplaatsen van Appelterre en Ninove, aan jeugdcentrum De Kuip, het stadhuis, de academie en het FOD-gebouw zijn de camera’s al geïnstalleerd en operationeel. In een tweede fase worden er ook camera’s geplaatst aan de voetbalinfrastructuur die eigendom is van de stad, de buurthuizen en aan de kerkhoven waar het moeilijk is om de bekabeling voor de camera’s aan te sluiten. Verder staan er nog bijkomende bewakingscamera’s in de binnenstad gepland. Er komt ook een extra mobiele camera tegen sluikstorten, naast de twee mobiele camera’s die er al zijn (één tegen sluikstorten en één om in te zetten bij evenementen).
  Daardoor zijn er nu vier verschillende soorten camera’s in Ninove: de camera’s in de binnenstad die de politie kan raadplegen vanuit een regiekamer, de ANPR-camera’s die opgesteld staan aan alle invalswegen, de twee mobiele camera’s en de bewakingscamera’s op de stadsgebouwen.
 • 30/01/2020 – De nieuwe stadsrandparking op de Mallaard krijgt in 2020 camerabewaking.
 • 11/02/2020 – 11 ANPR-camera’s verspreid over 9 locaties, op de grote invalswegen
 • 01/04/2021 – Nog dit jaar wordt het cameranetwerk in Ninove voor de derde keer uitgebreid. In 2016 kwamen er twaalf camera’s bij, in 2019 negen en een tiental in het stadscentrum en het park. De komende jaren zullen nog camera’s geïnstalleerd worden in het stadscentrum en in de omgeving van belangrijke kruispunten op de ring. De stad heeft intussen al zo’n 1.150.000 euro geïnvesteerd in camerabewaking en trekt de komende jaren nog eens 300.000 euro uit.