Sint-Truiden

Politiezone Sint-Truiden/Gingelom/Nieuwerkerken

  • 09/03/2013 – 17 bewakingscamera’s in het stadscentrum: aan het sportcomplex Sint-Pieter, aan jeugdcentrum de Tochtgenoot en het Kabouterbos, aan de stationsomgeving, aan de kruispunten van de Stapelstraat met de Stationsstraat en de Tiensesteenweg met de Rijschoolstraat, aan de Tiensevest en aan de Veemarkt.
  • 03/07/2017 – Sinds mei 2016 zijn er op 4 locaties in de politiezone ANPR-camera’s in gebruik: op de Tiensesteenweg en Luikersteenweg in Sint-Truiden, op de Steenweg (N80) in Gingelom en op de Diestersteenweg in Nieuwerkerken. Daarnaast is er ook een mobiele ANPR op een politievoertuig. Nu worden er op 5 bijkomende plaatsen ANPR-camera’s in gebruik genomen door de politiezone: Hasseltsesteenweg In Sint-Truiden aan de gemeentegrens met Alken; N80 aan het kruispunt met de Nachtegaal in Sint-Truiden; Kasteelstraat in Jeuk (Gingelom); Hoogstraat in Vorsen (Gingelom); Emile Beaudouinstraat in Jeuk (Gingelom).
  • 02/06/2021 – Sint-Truiden wil het aantal vaste bewakingscamera’s uitbreiden naar nieuwe locaties om blinde vlekken verder weg te werken. Ook zullen er meer mobiele camera’s komen. Die worden ingezet in de strijd tegen sluikstorten en zwerfvuil en bij toezicht op evenementen. Daarnaast zal de stad investeren in ANPR-camera’s.
  • 14/12/2021 – In 2020 plaatste het Agentschap Wegen en Verkeer twee ANPR-camera’s op de N722, waarvan één in Alken op de Steenweg richting Sint-Truiden en één in Sint-Truiden op de Hasseltsesteenweg richting Alken. Vanaf woensdag 15 december zullen die camera’s ook gebruikt worden in het kader van trajectcontrole.
  • 06/05/2022 – De parking aan het Haspengouw Sportpark in Sint-Truiden wordt betalend. Er komen ANPR-camera’s die de nummerplaten scannen.

OPMERKELIJK

  • 24/04/2025 – Het vorige gemeentebestuur betaalde meer dan 1 miljoen euro voor 55 nieuwe camera’s in de stad. Bijna drie jaar later blijkt de helft nog altijd niet aangesloten. Ondertussen worden er wel onderhoudskosten voor betaald.
    Op 22 mei 2022 besloot het toenmalige Truiense stadsbestuur om het cameranetwerk uit 2012 te vernieuwen en aan te vullen met een aantal ANPR-camera’s. Er wordt gekozen voor een leasingcontract van acht jaar waarin ook een onderhoudscontract en monitoring zijn inbegrepen. Seris Technology N.V. dient als enige een offerte in voor 55 bijkomende camera’s, goed voor een totaalbedrag van iets meer dan 1 miljoen euro inclusief btw. Het schepencollege keurt het voorstel goed. De stad betaalt jaarlijks iets minder dan 60.000 euro van het contract of zo’n 480.000 euro over de volledige looptijd. Trupark, het parkeerbedrijf van de stad, betaalt ruim 76.000 euro per jaar of in totaal meer dan 600.000 euro.
    Er werden zestien extra camera’s voorzien voor de Shop&Go-parkeerplaatsen in de winkelstraten, tien ANPR-camera’s voor het parkeerbeheer in het stadscentrum en tien nieuwe exemplaren ter vervanging van het oude politiecameranetwerk. Daarnaast zouden op zestien nieuwe locaties nog eens negentien camera’s worden geplaatst voor politietoezicht.
    Drie jaar later blijkt dat 25 van de 55 camera’s nog niet zijn aangesloten ofwel nog moeten worden geplaatst. De zestien camera’s van de politie hebben nog geen dataverbinding. Twee camera’s werden ondertussen al gedemonteerd vanwege wegenwerken en liggen in het Stadswerkhuis stof te vergaren. Ook negen camera’s van het Shop&Go-netwerk zijn nog niet aangesloten: twee camera’s moeten nog worden geplaatst, de andere camera’s staan nog niet online of hebben nog geen dataverbinding.
    Ondertussen is het lease- en onderhoudscontract voor de niet aangesloten camera’s wel blijven doorlopen. De leasekosten van de zestien politiecamera’s hebben intussen al 24.000 euro gekost, de negen Shop&Go-camera’s zo’n 21.000 euro. Tel daar de onderhoudskosten bij op en je komt uit op een totaal van 112.530 euro voor camera’s die niet eens in gebruik zijn.

QUOTE

  • Burgemeester Ludwig Vandenhove (Vooruit):
    “En dan de burger in de waan laten dat de veiligheid gegarandeerd wordt door camera’s … die niet werken. (…) Ik ben altijd een koele minnaar geweest van camera’s. Camera’s zijn voor mij een middel in een globale aanpak en geen doel op zich. Ik geloof eerder in mensen en zichtbaarheid op het terrein. Voor mij is dit nog maar eens de bevestiging dat burgers zich subjectief veilig voelen als ze camera’s zien die niet eens werken.”